13.2 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Satelitul ERS-2, scapat de sub control, va intra miercuri in atmosfera Pamantului dupa aproape 30 de ani pe orbita

Specialistii estimeaza ca satelitul ERS-2, scapat de sub control, va intra miercuri in atmosfera Pamantului si se va dezintegra.

Share

Un satelit care nu mai este sub control este asteptat sa intre miercuri in atmosfera si sa cada pe Pamant, la aproape 30 de ani de la lansarea sa, relateaza SkyNews.

Ce se va intampla cu satelitul ERS-2 cand va intra in atmosfera?

Este de asteptat ca satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2 , sa se sparga in bucati la reintrarea in atmosfera, iar majoritatea vor arde. Deoarece reintrarea este “naturala” – cu alte cuvinte, nu este controlata de oameni – este imposibil de prezis exact cand si unde se va produce, potrivit Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Insa, pe masura ce se apropie momentul, agentia este capabila sa spuna cu mai multa precizie ce se va intampla. Luni, aceasta a publicat cea mai recenta prognoza, estimand ca satelitul va reintra in atmosfera Pamantului miercuri, la ora 13:14 (ora Romaniei). Exista o fereastra de incertitudine din cauza activitatii solare imprevizibile, ceea ce inseamna ca reintrarea in atmosfera ar putea avea loc cu pana la 15 ore inainte sau dupa ora prevazuta.

CITEȘTE ȘI
Cel mai rezistent material de pe Pământ. Mai puternic decât grafenul

Imagini cu satelitul ERS-2 care se prabuseste spre Pamant

Fotografii ale satelitului care se prabuseste spre atmosfera au fost publicate luni de ESA. Imaginile au fost realizate intre 14 ianuarie si 3 februarie, cand ERS-2 se afla inca la o altitudine de peste 300 km.

In prezent, se afla la o altitudine de aproximativ 200 km si coboara cu peste 10 km pe zi, viteza de coborare crescand rapid.

Satelitul ERS-2, scapat de sub control, va intra miercuri in atmosfera Pamantului dupa aproape 30 de ani pe orbita
Satelitul ERS-2, scapat de sub control, va intra miercuri in atmosfera Pamantului dupa aproape 30 de ani pe orbita 2

Ce se va intampla la intrarea in atmosfera

Cand va ajunge la aproximativ 80 km, va incepe sa se sparga si apoi va arde. Unele fragmente ar putea ajunge pe Pamant, a precizat ESA, dar cel mai probabil vor cadea in ocean.

“Riscurile asociate cu reintrarea in atmosfera a satelitilor sunt foarte scazute“, spune ESA cu privire la reintrarea in atmosfera a ERS-2.

Niciunul dintre aceste fragmente nu va contine substante toxice sau radioactive, a precizat agentia.

Satelitul ERS-2, lansat in 1995 pentru observarea Pamantului

ERS-2 a fost lansat in 1995. La acea vreme, era cea mai sofisticata aparatura spatiala europeana de observare a Pamantului.

organicsfood.ro

“Ne-a oferit noi informatii despre planeta noastra, despre chimia atmosferei noastre, despre comportamentul oceanelor noastre si despre efectele activitatii umane asupra mediului inconjurator”, a declarat Mirko Albani, seful Programului Spatial Heritage al ESA.

Misiunea ERS-2, incheiata dupa 16 ani pe orbita

Dupa 16 ani pe orbita, ESA a decis sa puna capat misiunii si sa “elibereze” satelitul. Acest lucru a implicat utilizarea combustibilului ramas si coborarea altitudinii sale de la 785 km la 573 km.

CITEȘTE ȘI
O găleată de apă în spațiu: va îngheța sau se va evapora?

Demersul a fost necesar pentru a reduce riscul ca acesta sa se ciocneasca cu altceva in spatiu si a redus timpul de gravitatie pe orbita, dupa incheierea misiunii sale.

Intrarea necontrolata in atmosfera a satelitilor vechi este un fenomen natural care se intampla la finalul vietii acestora. Specialistii estimeaza ca satelitul ERS-2 va intra miercuri in atmosfera si se va dezintegra, majoritatea fragmentelor ardand.

Riscurile pentru populatie sunt minime, iar expertii vor monitoriza evenimentul pentru a imbunatati modelele privind reintrarea satelitilor in atmosfera. Misiunea istorica a lui ERS-2 s-a incheiat dupa peste 16 ani in care ne-a oferit date valoroase despre Pamant.

Vă vedem!
Vă vedem!https://vavedem.ro
Suntem o echipă de jurnaliști cu o pasiune comună pentru descoperirea și împărtășirea poveștilor care contează. Specializați în diverse domenii, de la ultimele inovații tehnologice și până la profunzimile culturii și literaturii, ne propunem să aducem în fața cititorilor noștri conținut autentic, informativ și inspirațional.

Citeste si...

Alte stiri