Statisticile căutărilor pe internet arată că oamenii sunt mereu interesați să afle ce pot să le dea pisicilor lor de mâncare. De exemplu, în filme, cărți și în viața reală, pisicilor li se dă adesea lapte. Dar este acesta cu adevărat bun pentru ele? Hai să analizăm împreună cele mai importante mituri despre alimentația și produsele pentru pisici.
Mitul 1: Pisicii trebuie să i se dea lapte
Puii de pisică au într-adevăr nevoie de lapte – dar doar de laptele mamei lor, nu de alt tip de lapte. Laptele matern conține cantitatea optimă de nutrienți pentru dezvoltarea pisoilor și îi ajută să-și formeze sistemul imunitar. Pentru a digera laptele de pisică, puii produc enzime speciale, inclusiv lactaza – o enzimă care ajută la descompunerea lactozei (zahărul din lapte), care este o sursă de energie pentru pui. Pe măsură ce cresc și își schimbă dieta, producția acestei enzime scade și aproape dispare la animalele adulte. De aceea, pisicilor adulte le este greu să digere laptele și le poate provoca diaree.
Laptele nu este recomandat pentru pisici, dar nu este periculos. În cantități mici s-ar putea să nu le producă disconfort. Însă conține multe grăsimi și zahăr din lapte, așa că dacă îl dăm frecvent, animalul poate lua în greutate. De asemenea, laptele conține mult fosfor, care este dăunător pentru animalele cu insuficiență renală. Pentru a evita consecințele negative, cel mai bine este să hrănim pisica cu hrană echilibrată, gustări sigure și să-i punem mereu la dispoziție apă proaspătă și curată.
Dacă puii rămân fără mamă, trebuie hrăniți cu formulă specială pentru pisici, care are o compoziție identică cu laptele de pisică.
Mitul 2: Puțin nu strică
Uneori vrem să ne răsfățăm pisica cu un desert gustos. Mai ales că multe pisici nu refuză înghețata sau crema de pe tort. Pare că dacă îi dăm doar puțin, nu se va întâmpla nimic rău. Dar în cazul dulciurilor, chiar și cantitățile mici trebuie evitate.
Pisicile nu simt gustul zahărului: ele nu au receptori gustativi pentru acesta. Deserturile le atrag datorită proteinelor și grăsimilor, aromelor și aditivilor de gust. Dar oricât ar cerși pisica dulciuri, nu trebuie să i le dăm pentru că:
- Lactoza nu este digerată și poate cauza probleme digestive
- Alimentele dulci sunt calorice și duc la creștere în greutate
- Dulciurile cresc glicemia, mărind riscul de diabet
- Ciocolata este periculoasă pentru pisici atât singură cât și în alte preparate. Conține teobromină care poate cauza tahicardie și chiar convulsii. Orice doză de teobromină este strict interzisă.
Pisicile sunt animale mici, așa că până și o bucățică mică din mâncare nepotrivită le poate dezechilibra organismul.
Mitul 3: Pisica este un animal omnivor sălbatic, deci poate mânca de la masă
„Motanul meu a mâncat de toate, nu s-a îmbolnăvit și a trăit 20 de ani” – acest argument se aude des de la cei care își hrănesc animalul cu mâncarea lor. Dar cum au trecut acei ani din viața pisicii, povestea nu ne spune.
Este greșit să numim pisica omnivoră, ea este un carnivor. Din punct de vedere evolutiv, dieta pisicilor constă în principal din alimente proteice. Dacă hrănim animalul cu mâncare gătită acasă, aceasta trebuie să fie o dietă echilibrată cu conținut ridicat de carne și organe ca surse de proteine, precum și alte componente necesare (aminoacizi și acizi grași esențiali, minerale, vitamine).
Mâncarea de la masa oamenilor nu este potrivită pentru ele deoarece nevoile nutriționale ale oamenilor și pisicilor sunt diferite. Ceapa, usturoiul, strugurii, stafidele și ciocolata sunt periculoase pentru pisici și nu trebuie date niciodată. Nu este bine să dăm pisicii nici mâncare prăjită, înăbușită sau afumată. Sarea și condimentele din mâncarea oamenilor nu sunt necesare pentru pisici. De aceea mezelurile, crenvurștii și conservele nu sunt potrivite pentru hrănirea pisicii. Și în niciun caz nu trebuie să le dăm alimente stricate.
Afumăturile și condimentele sunt interzise pisicilor chiar și în cantități mici.
Mitul 4: Hrana pentru diferite vârste este doar marketing pentru a face bani
Mulți proprietari de pisici cred că nu este necesar să aleagă hrana în funcție de vârsta animalului. Dar la fel ca oamenii, animalele au nevoi nutriționale diferite în diverse etape ale vieții.
Puiului activ îi trebuie hrană bogată în calorii cu mult conținut de proteine și grăsimi pentru creștere și dezvoltare normală. Animalul adult nu are nevoie de atâtea calorii. Compoziția trebuie să fie echilibrată ținând cont de nevoile organismului și menținerea greutății optime. Pisicile în vârstă au nevoie de mai puține calorii deoarece devin mai puțin active odată cu vârsta. Totuși, hrana pentru pisici în vârstă trebuie să conțină cantitatea optimă de proteine pentru menținerea masei musculare, iar conținutul unor minerale, cum ar fi fosforul, trebuie redus.
Animalele cu diverse boli pot avea nevoie de diete speciale. De exemplu, în insuficiența renală hrana trebuie să conțină mai puține proteine, iar în bolile de ficat, dimpotrivă, proteinele sunt necesare pentru regenerarea celulelor afectate. Pisica cu alergii alimentare are nevoie de hrană cu un tip de proteină care să nu-i provoace reacții. De cele mai multe ori, veterinarul va recomanda o dietă cu o sursă alternativă de proteine, cu care organismul pisicii nu a mai avut contact. Pisica cu calculi urinari are nevoie de hrană care să stimuleze setea pentru a bea mai multă apă și care să conțină cantități minime de minerale ce pot forma calculi.
După înțărcare, puiul trebuie trecut treptat la hrană echilibrată pentru pui. Mama pisică poate mânca aceeași hrană: și ea are nevoie de mai mulți nutrienți în perioada de recuperare după sarcină și alăptare.
Mitul 5: Pisicile știu singure ce au nevoie
Dacă pisica nu bea apă, înseamnă că nu are nevoie. Iar dacă cere o chiftea – acolo e ceva ce-i lipsește. Dar de fapt nu este așa.
Pisicile sunt animale deșertice care pot bea puțină apă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să urmărim dacă pisica noastră de casă bea apă. Deficitul de lichide poate duce la deshidratare și crește riscul unor boli, inclusiv calculii urinari. De aceea este important să oferim pisicii în fiecare zi apă proaspătă și curată. Dacă bea puțin, încercați să-i schimbați castronul cu unul mai comod. Se recomandă să puneți 3-4 recipiente de diametre și adâncimi diferite cu apă în diverse locuri din casă, mai ales acolo unde îi place să stea. O puteți atrage cu o fântână specială pentru pisici, și să-i dați regulat hrană umedă.
Pisicii îi poate plăcea textura și gustul unei anumite mâncări. Dar dacă termină cu plăcere paste carbonara după voi, asta nu înseamnă că această mâncare îi este necesară sau benefică. De aceea nu cedați în fața pisicii care face ochi triști și vă cere mezeluri. Toate substanțele necesare se găsesc în hrana aleasă ținând cont de vârsta, starea și bolile animalului, iar prin comportamentul ei vă cere doar atenție și alintare. Nu înlocuiți dragostea și atenția cu mâncare de la masă – acest lucru poate duce la apariția unor boli și tulburări de comportament alimentar.
Te invităm să împărtășești acest articol cu alți iubitori de pisici pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine nevoile nutriționale ale prietenilor lor blănoși. Împreună putem crește pisici sănătoase și fericite!
Sursa imaginii: Unsplash
Etichete: nutriție pisici, hrană pisici, mituri hrănire, sănătate pisici, diete pisici, îngrijire pisici