Ultima actualizare: 2 august 2024
Cercetatorii de la Joint European Torus (JET) din Marea Britanie au anuntat stabilirea unui nou record mondial pentru cantitatea de energie generata prin fuziune nucleara. In timpul testelor finale ale reactorului JET Tokamak, echipa a reusit sa obtina 69,26 megajouli de energie din doar 0,21 miligrame de combustibil, depasind vechiul record.
O performanta istorica ce aduce omenirea mai aproape de energia viitorului
Rezultatul obtinut in decembrie 2023 la reactorul JET marcheaza un nou pas major in dezvoltarea fuziunii nucleare ca sursa viabila de producere a energiei. Desi valoarea atinsa nu reprezinta un record in ceea ce priveste eficienta reactiei termonucleare, expertii considera ca teste precum acesta apropie omenirea de utilizarea pe scara larga a procedeului in productia de energie.
„Acesta este cel mai aproape punct la care am ajuns vreodata de a demonstra ca fuziunea poate reprezenta o sursa viabila de energie curata”, a declarat Tony Donné, program manager EUROfusion.
JET a fost primul reactor din lume care a folosit hidrogen „greu” (deuteriu si tritiu) in raport de 1 la 1, iar informatiile obtinute in cei 40 de ani de functionare vor ajuta la dezvoltarea viitorului reactor ITER din Franta.
Cum functioneaza fuziunea nucleara si de ce ne intereseaza
Fuziunea nucleara presupune unirea a doi atomi usori pentru a forma un atom mai greu, proces insotit de eliberarea unei cantitati imense de energie. In interiorul unui reactor tokamak ca JET, atomii de hidrogen sunt transformati in plasma fierbinte si accelerati la viteze incredibile folosind un camp magnetic puternic.
De ce ne intereseaza acest procedeu? Pentru ca:
- Este o sursa aproape inepuizabila de energie
- Nu genereaza emisii de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera
- Nu produce deseuri radioactive periculoase pe termen lung
Pasii urmatori catre fuziunea viitorului
Reactorul JET si-a atins limitele, iar acum cercetatorii se concentreaza pe dezvoltarea unui nou tokamak, mai avansat. De asemenea, toate informatiile obtinute vor fi folosite pentru proiectul ITER, a carui lansare este programata in 2025. Acesta va fi cel mai mare reactor de fuziune construit vreodata si va functiona pe acelasi principiu precum JET, doar la o scara mult mai mare.
Ulterior, realizarile din cadrul ITER vor permite tarilor implicate, printre care si Romania, sa construiasca propriile centrale bazate pe fuziune. Se estimeaza ca primele reactoare comerciale vor deveni functionale in jurul anului 2040.
Desi mai este mult pana vom beneficia pe scara larga de acest tip de energie curata, recorduri precum cel stabilit recent de JET ne apropie tot mai mult de ziua in care fuziunea nucleara va alimenta casele si business-urile lumii intregi.