Ultima actualizare: 2 august 2024
Calculatoarele cuantice efectueaza calcule bazate pe probabilitatea starii unui obiect inainte de a fi masurat – si nu doar pe unu sau zero – ceea ce inseamna ca pot procesa exponential mai multe date in comparatie cu calculatoarele clasice.
Calculatoarele clasice efectueaza operatii logice folosind o anumita pozitie a unei stari fizice. Acestea sunt de obicei binare, ceea ce inseamna ca operatiile lor se bazeaza pe una dintre cele doua pozitii. O stare individuala – de exemplu, pornit sau oprit, sus sau jos, 1 sau 0 – se numeste bit .
In calculul cuantic, operatiile folosesc in schimb starea cuantica a unui obiect pentru a crea ceea ce se numeste qubit . Aceste stari reprezinta proprietatile incerte ale unui obiect inainte de a fi detectate, cum ar fi spinul unui electron sau polarizarea unui foton.
In loc sa aiba o pozitie distincta, starile cuantice nemasurabile apar intr-o „superpozitie” mixta, precum o moneda care se invarte in aer inainte de a ateriza in mana.
Aceste superpozitii pot fi legate de superpozitii ale altor obiecte, ceea ce inseamna ca rezultatele lor finale vor fi legate matematic, chiar daca nu stim inca ce sunt.
Matematica complexa care sta la baza acestor stari instabile ale „monedelor care se invart” incurcate poate fi incorporata in algoritmi speciali pentru a rezolva rapid probleme care ar necesita mult timp pentru a fi rezolvate de un computer clasic… daca ar putea sa le calculeze.
Astfel de algoritmi pot fi utili pentru a rezolva probleme matematice complexe, pentru a crea coduri de securitate greu de spart sau pentru a prezice interactiunile dintre mai multe particule in reactiile chimice.
Tipuri de calculatoare cuantice

Construirea unui calculator cuantic functional necesita mentinerea unui obiect intr-o stare de superpozitie suficient de mult timp pentru a efectua diverse procese asupra acestuia.
Din nefericire, odata ce superpozitia intalneste materiale care fac parte din sistemul care este masurat, aceasta isi pierde starea intermediara in ceea ce se numeste decoerenta si devine o piesa clasica veche si plictisitoare.
Dispozitivele trebuie sa fie capabile sa protejeze starile cuantice de decoerenta, facandu-le in acelasi timp usor de citit.
Diferite procese abordeaza aceasta problema din unghiuri diferite, fie ca este vorba de utilizarea unor procese cuantice mai fiabile, fie de gasirea unor modalitati mai bune de verificare a erorilor.
Suprematia calculului cuantic
In prezent, tehnologia clasica poate face fata oricarei sarcini atribuite unui calculator cuantic. Suprematia cuantica descrie capacitatea unui calculator cuantic de a depasi performantele omologilor sai clasici.
Nu toata lumea este convinsa ca merita efortul calculatoarelor cuantice. Unii matematicieni considera ca exista obstacole aproape imposibil de depasit, ceea ce ar pune pentru totdeauna calculul cuantic in afara razei de actiune.
Cu toate acestea, oficialii si oamenii de stiinta din SUA pun bazele unui internet cuantic .
Timpul va spune cine are dreptate.
Citeste si asta…
- S-a descoperit când au apărut pentru prima dată dinozaurii în Emisfera NordicăDinozaurii au apărut în emisfera nordică cu 230 milioane de ani în urmă, arată o descoperire recentă din Wyoming care schimbă teoriile existente despre evoluția acestor reptile antice.
- Mușcături și joacă de-a prinselea: cercetătorii au observat pentru prima dată ritualul de împerechere al rechinilor balenăComportamentul de împerechere al rechinilor balenă a fost documentat pentru prima dată de cercetători în două locații distincte, oferind informații vitale pentru conservarea acestei specii pe cale de dispariție.
- Un punct slab în câmpul magnetic terestru: Anomalia Sud-Atlantică îngrijorează oamenii de științăAnomalia Sud-Atlantică, o zonă unde câmpul magnetic al Pământului este semnificativ slăbit, se extinde și se modifică, punând în pericol funcționarea sateliților și a tehnologiilor spațiale.
- În ochii șoarecilor a fost descoperit mecanismul de sortare a amintirilor în timpul somnuluiCercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că dimensiunea pupilei la șoareci reflectă modul în care creierul sortează amintirile în timpul somnului, oferind noi perspective asupra funcționării memoriei.
- Cititul cărților în locul vizionării TV reduce riscul demențeiUn nou studiu arată că înlocuirea timpului petrecut în fața televizorului cu cititul poate reduce semnificativ riscul de demență la vârstnici.
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.