Ultima actualizare: 2 august 2024
O echipa de oameni de stiinta japonezi a realizat o descoperire remarcabila, surprinzand in premiera plante care comunica intre ele in timp real. Rezultatele, raportate de Science Alert, dezvaluie ca plantele elibereaza o ceata fina de compusi care plutesc in aer, asemanatori mirosurilor, pentru a avertiza plantele din apropiere cu privire la pericolele potentiale.
Videoclipul, inregistrat de biologul molecular Masatsugu Toyota si echipa sa de la Universitatea Saitama, demonstreaza cum plantele atat primesc, cat si raspund la aceste alarme aeriene. Descoperirile au fost publicate in revista Nature Communications.
Echipa de cercetare, care ii include pe studentul doctorand Yuri Aratani si cercetatorul postdoctoral Takuya Uemura, a observat cum plantele nedaunate au raspuns la compusi organici volatili (COV) eliberati de plantele vecine aflate sub amenintare, cum ar fi cele deteriorate de insecte.
„Plantele percep COV eliberati de plantele vecine deteriorate mecanic sau de erbivore si induc diverse raspunsuri de aparare. O astfel de comunicare interplantara protejeaza plantele de amenintarile din mediu”, au explicat autorii in studiu.
Pentru a surprinde aceasta comunicare, oamenii de stiinta au folosit o pompa de aer conectata la containere cu frunze si omizi. Experimentul a implicat permisiunea omizilor sa se hraneasca cu frunze de rosii si Arabidopsis thaliana, o buruiana obisnuita din familia mustarului. Raspunsurile unei a doua plante de Arabidopsis intacte la semnalele de pericol au fost apoi inregistrate.
Un biosenzor care emite o lumina verde a fost adaugat pentru a detecta ionii de calciu, un mecanism de semnalizare utilizat si de celulele umane pentru comunicare. Videoclipul arata cum plantele nedaunate primesc mesaje de la vecinii lor raniti si raspund cu explozii de semnalizare a calciului care se raspandesc in frunzele lor.
„In cele din urma am dezvaluit povestea complexa despre cand, unde si cum raspund plantele la «mesajele de avertizare» aeriene de la vecinii lor amenintati”, a remarcat Toyota.
Analiza compusilor aerieni a dezvaluit ca doua compusi specifici, Z-3-HAL si E-2-HAL, au indus semnale de calciu in Arabidopsis.
„Aceasta retea eterica de comunicare, ascunsa privirii noastre, joaca un rol central in protejarea in timp util a plantelor vecine impotriva amenintarilor iminente”, a adaugat cercetatorul.
Intr-o abordare similara, echipa a masurat semnalele de calciu eliberate de plantele Mimosa pudica (te-miri-nu-te-atinge), cunoscute pentru miscarile rapide ale frunzelor ca raspuns la atingere, ca mecanism defensiv impotriva pradatorilor. Cercetarea revolutionara arunca lumina asupra modalitatilor intrigate si anterior nevazute in care plantele comunica si se protejeaza reciproc.