Ultima actualizare: 2 august 2024
Intr-o descoperire surprinzatoare, oamenii de stiinta au gasit ca lupii care traiesc in zona contaminata radioactiv de la Cernobil nu fac cancer, desi ar trebui sa se imbolnaveasca frecvent.
Sistemul imunitar al lupilor, modificat de radiatii
Cercetatorii de la Universitatea Princeton, in frunte cu Cara Love, au studiat lupii din zona de excludere Cernobil si au descoperit ca sistemul lor imunitar a suferit mutatii care le confera rezistenta la cancer. Desi sunt expusi zilnic la doze mari de radiatii, mult peste limita pentru oameni, lupii nu fac tumori.
„Imunitatea lupilor seamana cu a pacientilor care au suferit radioterapie”, a declarat Cara Love. „Am identificat zone in genomul lupilor care le confera rezistenta la cancer”.
Lupii poarta dispozitive GPS si dozimetre pentru monitorizarea miscarii si a expunerii la radiatii. Rezultatele arata ca primesc zilnic o doza de pana la 6 ori mai mare decat limita pentru oameni. Cu toate acestea, spre deosebire de oameni, la ei nu apar tumori.
Rezistenta la cancer, cheia pentru noi tratamente

Daca reusesc sa determine exact care sunt mutatiile care ofera imunitate impotriva cancerului, oamenii de stiinta ar putea folosi aceste descoperiri pentru a dezvolta noi tratamente si medicamente.
Unele mutatii genetice cresc riscul de cancer la oameni. De exemplu, mutatiile BRCA maresc riscul de cancer mamar. Dar la lupii de la Cernobil intervine un proces invers – mutatiile ii fac rezistenti la boala.
„Studiul a fost intrerupt de pandemia de COVID-19, dar speram sa-l reluam curand”, a precizat Cara Love. „Rezultatele ar putea revolutiona tratamentul cancerului”.

Ecosistem unic la Cernobil
In zona radioactiva de la Cernobil s-a format in ultimii 40 de ani un ecosistem unic, cu specii adaptate la radiatii. Printre acestea se numara si cainii maidanezi, despre care am scris anterior ca au un genom diferit de omologii lor si nu se tem de radiatii.
Responsabil de dezastrul din 1986 este reactorul nuclear al carui explozie a dus la eliberarea unui nor radioactiv pe o zona intinsa din Ucraina si Belarus.
Lupii de la Cernobil reprezinta o sursa valoroasa de informatii pentru oamenii de stiinta, care studiaza mecanismele care confera rezistenta la cancer. Descoperirile ar putea deschide calea unor tratamente complet noi pentru aceasta boala care face ravagii in randul oamenilor. Ramane de vazut daca studiul intrerupt va fi reluat si dus la bun sfarsit, pentru binele nostru al tuturor.