Ultima actualizare: 2 august 2024
Cea mai mare parte a populatiei lumii are ochii caprui – se crede ca aceasta culoare este prezenta la 80% dintre barbati si femei. Restul persoanelor au ochii albastri sau verzi, care sunt foarte rare. Se crede ca ochii de culoare deschisa la oameni au aparut in urma cu 10.000 de ani, ca urmare a unor mutatii genetice.
Oamenii de stiinta sunt inclinati sa creada ca toti oamenii cu ochi albastri de pe planeta noastra au un stramos comun. O sugestie este ca ochii albastri le ofera oamenilor un avantaj evolutiv, deoarece ii fac mai atractivi pentru membrii sexului opus. Recent, a fost efectuat un experiment care a dezvaluit un alt beneficiu probabil al irisului albastru – se pare ca ochii de culoare deschisa le permit oamenilor sa vada mai bine in intuneric.
De ce depinde culoarea ochilor unei persoane
Culoarea ochilor unei persoane depinde de cantitatea de melanina pe care o contine irisul acesteia. Melanina este un pigment care coloreaza nu numai ochii, ci si pielea si parul. Cu cat este mai multa melanina continuta in carapacea ochiului, cu atat are o nuanta mai inchisa.
De exemplu, persoanele cu ochi caprui si cele cu ochi negri au multa melanina in ochi, in timp ce persoanele cu ochi albastri si cele cu ochi verzi au mai putina cantitate din acest pigment.
Nu exista un colorant albastru in ochii umani. Daca un barbat sau o femeie are ochii de culoare deschisa, inseamna ca, din cauza lipsei de melanina, lumina este refractata in asa fel incat ochii par doar albastri.
Cum ochii albastri sunt mai buni decat ochii caprui
Unele populatii europene au mai multe persoane cu ochi deschisi decat restul lumii. In 2022, populatia lumii a depasit pragul de 8 miliarde de locuitori si, ca urmare, a crescut si numarul persoanelor cu ochi deschisi.
La inceputul acestui articol, am mentionat ca nuanta deschisa a ochilor poate concura cu nuanta inchisa a ochilor, deoarece ii face pe oameni mai atractivi. Concurenta se poate datora si faptului ca culoarea mai deschisa a ochilor le ofera oamenilor o vedere mai buna.
In cadrul noului studiu, oamenii de stiinta Kyoko Yamaguchi si Faith Erin Kane au realizat un experiment la care au participat 39 de voluntari adulti. Dintre acestia, 25 aveau culoarea ochilor albastri si 14 aveau ochii caprui. Acestia au primit o sarcina foarte simpla, aceea de a citi simboluri pe un perete in lumina descrescatoare. Pentru fiecare test au fost alocate doar 30 de secunde.
Rezultatele au aratat ca participantii cu ochi deschisi au reusit sa citeasca textul de pe perete la niveluri de lumina mai scazute decat persoanele cu ochi intunecati. Astfel, acestia au reusit sa vada simbolurile la 0,7 lux. Voluntarii cu ochi caprui au incetat sa mai vada la un nivel de lumina de 0,82 lux.
Claritate importanta: Valoarea luxului masoara nivelul de lumina din mediul inconjurator. Este o unitate de masura care indica cat de puternica este lumina pe o anumita suprafata. Cu cat valoarea luxului este mai mare, cu atat mai multa lumina cade pe suprafata respectiva,
De ce oamenii cu ochi albastri vad mai bine.
Oamenii de stiinta cred ca persoanele cu ochii caprui sunt mai putin capabile sa vada in intuneric deoarece cantitatea mare de melanina din ochii lor le intuneca si mai mult vederea. Persoanele cu ochi albastri nu au un astfel de obstacol, ceea ce le poate imbunatati capacitatea de a vedea in lumina slaba. Acesta poate fi un avantaj evolutiv care a dus la mutatia care face ca unii oameni sa aiba ochii albastri.
Este important de mentionat ca prea putine persoane au participat la studiu pentru a considera rezultatele 100% corecte. Dar merita sa recunoastem ca concluziile oamenilor de stiinta par foarte adevarate.
Din nefericire, culoarea mai deschisa a ochilor nu ofera doar beneficii, ci si anumite riscuri. Melanina din ochi protejeaza impotriva luminii solare puternice, astfel ca persoanele cu ochi clari au o protectie redusa, asa cum am mentionat in datele noastre despre persoanele cu ochi albastri. De aceea, persoanele cu ochii inchisi la culoare sunt mai putin predispuse sa se confrunte cu probleme teribile precum cancerul si degenerarea petelor galbene.