Ultima actualizare: 2 august 2024
NASA si firma privata Intuitive Machines vor lansa in aceasta zi de romantism un lander pe Luna. Nava spatiala robotica Odysseus va incerca pe data de 14 februarie sa ajunga pe satelit pentru a deschide o noua era a explorarii selenare. Misiunea importanta este sustinuta atat de agentia spatiala americana, cat si de miliardarul visionar Elon Musk printr-o racheta reutilizabila a companiei SpaceX.
Daca aselenizarea va fi un succes, va fi prima oara cand o entitate privata reuseste performanta de a trimite un aparat functional pe Luna. In plus, va deschide calea pentru viitoarele misiuni comerciale care sa exploateze resursele naturale ale satelitului Pamantului.
Un cadou cosmic pentru indragostiti
La ora 1 dimineata din Florida, racheta Falcon 9 va decola avand la bord landerul Odysseus al companiei Intuitive Machines. Numele este inspirat din Odiseea celebrului erou din mitologia greaca, al carui voiaj a durat zece ani. Spre deosebire de el, calatoria navei spatiale va dura doar cinci zile.

„Pornim in misiunea noastra pe Luna purtand spiritul perseverentei, hranit de dedicarea intregii noastre echipe”, a declarat directorul Intuitive Machines, Steve Altemus.
Va fi cadoul perfect de Ziua Indragostitilor pentru pasionatii de explorare cosmica. Nava Odysseus va incerca sa realizeze prima aselenizare privata din istorie. La bord poarta mai multe echipamente stiintifice colectate de la diferite universitati si institute de cercetare.
Contextul istoric al misiunii
Statele Unite nu au mai reusit o aselenizare inca din 1972, odata cu misiunea Apollo 17. Acum, NASA isi propune sa revina pe Luna in urmatorii ani prin programul Artemis. Pentru asta, agentia colaboreaza cu firme private precum Intuitive Machines.
Compania cu sediul in Houston a castigat in 2019 un contract prin programul CLPS (Commercial Lunar Payload Services) al NASA. Acesta stimuleaza dezvoltarea de landere robotice private ce pot transporta diverse echipamente stiintifice pe suprafata Lunii. Landerul Odysseus va testa viabilitatea unor misiuni comerciale pe viitor.
Care sunt riscurile acestei misiuni?
Expertii evalueaza ca fiind destul de ridicate sansele de succes ale acestei misiuni. Insa ea presupune provocari tehnice semnificative. Racheta SpaceX trebuie sa lanseze landerul pe o traiectorie precisa catre Luna. Apoi aparatul trebuie sa realizeze o aselenizare controlata, fara avarii.
Sistemele robotice de la bord vor trebui sa functioneze impecabil pentru a gestiona operatiunile. Orice defect tehnic poate compromite misiunea, asa cum s-a intamplat cu o tentativa anterioara a firmei Astrobiotic in ianuarie 2023.
Ce reprezinta aceasta misiune pentru explorarea spatiala?
Daca totul va decurge conform planului, misiunea IM-1 va fi un pas istoric. Va demonstra ca sectorul privat poate realiza cu succes operatiuni complexe de explorare selenara. Costurile sunt mult mai reduse fata de programele guvernamentale clasice. De aceea, NASA pariaza tot mai mult pe companii private pentru misiunile viitoare.
Firme precum Intuitive Machines vor deschide calea pentru noi misiuni comerciale pe Luna. Se preconizeaza exploatarea resurselor de apa inghetata sau minereuri rare. Selenul ar putea deveni in urmatorii ani o baza permanenta, un punct de escala pentru viitoarele calatorii spre Marte.
In concluzie, misiunea din 14 februarie 2024 este un moment cheie. Deschide perspective fascinante legate de prezenta privata extinsa in explorarea spatiului cosmic. Presupune insa si riscuri tehnice semnificative. Ramane de vazut daca Odysseus va reusi sa ajunga cu bine pe solul selenar.