Ultima actualizare: 2 august 2024
Companiile private investigheaza noi modalitati de a profita de dorinta oamenilor bogati de a-si trimite ramasitele in spatiu. Recent, racheta Peregrine a transportat mai multe mostre de cenusa umana pe Luna, printre care si ale scriitorului SF Arthur C. Clarke.
Dar ce reprezinta, de fapt, acest nou concept de inmormantari spatiale? Și la ce pret?
Trimiterea obiectelor personale in spatiu, o afacere profitabila
Compania americana Astrobotic, in parteneriat cu DHL, ofera servicii de trimitere pe Luna a unor „canistre de vanitate” de dimensiuni mici, cu obiecte personale sau amintiri.
Pretul pentru un astfel de pachet porneste de la 500$. La bordul navei Peregrine s-au aflat zeci de astfel de canistre.
Desi initial destinata misiunilor stiintifice NASA, explorarea spatiului devine tot mai privatizata si comerciala. Acum poti trimite aproape orice pe Luna, daca platesti.
Serviciile funerare spatiale – intre etica, legalitate si profit
Trimiterea ramasitelor umane in spatiu capata amploare. Exista deja companii care fac asta pe orbita Pamantului, iar acum apar primele servicii de inmormantare pe Luna.
Pretul pentru asa ceva? In jur de 13.000$. Astfel, inmormantarile spatiale devin noua „fita” a bogatilor.
Insa ridica semne de intrebare legate de etica si probleme juridice complexe. Cine detine drepturi de proprietate asupra Lunii sau a altor corpuri ceresti? Exista reglementari clare privind manipularea ramasitelor umane in spatiu?
Tratatele internationale precum OST sau Acordurile Artemis protejeaza anumite zone de pe Luna. Dar nu reglementeaza activitatile comerciale sau personale.
Iar NASA nu detine controlul asupra incarcaturilor transportate de companiile private. Ramane de vazut cum va evolua cadrul legal pe masura ce tot mai multi oameni isi doresc sa ajunga in spatiu, chiar si post-mortem.
Concluzie
Pe masura ce explorarea spatiului devine o afacere privata, apar noi servicii pentru cei dispusi sa plateasca sume enorme – de la trimiterea de obiecte personale pana la inmormantari lunare complete.
Ramane de vazut cum se va articula latura etica, juridica si chiar spiritual-religioasa in acest nou context. Cert este ca industria „funerara spatiala” abia isi incepe ascensiunea.