Ultima actualizare: 2 august 2024
Oamenii de stiinta au crezut mult timp ca doar planeta noastra are conditii unice pentru originea si dezvoltarea vietii. Cu toate acestea, reprezentantii Centrului de Astronomie si Astrofizica din Berlin au risipit acest mit. Cu ajutorul unui telescop puternic, ei au selectat 24 de exoplanete din spatiul cosmic cu conditii ceresti pentru viata. Acestia au publicat rezultatele cercetarii lor in revista stiintifica Astrobiology.
☝ Planetele cu conditii potrivite pentru aparitia si dezvoltarea vietii se numesc superhabitabile.
Ce sunt aceste planete superhabitabile?
Astronomii de la Centrul de Astronomie si Astrofizica din Berlin au numit principalele criterii pentru planetele superhabitabile. Acestea ar trebui sa fie mai vechi si mai mari decat Pamantul, sa orbiteze in jurul unor stele stabile si sa aiba un climat cald si umed.
Varsta nu este o bariera
Planetele ideale pentru viata sunt mai vechi decat Pamantul. Daca Pamantul s-a nascut acum 4,5 miliarde de ani, atunci planetele super-abitabile s-au nascut acum 5-8 miliarde de ani. In acest moment, principalele procese de formare a crustei se incheiasera deja, in timp ce in interiorul planetei mai exista inca suficienta caldura geotermala si era prezent un camp magnetic puternic.
Marimea conteaza
Planetele superhabitabile ar trebui sa fie cu 10-50% mai mari decat Pamantul. Datorita dezintegrarii radioactive, ele vor pastra caldura interna mai mult timp, iar gravitatia mai puternica le va ajuta sa pastreze atmosfera mai mult timp. Și, bineinteles, au mai multa suprafata utila potrivita pentru raspandirea si dezvoltarea organismelor vii.
Climatul tropical
Este mai usor pentru viata sa isi aiba originea intr-un climat cald si umed, care este cu aproximativ 5°C mai cald decat pe Pamant. Ca exemplu, autorii studiului citeaza padurile tropicale de pe planeta noastra: acestea ocupa doar 6% din suprafata planetei noastre, dar, in comparatie cu zonele mai uscate sau mai reci, ele au o diversitate biologica enorma.
Stele stabile
Planetele superhabitabile orbiteaza in jurul unor stele stabile si sunt foarte norocoase din acest punct de vedere. Eruptiile, vantul stelar si alte fenomene similare in biosfera lor sunt de o amploare nesemnificativa.
Indicele de similitudine cu Pamantul (ESI)
Pentru a compara planetele super-abitabile cu Pamantul, se foloseste indicatorul ESI – Earth Similarity Index (indicele de similitudine cu Pamantul). Acest indice este calculat pe baza dimensiunii planetei, a densitatii sale, a masei, a distantei fata de stea si a temperaturii de suprafata. In acest caz, planeta de referinta este chiar Pamantul, deci ESI = 1. Iata exemple de ESI pentru unele exoplanete descoperite de oamenii de stiinta:
- Kepler-438b. Distanta pana la planeta este de 470 de ani lumina. ESI=0,88.
- Gliese-832s. Distanta pana la planeta este de 16 ani lumina. ESI = 0,81.
- Gliese-668Cc. Distanta pana la planeta este de 23 ani lumina. ESI = 0,85.
- Kepler-62e. Distanta pana la planeta este de 1200 de ani lumina. ESI = 0,86.
Cele mai bune exoplanete pentru viata
Cunoastem foarte putine lucruri despre spatiu. Dar, din informatiile deja disponibile, oamenii de stiinta au identificat cele mai bune sase planete pentru viata.
Kepler-452b
Distanta fata de sistemul solar – 1402 ani lumina.
Aceasta planeta este situata in constelatia Cygnus. Este de 1,5 ori mai mare decat Pamantul, se presupune ca are o suprafata stancoasa si o gravitatie de doua ori mai puternica decat a planetei noastre. Kepler-452b efectueaza o revolutie completa in jurul stelei sale in 385 de zile terestre.
KOI-3010.01
Distanta fata de sistemul solar – 1213 ani lumina.
O alta planeta potrivita pentru viata se afla in apropierea stelei KOI-3010. Este de 1,35 ori mai mare decat Pamantul, aproape identica cu acesta din punct de vedere al compozitiei chimice, iar din punct de vedere al adecvarii pentru viata este chiar cu 0,6 inaintea planetei noastre. KOI-3010.01 este caracterizata de un climat temperat, temperatura medie la suprafata sa fiind de 19,6°C. Compozitia atmosferei nu a fost inca studiata.
Kepler-62e
Distanta fata de sistemul solar – 1200 de ani lumina.
Aceasta planeta asemanatoare cu Pamantul se afla in constelatia Lyra. Este de 1,5 ori mai mare decat Pamantul, iar temperatura medie pe suprafata sa este de 17°C. Oamenii de stiinta cred ca exista deja viata pe ea. Exista o mare probabilitate ca suprafata lui Kepler-62e sa fie complet acoperita de ocean.
Kepler-442b
Distanta fata de sistemul solar – 1120 de ani lumina.
Pamantul are un nivel de locuibilitate de 0,72. Iar pentru Kepler-442b aceasta cifra este de 0,98. Aceasta planeta este de 1,3 ori mai mare decat Pamantul, dar in majoritatea aspectelor este identica cu acesta. Ea se afla in constelatia Lyra, in apropierea stelei Kepler-442.
K2-9b
Distanta fata de sistemul solar – 215 ani lumina.
Exoplaneta K2-9b este situata in constelatia Fecioara. Este de 2 ori mai mare decat Pamantul si se afla cu 5% mai aproape de steaua sa decat planeta noastra. Probabil ca 65% din suprafata sa este acoperita de ocean. Oamenii de stiinta cred ca aceasta planeta este un paradis cald si viu, care ar putea fi deja plin de viata. Dar nu se stie ce forme a luat aceasta.
Gliese-832c
Distanta fata de sistemul solar – 16 ani lumina.
Aceasta exoplaneta se afla in constelatia Crane. Este de 5,4 ori mai mare decat Pamantul. Se invarte in jurul stelei mama, pitica rosie Gliese-832, in 36 de zile. Temperatura medie pe planeta este de 20°C, dar este supusa unor fluctuatii semnificative. Insa, datorita densitatii atmosferei, clima de acolo este mult mai calda decat pe Pamant.
☝ Datorita distantei sale relativ apropiate, Gliese-832c este considerata cea mai apropiata si cea mai buna lume candidata pentru locuibilitate.
„Dintr-un motiv oarecare, multi oameni sunt siguri ca planeta noastra este singura pe care viata este posibila. Da, multe forme diferite de viata si-au avut originea pe Pamant, unele chiar au invatat sa supravietuiasca in conditii extreme, dar acest lucru nu inseamna ca nu exista alte planete in spatiu cu conditii similare si chiar mai bune”, spune astrofizicianul german Dieter Schulze-Makuch.
Deocamdata, planetele super-abitabile raman inaccesibile pentru omenire, iar oamenii de stiinta nu au alta solutie decat sa le priveasca prin telescoape. Este probabil ca, odata cu inventarea avioanelor ultra-rapide, #calatoriile catre exoplanete sa devina o realitate.
Citeste si asta…
- S-a descoperit când au apărut pentru prima dată dinozaurii în Emisfera NordicăDinozaurii au apărut în emisfera nordică cu 230 milioane de ani în urmă, arată o descoperire recentă din Wyoming care schimbă teoriile existente despre evoluția acestor reptile antice.
- Mușcături și joacă de-a prinselea: cercetătorii au observat pentru prima dată ritualul de împerechere al rechinilor balenăComportamentul de împerechere al rechinilor balenă a fost documentat pentru prima dată de cercetători în două locații distincte, oferind informații vitale pentru conservarea acestei specii pe cale de dispariție.
- Un punct slab în câmpul magnetic terestru: Anomalia Sud-Atlantică îngrijorează oamenii de științăAnomalia Sud-Atlantică, o zonă unde câmpul magnetic al Pământului este semnificativ slăbit, se extinde și se modifică, punând în pericol funcționarea sateliților și a tehnologiilor spațiale.
- În ochii șoarecilor a fost descoperit mecanismul de sortare a amintirilor în timpul somnuluiCercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că dimensiunea pupilei la șoareci reflectă modul în care creierul sortează amintirile în timpul somnului, oferind noi perspective asupra funcționării memoriei.
- Cititul cărților în locul vizionării TV reduce riscul demențeiUn nou studiu arată că înlocuirea timpului petrecut în fața televizorului cu cititul poate reduce semnificativ riscul de demență la vârstnici.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.