Ultima actualizare: 2 august 2024
In urma unei interventii in forta a politiei, peste 100 de studenti pro-palestinieni au fost arestati pe campusul Universitatii Columbia din New York, dupa ce au organizat o tabara de proteste neautorizata impotriva razboiului purtat de Israel in Gaza. Printre cei retinuti se numara si Isra Hirsi, fiica deputatei democrate Ilhan Omar, alaturi de alti studenti care au fost suspendati de la cursuri in urma incidentului.
Tensiunile au escaladat dupa ce presedinta universitatii, Nemat Shafik, a autorizat politia sa evacueze zecile de corturi instalate de protestatari, invocand incalcarea regulamentelor institutionale privind demonstratiile neautorizate si refuzul acestora de a dialoga cu administratia. Primarul New York-ului, Eric Adams, a confirmat arestarea a 108 persoane pentru intrare ilegala si a subliniat ca „studentii au dreptul la libera exprimare, dar nu au dreptul de a incalca politicile universitatii si de a perturba procesul de invatare”.
Centrul activismului studentesc de la declansarea conflictului din Gaza
De la inceputul asaltului israelian asupra Fasiei Gaza in 7 octombrie 2023, care a provocat moartea a cel putin 33.970 de palestinieni, Universitatea Columbia a devenit un focar al protestelor studentilor care condamna agresiunea si isi exprima solidaritatea cu poporul palestinian. Cu o istorie bogata in miscari activiste, prestigioasa institutie de invatamant superior a fost martora unor manifestari atat in sprijinul, cat si impotriva razboiului.
Tabara de corturi ridicata de studentii pro-palestinieni pe campusul universitar, desi neautorizata, a reprezentat un simbol al rezistentei si un mod pasnic de a atrage atentia asupra suferintei civililor din Gaza. Cu toate acestea, dupa repetate avertismente din partea conducerii de a evacua zona, protestatarii au refuzat sa se conformeze, invocand dreptul lor la libera exprimare.
Interventia in forta a autoritatilor si valul de arestari
Joi dimineata, fortele de ordine au intervenit pentru a elibera campusul la ordinul presedintei Shafik, care a fost chestionata in acelasi timp in Congres cu privire la presupuse atitudini antisemite si hartuire a protestatarilor pro-palestinieni la Columbia. Operatiunea a dus la arestarea a peste 100 de studenti pentru intrare ilegala si obstructionarea administratiei.
Isra Hirsi, una dintre persoanele retinute si suspendata de la cursuri, a declarat pe retelele sociale ca nu se va lasa intimidata si va continua sa lupte pentru transparenta in privinta investitiilor universitatii, dezvestirea din „companiile complice la genocid” si amnistie pentru studentii represati. „Vom ramane neclintiti pana cand cererile noastre vor fi indeplinite”, a scris ea pe platforma X.
Un val de proteste care zguduie universitatile americane
Incidentul de la Columbia se inscrie intr-un val mai amplu de demonstratii care au perturbat campusurile universitare, podurile si aeroporturile de la declansarea ofensivei israeliene in Gaza. In aceeasi zi, circa 500 de persoane au marsaluit la Universitatea Southern California in sprijinul studentei musulmane Asna Tabassum, careia i-a fost anulat discursul de absolvire din motive de securitate, decizie pe care aceasta a denuntat-o ca fiind o incercare de a o reduce la tacere pentru opozitia sa fata de asaltul israelian.
„Este extrem de important, mai ales acum, ca vocea evreiasca anti-sionista de la USC sa fie foarte puternica si prezenta”, a declarat Katya Urban, 23 de ani, membra a organizatiei Jewish Voice for Peace.
Confruntarile de la Universitatea Columbia scot in evidenta tensiunile crescande dintre studentii pro-palestinieni si administratia institutiei, precum si dezbaterile aprinse cu privire la libertatea de exprimare si politicile universitare. Incidentul ridica semne de intrebare cu privire la echilibrul fragil dintre dreptul la protest pasnic si mentinerea ordinii pe campusurile academice.
Pe masura ce razboiul din Gaza continua sa faca victime si sa provoace suferinta in randul civililor, este de asteptat ca miscarile studentesti de solidaritate cu poporul palestinian sa ia amploare in universitatile din SUA si din intreaga lume. Ramane de vazut cum vor gestiona aceste institutii situatia tensionata si daca vor reusi sa gaseasca o cale de dialog cu protestatarii, fara a recurge la masuri represive.