Ultima actualizare: 2 august 2024
Oamenii de stiinta s-au gandit la aceasta intrebare inca din cele mai vechi timpuri. In 1800, Heinrich Olbers a propus ideea ca, daca universul este infinit, trebuie sa existe un numar infinit de stele. Prin urmare, trebuie sa existe o stea in fiecare directie de privire, iar cerul de noapte trebuie sa fie luminos. Dar de ce este intunecat? Galaxiile indepartate.
Universul este prea tanar
Desi exista intr-adevar multe surse de lumina in univers – stele si galaxii – numarul lor aparent este limitat de viteza luminii si de fizica expansiunii universului.
Cunostintele actuale ne spun ca Universul a inceput in urma cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, cand era prea mic si prea dens pentru intelegerea noastra normala a spatiului si a timpului. Acest lucru inseamna ca exista mai multe astfel de obiecte care se ascund in spatele stelelor si galaxiilor vizibile, dar lumina provenita de la acestea nu a ajuns inca la noi din cauza vitezei limitate a luminii. La scara astronomica, 13,7 miliarde de ani nu reprezinta mult timp.
Expansiunea Universului
Dupa cum am mentionat anterior, universul se extinde si, din aceasta cauza, galaxiile indepartate se indeparteaza de noi. Acest lucru este vizibil datorita deplasarii spre rosu, care reprezinta schimbarea frecventei luminii emise de un obiect pe masura ce acesta se indeparteaza.
Acest fenomen este similar efectului Doppler, pe care il cunoastem din cauza sunetelor, in care sunetul unei masini care se apropie devine mai ridicat, iar cel al unei masini indepartate devine mai scazut.
Ca urmare, lungimea de unda a luminii creste si aceasta se deplaseaza spre partea rosie a spectrului. Cu cat obiectul este mai indepartat, cu atat se indeparteaza mai mult si cu atat mai mult se schimba culoarea rosie, pana cand lumina trece in infrarosu. In acel moment, obiectul devine invizibil pentru ochi. Astfel, este posibil sa existe multe galaxii in parti intunecate ale cerului a caror lumina nu o putem vedea.
Radiatia cosmica de fond
Daca ne indreptam privirea spre un punct de pe cer unde pare sa nu existe stele, nu putem vedea nimic cu ochiul liber. Cu toate acestea, cu ajutorul unor telescoape speciale, putem detecta radiatii care nu provin de la stele sau galaxii, ci reprezinta o ramasita a Big Bang-ului. Aceasta este radiatia cosmica de fond cu microunde care vine din toate directiile si creeaza un fundal dincolo de stele.
Aproximativ 1% din radiatia relicva apare ca un zgomot alb-negru pe ecranele vechilor televizoare. Daca ochiul uman ar putea vedea in benzile de microunde si radio, am observa ca cerul de noapte este aproape in intregime luminat de aceasta radiatie.
De aici, putem concluziona ca cerul noptii apare intunecat din doua motive principale. Primul are legatura cu faptul ca universul are un inceput, iar lumina provenita de la obiecte indepartate nu a ajuns inca la noi de la Big Bang. Al doilea motiv este ca majoritatea radiatiilor cosmice sunt invizibile pentru ochiul uman. Daca am putea vedea aceasta radiatie, cerul noptii ne-ar aparea ca o sursa solida de lumina.