10.4 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei

De la Gent la Istria, aceste 10 destinații europene ascunse sunt perfecte pentru următoarea dumneavoastră aventură culinară delicioasă.

Share

Fie ca sunt sub radar, cum ar fi Istria, Croatia, sau cunoscute in mod traditional pentru o cu totul alta bucatarie, cum ar fi Padurea Neagra din Germania, aceste destinatii le ofera gurmanzilor sansa de a descoperi noi bucatarii sau de a redescoperi favoritele traditionale care au fost reinventate de o noua generatie de bucatari.

Selectate din cartea noastra, Gourmet Trails Europe , aceste 10 destinatii sunt perfecte pentru urmatoarea dumneavoastra aventura delicioasa.

1. Ghent, Belgia

Cand te gandesti la Belgia, de obicei, primul lucru care iti vine in minte este ciocolata. Dar Ghent, cuibarita in inima regiunii rurale flamande, este o destinatie gastronomica sub asteptari, cu restaurantele sale excentrice, specialitatile sale culinare locale, bautura artizanala si, da, ciocolata irezistibila.

In spatele exteriorului sau medieval se ascunde o scena culinara vibranta, cu nervi, care se concentreaza pe mancarea locala, de sezon, fara pretentii si care este, de asemenea, accesibila. Este, de asemenea, o destinatie ecologica, fiind pionierul ideii de a dedica o zi pe saptamana mancarii vegetariene.

Consiliul alimentar local activ conduce initiative de sustenabilitate care includ redistribuirea resturilor de la restaurant. Mergeti la docuri pentru bere artizanala si cafea de barista, dar nu uitati sa vizitati unul (sau mai multi) dintre cei o jumatate de duzina de producatori de ciocolata artizanala care dau orasului o nota dulce.

Unde sa mancati

  • Yuzu La Yuzu, ciocolatierul artizanal de inspiratie japoneza Nicolas Vanaise creeaza trufe de ciocolata minimaliste care seamana cu opere de arta caligrafica, amestecand combinatii surprinzatoare de arome si texturi, cum ar fi lamaie si cafea sau chili, ghimbir si porumb.
  • Publiek Bucatarul Olly Ceulenaere, unul dintre fondatorii de marca ai miscarii inovatoare Flemish Foodies, a deschis Publiek, cu stele Michelin, pentru a-si dezvolta propria bucatarie bazata pe produse locale, de sezon si pe un minim de deseuri. Meniul de degustare cu sase feluri de mancare include preparate precum heringi marinati, inabusiti cu ridichi, fasole fava si alge marine afumate.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Bucurati-va de viata de strada din Bordeaux, Franta © Gary Yeowell / Getty Images

2. Bordeaux, Franta

In timp ce Bordeaux va va aduce in minte imagini cu podgorii si degustari de vinuri, nu dormiti cu privire la scena lor culinara energica. De la pietele de alimente, bistrot-uri si chiar mancarurile lor de strada, exista surprize dupa fiecare colt.

Treceti peste mancarea traditionala de bistrot in favoarea unuia dintre restaurantele nord-africane, unde va puteti delecta cu cuscus si tagine. Spalati totul cu un salt intre creative caves à vins, baruri de vinuri care ofera mancaruri delicioase in stil tapas pentru a completa listele de vinuri stelare.

O mare parte din malul raului din Bordeaux, La Porte de la Lune, aflat in patrimoniul mondial UNESCO, dateaza din secolul al XVIII-lea, cand era unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume. In timp ce vinul era exportat din miile de castele si podgorii care inconjoara orasul, acesta a fost, de asemenea, un port care a exportat oameni inrobiti – o mostenire care incepe incet sa fie recunoscuta in orasul insusi, precum si in cultura sa culinara. Astazi, vechile docuri si depozite de vinuri au fost readuse la viata ca proiecte de locuinte spectaculoase, centre de expozitii, spatii pentru muzica si arta, piete de alimente si hoteluri.

organicsfood.ro

Unde puteti manca

  • RetroTour Bordeaux Pentru un mod mai inedit de a experimenta podgoriile din jurul Bordeaux, Retro Tours ofera excursii in podgorii cu sidecar de epoca, care se adreseaza mai degraba iubitorilor de vinuri decat cunoscatorilor. Calatoriti pe rute goale prin podgorii, opriti-va la un castel pentru o degustare si incheiati cu un picnic cuibarit intre viile de vita-de-vie.
  • Les Capucins O piata acoperita din fier si sticla din 1749, Les Capucins este o sarbatoare pentru simturi. De la foie gras la caviar de Aquitania produs la nivel local, confit de rata si sute de branzeturi, exista ceva pentru fiecare palat.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Padurea Neagra este mult mai bogata decat prajiturile sale © Gary Yeowell / Getty Images

3. Padurea Neagra, Germania

Cunoscuta pentru prajitura omonima Padurea Neagra, aceasta este o regiune a Germaniei unde scena culinara este la fel de profunda, intunecata si bogata ca si celebra sa prajitura cu cirese. Parca inspirata de peisajul desprins parca dintr-un basm, cu dealurile sale abrupte, vaile stranse, cladirile cu cadre de lemn si clopotnitele bisericilor care se ridica inalte pe langa copacii din padure, cultura culinara locala este impregnata de ingrediente de sezon. De la nas la coada si de la ferma la farfurie, organic si locavore, aceste practici alimentare fac parte din cultura de peste un secol.

O simpla plimbare de-a lungul unui drum va va oferi o multitudine de furnizori locali, inclusiv mici distilerii care produc kirsch (rachiu de cirese), dealuri presarate cu vita de vie de pinot, ferme care ofera spre vanzare sunca afumata si miere aurie, localnici cu cosuri care isi cauta hrana in padure si o multime de piete agricole care abunda in produse locale. Sunt eroii locali necunoscuti si hanurile care sunt coapte pentru a fi descoperite si care poarta in mancarurile lor generatii de istorie culinara locala.

CITEȘTE ȘI
Top 10 fapte interesante despre Germania.

Mancaruri consistente, cum ar fi maultaschen (buzunare uriase de paste umplute cu carne de porc si ceapa) si zwiebelkuchen (tarta de ceapa cu smantana si seminte de chimen) va vor face sa va rostogoliti din hanurile rurale unde sunt servite. Pentru a incununa o zi de delicii culinare, infigeti furculita intr-o felie din faimosul gateau din Padurea Neagra.

Unde puteti manca

  • AlpirsbacherKlosterbräu AlpirsbacherKlosterbräu Alpirsbacher este acum una dintre cele mai bune beri din Padurea Neagra, preparata din apa pura de izvor locala. Tururi ghidate zilnice va poarta prin procesul de fabricare a berii si se incheie cu o degustare de bere. Berea omonima a fabricii de bere, cu hamei si corpolenta, a luat aurul la World Beer Awards in 2020.
  • Café Goldene Krone In sudul Padurii Negre, Café Goldene Krone, o cafenea cooperatista pentru femei, pregateste o prajitura Padurea Neagra de vis: o capodopera cu mai multe straturi de burete de ciocolata umed, cirese amare si nori de frisca, cu o nota subtila de kirsch.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Gustati gustul marii in Norvegia © Shutterstock / Jan Zabrodsky

4. Sudul Norvegiei

Paleta gri-albastra a Norvegiei de Sud, cu Marea Nordului de un albastru intens, plajele dunate si fiordurile stancoase, este fundalul perfect al unei regiuni culinare careia ii place sa impinga limitele mancarii si ale stiintei, concentrandu-se in acelasi timp pe sustenabilitate.

Zona este bogata in fructe de mare, vanat, fructe de padure, ciuperci si ierburi, care populeaza meniurile hiperlocale ale restaurantelor iesite din comun, care variaza de la cel mai mare restaurant subacvatic din lume la foste proprietati regale si chiar o sala de sport scolara renovata care serveste mici preparate nordice.

Nu uitati de stridiile de pe chei, pe care le puteti sorbi in timp ce priviti apusul si meditati la legatura Norvegiei cu pamantul si marea care o inconjoara.

Unde sa mancati

  • Under La cinci metri si jumatate sub Marea Nordului se afla sala de mese cu fatada de sticla a restaurantului Under. Semanand cu un periscop scufundat prin designul sau, acesta este un restaurant cu stele Michelin, unde veti lua masa cu un meniu cu 18 feluri de mancare plin de surprize. Rezervati chiar acum daca va ganditi sa mergeti in zona peste sase luni.
  • Smag & Behag In aceasta sala de gimnastica a unei scoli din secolul al XIX-lea, reinventata, se afla restaurantul Smag & Behag. Interiorul informal pregateste scena pentru mici mancaruri pe cat de complicate, pe atat de delicioase, cum ar fi scoici cu cartofi, castraveti, capsuni verzi si sparanghel fermentat.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Gustati mancarurile delicioase din sudul Suediei © Maskot / Getty Images

5. Sudul Suediei

Urmariti soarele de vara in sudul Suediei, de la Göteborg la Dalarna, pentru a gusta delicatesele evenimentului Midsommar si veti vedea inima Suediei. Aceasta traditie de a marca cea mai lunga zi din an dateaza din vremuri pagane, dar astazi este un moment pentru picnicuri in padure cu prietenii si familia.

Programati-va calatoria la momentul potrivit (Midsommar este sarbatorit in sambata care cade intre 20 si 26 iunie) si veti putea sa va ospatati intre inot in lacurile reci si limpezi din regiune, drumetii in padurile imaculate si lenevit pe plaja. Dar asigurati-va ca va plac heringii murati, pentru ca acesta este punctul central al festinului aici.

Desi somonul afumat si prajitura de capsuni unsa cu smantana, impreuna cu snaps, apa de foc traditionala suedeza infuzata cu condimente, isi fac si ele aparitia. Midsommar marcheaza, de asemenea, inceputul sezonului de cautare a hranei de vara, in care puteti culege afine salbatice, zmeura si multe altele in padure.

Daca ratati festivitatile din iunie, planificati o excursie pentru luna august, cand sezonul kräftskiva (petrecerea racilor), este in plina desfasurare. Adunati-va afara cu familia si prietenii pentru a sparge gramezi de raci rosii aburinde.

Unde sa mancati

  • Östermalms Saluhall Daca vreti sa gustati vara, mergeti la Östermalms Saluhall, o piata sofisticata plina de standuri care vand de toate, de la sucuri de fructe de padure proaspete si branzeturi suedeze pana la hering baltic, usor sarat si fermentat in interiorul unei conserve sigilate. Acesta este locul potrivit pentru fructe de mare locale, ierburi de sezon si mezeluri.
  • Sturehof La etaj, in mall-ul Sturegallerian, veti gasi Sturehof, un restaurant local elegant care vinde raci intregi fierti cu sare, marar si bere. Daca modul traditional fiert nu va place, comandati-i umpluti intr-un sandwich de raci satisfacator si apetisant.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Gustati din ceea ce are de oferit Insula Skye din habarurile sale © Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty images

6. Insula Skye, Scotia

Insula Hebrideana Skye, situata in nord-vestul Scotiei, produce unele dintre cele mai bune alimente din Scotia, care se regasesc in preparatele creative ale talentatilor bucatari locali. Skye traieste un moment culinar de exceptie – si fie ca acesta sa continue.

Faptul ca se mandreste cu unele dintre cele mai limpezi mari din Marea Britanie, face din ea locul perfect pentru scoicile scufundate manual si pentru cresterea stridiilor, doua dintre cele mai importante alimente locale si exporturi din zona.

CITEȘTE ȘI
18 Atracții și lucruri de vizitat în Innsbruck, cele mai bine cotate

Intotdeauna a existat o nuanta culinara rafinata in aceasta zona, dar un val mai nou de restaurante, in care baracile, camioanele si restaurantele ofera stridii, pizza si produse de patiserie, o mentin la preturi accesibile atat pentru localnici, cat si pentru turisti.

Veti gasi multi turisti care isi creeaza propriul tur gastronomic autoghidat in care degusta deliciile locale, inclusiv cele de la distileriile care produc bauturi spirtoase de mici dimensiuni inspirate de natura din jurul lor. Dincolo de aceasta destinatie culinara locala in plina dezvoltare, aceasta este o insula incantatoare unde odinioara hoinareau dinozaurii, urmele lor fiind inca vizibile pe plaja An Corran.

Unde puteti manca

  • The Three Chimneys De pe uscat, de pe mare si de pe “Skye”, meniurile sunt create in functie de bogatia de fructe de mare si vanat a insulei. Produsele generoase din Skye sunt expuse din plin aici, la The Three Chimneys, asa ca nu uitati sa comandati crabul din Loch Dunvegan si scoicile Sconser cu dubla scufundare.
  • Isle ofSkye Distillers Isle of Skye Distillers produce premiatul gin Misty Isle, care foloseste apa proaspata din Storr Lochs si plante locale din Skye. Vizitati scoala lor de gin, unde va puteti alatura unor distilatori experti si va puteti prepara o sticla de gin pe masura, pe care sa o luati acasa.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Istria, Croatia, este uimitoare si perfecta pentru gurmanzi © lechatnoir / Getty Images

7. Istria, Croatia

De sus, Istria seamana putin cu Venetia, cu acoperisurile sale din tigla de lut cu butoaie care se detaseaza de marea verde-albastra a acestui frumos oras din peninsula. La fel ca in Italia, produsele regionale si exporturile de aici sunt vinul, uleiul de masline, trufele si branza.

De-a lungul secolelor, Istria si-a pastrat traditiile si caracterul local, in special in ceea ce priveste productia de alimente, cu fermele sale de familie care sunt cuibarite pe dealurile ondulate si inconjurate de paduri stravechi.

Livezile, campurile, plantatiile de maslini si viile inca domina aici. Casele de piatra impanzesc satele medievale din varful dealurilor si gazduiesc magazine de produse gourmet si restaurante. Iar produsele locale nu sunt intotdeauna la fel, soiurile de struguri sunt diferite aici decat in multe alte regiuni viticole.

Alaturi de Italia, Istria este singurul loc din lume in care puteti gasi pretioasa trufa alba. Daca ajungeti toamna, in sezonul principal de vanatoare de trufe, este posibil sa va puteti alatura urmaritorilor si cainilor lor in cautarea atat a trufelor albe, cat si a celor negre. Chiar daca nu reusiti, tot veti fi recompensat cu un fel de mancare cu trufe care se gaseste in fiecare meniu al fiecarui restaurant din zona.

Unde puteti manca

  • Ipša Proprietara Irene Ipša si familia ei ofera tururi ale morii de masline, impartasind povesti despre familia lor, despre agricultura si despre peninsula Istria. Turul se incheie cu o degustare a celor patru uleiuri Ipša pe care le produc, savurate intr-o sala de degustare frumos amenajata sau pe terasa de sub vita de vie.
  • Restaurant ZiganteRestaurantul Zigante Formal Zigante este specializat in trufe si este locul unde le puteti incerca in toate formele posibile, de la ravioli de creveti cu trufe la inghetata cu trufe. Asigurati-va o noapte intreaga rezervand una dintre camerele de la etajul lor superior si incepeti dimineata urmatoare cu un mic dejun cu trufe.
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Este intotdeauna un moment bun pentru un cannoli de ricotta in Palermo, Sicilia, Italia © Giuliano Benzin / Getty Images

8. Palermo, Sicilia, Italia

Desi, din punct de vedere tehnic, face parte din Italia, Sicilia este mai aproape de Tunis decat de Roma. Veti vedea indicii in acest sens pretutindeni in Palermo, de la palmierii curmali si bisericile cu varf de qubba la pietele sale asemanatoare cu sucul, mancarea stradala indrazneata si dulciurile viu colorate. Acest creuzet cultural a modelat una dintre cele mai unice bucatarii din Italia, o fuziune dulce-acrisoara in care pastele, cuscusul si fructele de mare proaspete locale sunt infuzate cu migdale, fistic, nuci de pin si impanzite cu bogatia de legume si citrice cultivate in solul local.

Adevaratele experiente culinare din Palermo se gasesc aici in locuri neasteptate: trattorias retro de pe strazile din spate, piete, bucatarii de manastiri si chiar palate private. Este un mare oras al mancarii de strada, unde puteti gasi friggitorie (vanzatori de mancare prajita), carucioare la colt de strada si furgonete vechi care vand arancini (bile de orez prajite), panelle ( frigarui de naut) si sfincione (focaccia siciliana). Lasati loc si pentru dulciurile delicioase ale orasului: cannoli umplute cu ricotta, cassata si frutta martorana (dulciuri de martipan in forma de fructe sau de vita de vie). Veti dori sa le incercati pe toate.

Unde sa mancati

  • Cooking with the Duchess Cooking with the Duchess va va pune sa pregatiti o masa in palatul in care Giuseppe Tomasi di Lampedusa a scris unul dintre cele mai mari romane moderne din Italia, Il Gattopardo (Leopardul). Cursurile sunt tinute de nora scriitorului, ducesa Nicoletta Polo Lanza Tomasi, care gateste un festin sicilian cu mai multe feluri de mancare cu elevii sai si impartaseste povesti in timp ce iau masa impreuna in palatul din secolul al XVIII-lea, situat pe malul marii.
  • I Segreti del Chiostro Bucataria manastirii dominicane I Segreti del Chiostro din secolul al XV-lea a readus la viata deserturi istorice precum couscous dolce (couscous de semola cu migdale, fistic, nuci, fructe confiate si ciocolata) sifedde del cancelliere (martipan in forma de coaja umplut cu gem de caise si crema). Ajungeti devreme si nu plecati fara unul dintre cannolisurile lor ceresti.
CITEȘTE ȘI
Când este cel mai bun moment pentru a petrece vacanța în Bulgaria
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Gusta placerile simple din Salonic, Grecia © epicurean / Getty images

9. Salonic, Grecia

Salonic a fost cunoscuta sub mai multe nume – Salonica, Salonique, chiar SKG – dar poate ca o cunoasteti si sub denumirea mai moderna de Salonic. Fiind asezata pe ruta comerciala Via Egnatia, intre Roma si Asia, bucatariile vechiului Salonic au incorporat rapid condimente precum piperul si scortisoara in mancarurile lor, pe masura ce fiecare cultura, religie si popor trecea pe acolo – de la pastorii slavi la evreii sefarditi.

Cea mai mare influenta a Salonicului a fost influenta Turciei de astazi, in timpul prabusirii Imperiului Otoman in anii 1920. Dolmadele, produsele de patiserie si multe dintre alimentele de baza ale tavernelor care domina acum meniurile pot fi urmarite pana la acest exod.

Cu toate acestea, in anii mai recenti, toti ochii au fost atintiti asupra Salonicului, deoarece a fost desemnat primul oras gastronomic al Greciei de catre Unesco. Orasul se afla la poarta de acces catre alte bucatarii ale lumii, restaurantele latino-americane, africane si asiatice alaturandu-se acestui creuzet al bucatariei locale de taverna.

Avand in vedere natura compacta a orasului, este usor (si excelent sincronizat) sa sari de la o piata la alta, de la un restaurant la altul, de la o brutarie la o cafenea, bar si crama, in timp ce Salonic isi croieste drum spre a deveni un oras gastronomic de frunte.

Unde sa mancati

  • Bougatsa Bantis Micul dejun preferat al Salonicului este bougatsa (o bucata de crema groasa de semola intre straturi crocante de filo). Bougatsa Bantis este una dintre putinele brutarii care inca isi mai prepara propriile produse de patiserie, datorita maestrului de bougatsa din a treia generatie, Philippos Bantis.
  • Agora Modiano 75 de chioscuri din Agora Modiano vand de toate, de la soutzoukakia picanta (chiftelute de Smyrna) la ceai de munte din Creta. Mergeti la Olicatessen, un magazin de miere, ulei de masline si produse organice, pentru a lua parte la o degustare unde veti invata totul, de la incalzirea corecta a mainilor, mirosirea si eticheta de sorbire (sorbire).
De la Gent la Istria: 10 destinatii culinare ascunse ale Europei
Tenerife, Spania, este un loc delicios de explorat © Flavio Vallenari / Getty images

10. Tenerife, Spania

Tenerife isi gaseste un punct de sprijin culinar mai puternic acum ca isi imbratiseaza radacinile culinare – un amestec de Spania si Africa – cu creativitate si fler. Produsele cultivate si pescuite la nivel local si meniurile de degustare pline de imaginatie vorbesc despre insula inconjuratoare si despre anotimpuri, munte si mare.

Fructele de mare proaspat pescuite si vinurile din viile vulcanice sunt cele mai importante aici. Iar microclimatul subtropical din Tenerife este perfect pentru cultivarea fructelor pe care rareori le veti gasi in alta parte in Europa, cum ar fi bananele, mango, papaya, guave, chiar si cafea.

Nu uitati sa incercati sosul mojo, care creeaza o mare dependenta, preparat cu ardei gras, usturoi si chimen, coriandru (in varianta verde) sau chili (varianta rosie), cel mai bun atunci cand este stropit peste papas arrugadas, (cartofi zbarciti) locali. Nu ignorati guachinches de pe insula – restaurante pop-up cu o singura tigaie, deschise timp de trei luni pe an, unde comida casera (mancare cas nica) simpla este asortata cu vinul casei.

Unde puteti manca

  • La Bola deJorge Bosch La Bola de Jorge Bosch La Bola de Jorge Bosch este un restaurant de moda veche din nord-estul insulei Tenerife, care ridica in slavi traditionalele guachinches. Meniul este un festin de arome curate, luminoase si moderne, cum ar fi churros de peste inmuiat in maioneza de mango si branza de capra afumata cu mojo si crumble gofio (cereale prajite).
  • Bodegas Monje Privelistea de pe terasa este uluitoare: viile se revarsa frumos pe pantele acoperite de lava, Teide, inconjurat de nori, apare la orizont, iar dincolo se vede Atlanticul matasos. Familia Monje culege, taie, fermenteaza si imbuteliaza aici, la Bodegas Monge, inca din 1750. Este o privire adecvata asupra procesului de fabricare a vinului de la inceput pana la sfarsit, cu tururi ghidate ale viilor si ale pivnitelor cu butoaie de stejar.
Vă vedem!
Vă vedem!https://vavedem.ro
Suntem o echipă de jurnaliști cu o pasiune comună pentru descoperirea și împărtășirea poveștilor care contează. Specializați în diverse domenii, de la ultimele inovații tehnologice și până la profunzimile culturii și literaturii, ne propunem să aducem în fața cititorilor noștri conținut autentic, informativ și inspirațional.

Citeste si...

Alte stiri