Oamenii de știință au crezut mult timp că doar planeta noastră are condiții unice pentru originea și dezvoltarea vieții. Cu toate acestea, reprezentanții Centrului de Astronomie și Astrofizică din Berlin au risipit acest mit. Cu ajutorul unui telescop puternic, ei au selectat 24 de exoplanete din spațiul cosmic cu condiții cerești pentru viață. Aceștia au publicat rezultatele cercetării lor în revista științifică Astrobiology.
☝ Planetele cu condiții potrivite pentru apariția și dezvoltarea vieții se numesc superhabitabile.
Conținut articol
Ce sunt aceste planete superhabitabile?
Astronomii de la Centrul de Astronomie și Astrofizică din Berlin au numit principalele criterii pentru planetele superhabitabile. Acestea ar trebui să fie mai vechi și mai mari decât Pământul, să orbiteze în jurul unor stele stabile și să aibă un climat cald și umed.
Vârsta nu este o barieră
Planetele ideale pentru viață sunt mai vechi decât Pământul. Dacă Pământul s-a născut acum 4,5 miliarde de ani, atunci planetele super-abitabile s-au născut acum 5-8 miliarde de ani. În acest moment, principalele procese de formare a crustei se încheiaseră deja, în timp ce în interiorul planetei mai exista încă suficientă căldură geotermală și era prezent un câmp magnetic puternic.
Mărimea contează
Planetele superhabitabile ar trebui să fie cu 10-50% mai mari decât Pământul. Datorită dezintegrării radioactive, ele vor păstra căldura internă mai mult timp, iar gravitația mai puternică le va ajuta să păstreze atmosfera mai mult timp. Și, bineînțeles, au mai multă suprafață utilă potrivită pentru răspândirea și dezvoltarea organismelor vii.

Climatul tropical
Este mai ușor pentru viață să își aibă originea într-un climat cald și umed, care este cu aproximativ 5°C mai cald decât pe Pământ. Ca exemplu, autorii studiului citează pădurile tropicale de pe planeta noastră: acestea ocupă doar 6% din suprafața planetei noastre, dar, în comparație cu zonele mai uscate sau mai reci, ele au o diversitate biologică enormă.
Stele stabile
Planetele superhabitabile orbitează în jurul unor stele stabile și sunt foarte norocoase din acest punct de vedere. Erupțiile, vântul stelar și alte fenomene similare în biosfera lor sunt de o amploare nesemnificativă.
Indicele de similitudine cu Pământul (ESI)
Pentru a compara planetele super-abitabile cu Pământul, se folosește indicatorul ESI – Earth Similarity Index (indicele de similitudine cu Pământul). Acest indice este calculat pe baza dimensiunii planetei, a densității sale, a masei, a distanței față de stea și a temperaturii de suprafață. În acest caz, planeta de referință este chiar Pământul, deci ESI = 1. Iată exemple de ESI pentru unele exoplanete descoperite de oamenii de știință:
- Kepler-438b. Distanța până la planetă este de 470 de ani lumină. ESI=0,88.
- Gliese-832s. Distanța până la planetă este de 16 ani lumină. ESI = 0,81.
- Gliese-668Cc. Distanța până la planetă este de 23 ani lumină. ESI = 0,85.
- Kepler-62e. Distanța până la planetă este de 1200 de ani lumină. ESI = 0,86.
Cele mai bune exoplanete pentru viață
Cunoaștem foarte puține lucruri despre spațiu. Dar, din informațiile deja disponibile, oamenii de știință au identificat cele mai bune șase planete pentru viață.
Kepler-452b
Distanța față de sistemul solar – 1402 ani lumină.

Această planetă este situată în constelația Cygnus. Este de 1,5 ori mai mare decât Pământul, se presupune că are o suprafață stâncoasă și o gravitație de două ori mai puternică decât a planetei noastre. Kepler-452b efectuează o revoluție completă în jurul stelei sale în 385 de zile terestre.
KOI-3010.01
Distanța față de sistemul solar – 1213 ani lumină.

O altă planetă potrivită pentru viață se află în apropierea stelei KOI-3010. Este de 1,35 ori mai mare decât Pământul, aproape identică cu acesta din punct de vedere al compoziției chimice, iar din punct de vedere al adecvării pentru viață este chiar cu 0,6 înaintea planetei noastre. KOI-3010.01 este caracterizată de un climat temperat, temperatura medie la suprafața sa fiind de 19,6°C. Compoziția atmosferei nu a fost încă studiată.
Kepler-62e
Distanța față de sistemul solar – 1200 de ani lumină.

Această planetă asemănătoare cu Pământul se află în constelația Lyra. Este de 1,5 ori mai mare decât Pământul, iar temperatura medie pe suprafața sa este de 17°C. Oamenii de știință cred că există deja viață pe ea. Există o mare probabilitate ca suprafața lui Kepler-62e să fie complet acoperită de ocean.
Kepler-442b
Distanța față de sistemul solar – 1120 de ani lumină.

Pământul are un nivel de locuibilitate de 0,72. Iar pentru Kepler-442b această cifră este de 0,98. Această planetă este de 1,3 ori mai mare decât Pământul, dar în majoritatea aspectelor este identică cu acesta. Ea se află în constelația Lyra, în apropierea stelei Kepler-442.
K2-9b
Distanța față de sistemul solar – 215 ani lumină.
Exoplaneta K2-9b este situată în constelația Fecioară. Este de 2 ori mai mare decât Pământul și se află cu 5% mai aproape de steaua sa decât planeta noastră. Probabil că 65% din suprafața sa este acoperită de ocean. Oamenii de știință cred că această planetă este un paradis cald și viu, care ar putea fi deja plin de viață. Dar nu se știe ce forme a luat aceasta.
Gliese-832c
Distanța față de sistemul solar – 16 ani lumină.

Această exoplanetă se află în constelația Crane. Este de 5,4 ori mai mare decât Pământul. Se învârte în jurul stelei mamă, pitica roșie Gliese-832, în 36 de zile. Temperatura medie pe planetă este de 20°C, dar este supusă unor fluctuații semnificative. Însă, datorită densității atmosferei, clima de acolo este mult mai caldă decât pe Pământ.
☝ Datorită distanței sale relativ apropiate, Gliese-832c este considerată cea mai apropiată și cea mai bună lume candidată pentru locuibilitate.
“Dintr-un motiv oarecare, mulți oameni sunt siguri că planeta noastră este singura pe care viața este posibilă. Da, multe forme diferite de viață și-au avut originea pe Pământ, unele chiar au învățat să supraviețuiască în condiții extreme, dar acest lucru nu înseamnă că nu există alte planete în spațiu cu condiții similare și chiar mai bune”, spune astrofizicianul german Dieter Schulze-Makuch.
Deocamdată, planetele super-abitabile rămân inaccesibile pentru omenire, iar oamenii de știință nu au altă soluție decât să le privească prin telescoape. Este probabil ca, odată cu inventarea avioanelor ultra-rapide, #călătoriile către exoplanete să devină o realitate.
Citește și asta…
- Furtuni Magnetice Solare: Risc și Reacție TerestrăSoarele influențează dramatic Pământul prin furtuni magnetice intense. Aflați cum ne afectează viața și cum putem răspunde acestor fenomene cosmice. Urmăriți progresele științifice și sfaturi de protecție în articolul nostru detaliat.
- De ce este cerul nopții negru dacă universul este infinit?Cerul nopții negru într-un univers infinit reprezintă un paradox fascinant. Aflați cum vârsta universului și expansiunea cosmică explică acest mister, și de ce galaxiile îndepărtate joacă un rol crucial.
- De ce apare amnezia de travaliu? Ce experimentează bebelușul? Fapte surprinzătoare despre naștereNașterea aduce schimbări neobișnuite în organism, precum halucinații și furnicături. Durata travaliului diferă în funcție de sexul copilului. Aflați care sunt cele mai uimitoare lucruri despre naștere.
- Ce se află dincolo de universul nostru?Dincolo de Univers se ascund misterele spațiului, provocându-ne să explorăm ipotezele științifice și teoriile cosmologice. Citeste mai mult pentru a pătrunde în adâncurile necunoscute ale cosmosului.
- Care este cea mai mare stea din univers?Stephenson 2-18 depășește recordurile stelare. Află despre cea mai mare stea din univers și caracteristicile ei unice. Citește mai mult pentru detalii uimitoare!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.