Ultima actualizare: 2 august 2024
„Sange de porumbel” este un nume figurat pentru rubine deosebit de valoroase: sunt de o culoare rosie speciala, cu o nuanta de burgundia sau purpuriu, transparente, stralucitoare… si incredibil de scumpe. Mai sunt numite si carbuncul sau „jachonte rosu”. Sunt extrase in Valea Mogok din Birmania, care este renumita pentru zacamintele sale bogate.
Exista multe legende asociate cu sangele de porumbel.
- Una dintre ele povesteste ca in antichitate, in Valea Mogok a avut loc un cutremur puternic, care a provocat craparea pamantului. Barbatii care se aflau acolo au supravietuit, iar a doua zi au vazut carne proaspata care zacea in jurul lor – dar care s-a dovedit a fi rubine rosii. Ei le-au adus regelui lor, iar dupa aceea aceasta piatra pretioasa a devenit cea mai ravnita din lume.
- O alta legenda vorbeste despre un vultur puternic si frumos, pe nume Lal, care s-a prabusit cand s-a izbit de un munte. Picaturile din sangele sau pe malurile raului Iravadi si s-au transformat in rubine.
De ce au o culoare atat de neobisnuita?
Rubinul este o varietate de corindon, la fel ca si safirul. Acest mineral este alcatuit din oxid de aluminiu. In starea sa naturala, corindonul este incolor, dar culoarea apare datorita elementelor chimice continute in piatra: cromul coloreaza piatra in rosu – este un rubin, dar daca piatra contine titan si fier, este un safir de culoare albastra.
Rubinele sunt exploatate in intreaga lume, cu mari locatii in Thailanda si Sri Lanka, de exemplu.

Pietrele extrase din surse de „marmura” sunt de un rosu aprins si stralucesc la soare: acest efect creste pretul pietrei si atrage toti iubitorii de bijuterii.
Rubinul este o piatra foarte dura, mai dura doar decat diamantul, asa ca cerceii si inelele cu rubine trebuie pastrate in cutii separate, astfel incat sa nu intre in contact unele cu altele, altfel pietrele se pot deteriora.
De ce toata lumea obisnuieste sa spuna „sange de porumbel”?
Conceptul de „sange de porumbel” a fost introdus initial de catre gemologul elvetian Adi Peretti. Acesta a observat culoarea neobisnuita a unui rubin birmanez, care i-a amintit de sangele de porumbel. Aceasta comparatie a avut o semnificatie speciala in contextul in care in tarile din Asia de Sud-Est porumbeii erau ucisi si transformati in diverse feluri de mancare.
Cativa ani mai tarziu, aceste rubine au fost prezentate la o licitatie de catre casa Sotheby’s. La sfarsitul anilor 1990, doar rubinele birmaneze extrase din Valea Mogok erau numite „sange de porumbel”.

Pentru a intelege ca in fata dumneavoastra se afla acest rubin rafinat, trebuie sa va uitati la culoarea sa: ar trebui sa fie de un rosu intens sau purpuriu. De obicei, sunt transparente, cu mici pete de burgundia.
Acum exista doua tipuri de rubine „de „sange de porumbel” – tipul depinde de locul in care au fost gasite.
- Primul tip este reprezentat de pietrele care au fost extrase din zacaminte care sunt similare din punct de vedere genetic cu piatra Mogok din Birmania.
- Al doilea tip include pietre naturale extrase din alte zacaminte.
„Sangele de porumbel” poate fi supus unui tratament termic minim, fara difuzie sau „vindecare” a pietrei.
Cum stiti daca un rubin este autentic?
Rubinele naturale contin, de obicei, incluziuni. Inainte, se vindeau bijuterii cu pietre de un rosu aprins – numai acest lucru sugereaza ca erau sintetice. Dar femeile sovietice erau fericite sa cumpere bijuterii ieftine si sa se impodobeasca!

Una dintre metodele cheie de cercetare a rubinelor este sa vezi cum stralucesc dupa luminescenta: rubinele adevarate stralucesc in stacojiu, in timp ce rubinele sintetice stralucesc in chihlimbar.
Calitatea taieturii joaca, de asemenea, un rol important. Gemologii profesionisti care lucreaza cu rubine cu sange de porumbel creeaza, de obicei, fatete clare si uniforme ale pietrei. Fatetele rubinelor artificiale sunt inegale si, din aceasta cauza, nu stralucesc si nu stralucesc atat de frumos.
Rubinele artificiale au devenit ieftine de produs de cand chimistul francez Auguste Verneuil a inventat un cuptor special. Una dintre principalele diferente dintre rubinele naturale si cele sintetice este forma zonelor de crestere: la rubinele naturale acestea sunt clare, cu dungi albe si negre, in timp ce la rubinele artificiale acestea au de obicei un