Ultima actualizare: 2 august 2024
Printre numeroasele descoperiri ametitoare din astronomie, o noua exoplaneta cunoscuta sub numele de COCONUTS-2b se remarca prin unicitatea sa. „Anul” sau dureaza mai mult de un milion de ani, ceea ce face ca perioada sa orbitala sa fie cea mai lunga dintre toate exoplanetele cunoscute pana in prezent.
Orbita planetei: Pe marginea intelegerii.
COCONUTS-2b este localizata in sistemul L 34-26 la o distanta enorma de 6471 unitati astronomice fata de steaua sa. Pentru comparatie, o unitate astronomica (u.a.) reprezinta distanta medie dintre Pamant si Soare. Planeta are nevoie de aproximativ 1,1 milioane de ani pentru a-si completa orbita, depasind precedentul detinator al recordului, 2MASS J2126-8140, care avea un an de aproximativ 900.000 de ani.

Explorarea planetara: Provocari si beneficii
De obicei, nu este usor de observat planetele din apropierea stelelor lor, deoarece lumina lor slaba se pierde in lumina stralucitoare a stelei. In astfel de cazuri, astronomii folosesc coronografe pentru a acoperi steaua si a dezvalui lumina de pe planeta, similar cu ceea ce se face atunci cand se studiaza coroana Soarelui.
Cu toate acestea, COCONUTS-2b, fiind atat de departe de steaua sa, a oferit o oportunitate unica de observare. Desi la aceasta distanta multe planete ar fi fost prea slab iluminate pentru a fi detectate, COCONUTS-2b a surprins cu o temperatura de 160 °C. Din acest motiv, astronomii au putut detecta radiatia de pe planeta in infrarosu.

Misterul caldurii COCONUTS-2b.
Ce face ca aceasta planeta sa fie atat de fierbinte, avand in vedere distanta mare fata de steaua sa? Raspunsul se afla in varsta sistemului planetar, care variaza intre 150 si 800 de milioane de ani. Probabil ca COCONUTS-2b inca mai contine caldura reziduala de la formarea sistemului planetar. Acest factor ne invata lectii valoroase despre procesele de formare a planetelor si despre dinamica sistemelor planetare.

Concluzie
Descoperirea planetei COCONUTS-2b genereaza numeroase intrebari in randul oamenilor de stiinta legate de natura sistemelor planetare si modul in care acestea se formeaza. Exemplul oferit subliniaza faptul ca Universul abunda in fenomene neexplorate si surprinzatoare, care asteapta sa fie descoperite si analizate.
Citeste si asta…
- S-a descoperit când au apărut pentru prima dată dinozaurii în Emisfera NordicăDinozaurii au apărut în emisfera nordică cu 230 milioane de ani în urmă, arată o descoperire recentă din Wyoming care schimbă teoriile existente despre evoluția acestor reptile antice.
- Mușcături și joacă de-a prinselea: cercetătorii au observat pentru prima dată ritualul de împerechere al rechinilor balenăComportamentul de împerechere al rechinilor balenă a fost documentat pentru prima dată de cercetători în două locații distincte, oferind informații vitale pentru conservarea acestei specii pe cale de dispariție.
- Un punct slab în câmpul magnetic terestru: Anomalia Sud-Atlantică îngrijorează oamenii de științăAnomalia Sud-Atlantică, o zonă unde câmpul magnetic al Pământului este semnificativ slăbit, se extinde și se modifică, punând în pericol funcționarea sateliților și a tehnologiilor spațiale.
- În ochii șoarecilor a fost descoperit mecanismul de sortare a amintirilor în timpul somnuluiCercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că dimensiunea pupilei la șoareci reflectă modul în care creierul sortează amintirile în timpul somnului, oferind noi perspective asupra funcționării memoriei.
- Cititul cărților în locul vizionării TV reduce riscul demențeiUn nou studiu arată că înlocuirea timpului petrecut în fața televizorului cu cititul poate reduce semnificativ riscul de demență la vârstnici.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.