Ultima actualizare: 2 august 2024
Nasterea este o experienta unica, plina atat de bucurie, cat si de provocari. Desi majoritatea femeilor resimt temeri, corpul si mintea sunt remarcabile in capacitatea lor de a trece prin acest proces natural. Fiecare poveste de nastere vine cu ritualuri si traditii care imbogatesc viata.
Privind in urma, multe mame impartasesc amintiri profunde si semnificatii speciale. Chiar si misterul din jurul nasterii evidentiaza minunea crearii unei noi vieti. Indrazneala de a aduce un copil pe lume este demna de celebrat.
In acest articol, va vom spune insa cele mai uimitoare fapte despre nastere.
Durerea in timpul travaliului
Durerea in travaliu este un proces fiziologic, astfel incat creierul femeii nu percepe aceasta durere ca pe un fel de problema in organism. Nivelul de durere in timpul travaliului poate fi diferit pentru fiecare femeie. Unele femei pot tolera cu usurinta durerea, in timp ce altele pot avea dureri severe. Spre deosebire de animale, la oameni, nasterea este cel mai dureros proces. Perioada de travaliu este considerata a fi cea mai dureroasa etapa. Cu cat deschiderea colului uterin este mai mare, cu atat mai mare este durerea resimtita de femeia in travaliu.
Cat de grava poate fi durerea? Fiecare femeie descrie diferit senzatiile dureroase. Unele compara durerea cu fracturi in tot corpul, in timp ce altele considera durerea tolerabila (putin mai puternica decat in zilele critice).
Multe femei se tem de momentul impingerii, pentru ca trebuie sa impinga copilul afara din ele insele. Dar pentru majoritatea femeilor, acest moment este o usurare, deoarece contractiile s-au terminat.
Cele 3 faze ale travaliului
Nasterea este un proces lung si este de obicei impartit in 3 etape. Prima etapa a travaliului este deschiderea colului uterin. Aceasta perioada poate dura pana la 12 ore (uneori mai mult). A doua etapa – impingerea si nasterea copilului. La unele femei, cea de-a doua perioada poate dura cateva minute, iar la altele dureaza aproximativ 1 ora. Dupa nasterea bebelusului, incepe a treia etapa – nasterea placentei.
Suntem mintiti in filme
Ganditi-va la o scena de nastere dintr-un film – de obicei, travaliul unei femei incepe brusc – un strigat puternic, apa care se revarsa si copilul se naste rapid. Dar se pare ca filmele ne mint. Nu se intampla prea des sa vezi o femeie cu travaliul rapid prezentat in filme. Travaliul incepe cu contractii care se acumuleaza treptat. Iar apele se rup de obicei la mijlocul sau la sfarsitul primei perioade de travaliu.
Acest lucru este interesant: Doar o femeie din 10 intra in travaliu cand se rupe apa.
Ce simte bebelusul in timpul travaliului
Bebelusul experimenteaza diferite senzatii in timpul travaliului, deoarece trece prin canalul de nastere ingust si este supus la presiune si compresie in aceasta perioada.
Prima senzatie a bebelusului poate fi o scadere a spatiului disponibil, deoarece se afla in cavitatea uterina stramta in timpul travaliului. Pe masura ce bebelusul se deplaseaza pe canalul de nastere, acesta simte presiune asupra corpului si organelor sale, deoarece uterul mamei si canalul de nastere se contracta pentru a ajuta bebelusul sa avanseze si sa se deplaseze in jos. Aceasta presiune poate provoca dureri in corpul bebelusului.
In plus, bebelusul poate simti caldura si umiditatea din mediul inconjurator. Cu toate acestea, din cauza imaturitatii sistemului nervos in dezvoltare, nu toate semnalele de durere pot fi percepute sau recunoscute pe deplin de catre copil.
Oxitocina este hormonul fericirii si al iubirii
Productia de oxitocina in timpul travaliului joaca un rol important in procesul nasterii si ajuta atat mama, cat si copilul.
Oxitocina este un hormon produs in hipotalamus si eliberat de glanda pituitara. In timpul travaliului, oxitocina joaca mai multe functii importante:
- Contractii: Oxitocina stimuleaza muschii uterini sa se contracte, ceea ce ajuta bebelusul sa se deplaseze pe canalul de nastere. Aceste contractii sunt intarite in timpul travaliului pentru a ajuta copilul sa invinga rezistenta si sa iasa.
- Imbunatateste fluxul sanguin: Oxitocina ajuta la imbunatatirea fluxului de sange catre uter si placenta, oferind oxigen si nutrienti adecvati pentru copil.
- Creste legatura dintre mama si copil: Oxitocina este un hormon care intareste legatura dintre mama si copil.
- Amelioreaza stresul si promoveaza relaxarea: Oxitocina reduce, de asemenea, nivelul de stres al mamei prin proprietatile sale calmante si promoveaza relaxarea acesteia intre contractii.
- Sustine initierea alaptarii: Oxitocina joaca, de asemenea, un rol important in initierea alaptarii. Nivelurile crescute de oxitocina dupa nastere ajuta la stimularea contractiei canalelor de lapte din san, ceea ce asigura eliberarea rapida si eficienta a laptelui matern pentru copil.
Alte cateva fapte surprinzatoare
1. In India, exista o traditie prin care femeile isi parasesc casele in timpul sarcinii sau al nasterii si merg in case speciale unde se rasfata cu odihna completa, relaxare si masaje. Scopul acestei traditii este de a reduce riscul de complicatii si de a asigura dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.
2. Unele femei pot experimenta amnezia travaliului. Acestea uita majoritatea evenimentelor nasterii ca urmare a eliberarii de endorfine care blocheaza memoria.
3. In randul inuitilor, exista o traditie ca femeile sa nasca intr-un loc izolat pentru a se mentine la caldura si in intimitate.
4. In Africa, exista o practica numita „nasterea in copac”, in care femeile nasc atarnand de o bucata de panza atasata de un copac. Acest lucru se face pentru a atenua durerea si pentru a reduce riscul de complicatii.
5. Nasterile in apa sunt din ce in ce mai populare. Aceasta practica creeaza un mediu mai natural si mai confortabil pentru copil si ajuta la reducerea riscului de complicatii.
6. Intr-o serie de studii, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre sexul copilului si durata travaliului: nasterile la baieti tind sa fie mai lungi in comparatie cu nasterile la fete.
7. Unele mamifere (de exemplu, delfinii si elefantii) experimenteaza schimbari emotionale si psihologice in timpul nasterii. De exemplu, elefantii se pot asista si sprijini reciproc in timpul nasterii copiilor lor.
8. In unele tari, cum ar fi Țarile de Jos si Suedia, sunt disponibile servicii de moase pentru nasterea la domiciliu, in cadrul carora o femeie naste in confortul propriei case. Dar ambulanta trebuie sa fie aproape de casa pacientei in acest moment.
Care dintre faptele de mai sus v-a surprins? Impartasiti-va opinia in comentarii.
Bibliografie Resurse:
- https://psychcentral.com/lib/childbirth-experience-determines-memory-of-pain
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4589939/
- https://www.self.com/story/do-women-forget-childbirth-pain
- https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-017-1343-3
- https://www.bbc.com/future/article/20190424-the-hidden-trauma-of-childbirth