Este posibil ca pisicile să nu aibă un simț al mirosului la fel de dezvoltat ca unele rase de câini, dar totuși ele miros mult mai bine decât noi, oamenii! Simțul lor olfactiv este de 14 ori mai puternic decât al unui om obișnuit, datorită receptorilor olfactivi foarte sensibili.
Prin urmare, pisicile sunt mult mai sensibile la mirosuri decât noi. Noi poate urâm mirosul de gunoi murdar sau de ouă prăjite, dar pisicile noastre urăsc și alte mirosuri la fel de mult, dacă nu chiar mai mult!
Datorită sistemului olfactiv excelent, pisicilor nu le plac nici unele mirosuri care nouă ni s-ar putea părea atrăgătoare. Noi nu ne gândim la multe dintre aceste mirosuri, însă pisicile noastre le urăsc.
Conținut articol
1. Mirosul de citrice

Pisicile (și majoritatea animalelor) urăsc mirosul de citrice. Mirosul înțepător și acru este extrem de respingător pentru feline. Nu contează ce fel de citrice este. Lămâile, lămâile, grapefruiturile și portocalele nu sunt pentru pisici.
Totuși, există un motiv evolutiv pentru acest lucru. În cantități mari, uleiurile care dau mirosul citricelor sunt toxice pentru pisici. De aceea, acestea stau departe de ele.
Produsele de curățenie cu aromă de citrice sunt la modă, dar pisica ta nu va aprecia aceste produse mirositoare. Odorizantele de aer și lumânările sunt alte surse probabile de miros de citrice – în afară de fructul în sine, bineînțeles.
Poți folosi cojile de citrice ca un repelent natural pentru pisici în grădina ta. Acestea sunt programate să stea departe de acest miros.
2. Uleiurile esențiale

Multe uleiuri esențiale au un miros prea puternic pentru pisicile noastre.
Prea multe uleiuri esențiale difuzate în aer pot fi chiar toxice pentru pisica ta. Acestea pot fi o parte importantă a rutinei de îngrijire, dar pisica ta este probabil mai bine să sari peste difuzor.
3. Mirosul unor plante de apartament

Plantați plante rezistente afară, cum ar fi ruta, lavanda, nalba sau busuiocul, pentru a alunga pisicile sălbatice și a le împiedica să intre în grădina dumneavoastră sau în alte zone. Aceste plante sunt repelente naturale eficiente împotriva pisicilor.
De asemenea, plantați coleus canina și cimbru de lămâie, deoarece aceste plante aromatice nu sunt pe placul pisicilor. Astfel, veți crea o barieră naturală care va descuraja intruziunea pisicilor. Totuși, aceste soluții funcționează doar pentru pisici sălbatice, nu și pentru cele domestice. Dacă aveți o pisică casnică, va trebui să găsiți alte modalități de a o împiedica să intre în anumite zone din grădină.
4. Mirosul de ardei iute

Pisicilor nu le plac ardeii iuți – deși dacă pisicile pot simți gustul condimentelor rămâne o întrebare deschisă!
Capsaicina este molecula care conferă ardeilor iuți aroma picantă. În cantități mari, aceasta este toxică pentru pisici. Din acest motiv, acestea au evoluat pentru a sta departe de ea. Multe dintre ele nu vor mânca alimente picante dacă acestea conțin această substanță. Ele sunt programate biologic să stea departe de ea!
Puteți folosi pudra de ardei iute ca un repelent natural pentru pisici. Se folosește de obicei pe plantele de interior dacă pisica nu stă departe de ele! Nu va afecta planta, dar pisica ta va urî numai gândul de a se apropia de ea.
Capsaicina poate provoca iritații la pisici dacă le intră în ochi sau în nas.
5. Mirosul de oțet
Este un miros pe care majoritatea oamenilor și pisicilor îl urăsc. Oțetul are utilizări utile. Poate fi folosit la gătit și este chiar un agent de curățare util. Cu toate acestea, mirosul său nu este deloc plăcut.
Oțetul este complet netoxic pentru pisici și pentru majoritatea celorlalte animale. Cu toate acestea, pisicilor nu le place mirosul său. Mulți părinți de animale de companie îl folosesc pentru a curăța petele de urină, deoarece mirosul de oțet poate descuraja pisica să folosească din nou locul respectiv ca toaletă.
Cu toate acestea, uneori, oțetul încurajează pisicile să urineze. Nu știm exact de ce unele pisici încearcă să urineze peste miros, iar altele nu.
6. Mirosul de cafea

Da – pisicile urăsc cafeaua. Este posibil să fie un miros liniștitor pentru noi (probabil pentru că mulți oameni asociază acest miros cu relaxarea). Cu toate acestea, pisicile noastre îl urăsc.
Există mai multe motive pentru acest lucru. Cofeina este toxică pentru pisici, așa că este foarte posibil ca acestea să fi evoluat pentru a nu le plăcea mirosul. Cu toate acestea, pisicile nu au fost în preajma boabelor de cafea în cea mai mare parte a evoluției lor, așa că aceasta este cel mult o coincidență.
Puteți folosi zațul de cafea în grădină sau în zonele în care pisicile nu sunt binevenite. Cu toate acestea, pisicile pot ingera accidental zațul de cafea în timp ce își perie lăbuțele, iar zațul de cafea poate conține o cantitate decentă de cofeină.
Probabil că există opțiuni mai sigure. De exemplu, citricele au adesea un miros mai înțepător și nu sunt la fel de toxice pentru pisicile noastre.
7. Mentolul

Pisicile au tendința de a evita toate tipurile de mentol, probabil pentru că le irită nasul și alte simțuri. Multe plante care conțin mentol natural sunt otrăvitoare pentru pisici, inclusiv menta și alți membri ai aceleiași familii.
Puteți planta mentă în grădină pentru a ține pisicile la distanță. Cu toate acestea, este otrăvitoare, așa că nu este cea mai sigură opțiune.
De asemenea, puteți planta mentă în interior. Crește bine în ghiveci. Aveți grijă doar la amplasarea ei, deoarece pisica dvs. o va evita probabil!
Concluzie
Datorită simțului lor olfactiv ascuțit, pisicile evită unele mirosuri la care noi nu ne gândim.
Citricele sunt un bun exemplu în acest sens. Mulți oameni iubesc mirosul de citrice. De aceea, atât de multe dintre produsele noastre de curățare sunt parfumate cu citrice. Dar pisicile au dezvoltat o aversiune față de citrice și le vor evita.
Puteți folosi acești factori naturali de descurajare pentru a vă ține pisica departe de anumite zone. Mulți oameni îngroapă coji de citrice și zaț de cafea în grădina lor pentru a descuraja pisicile și alte animale, deoarece acestea urăsc mirosul. De asemenea, puteți adăuga în grădină plante precum menta, deoarece pisicile vor sta departe de mirosul lor.
În același timp, multe mirosuri care nu le plac pisicilor provin din lucruri toxice! Nu doriți să pulverizați uleiuri esențiale pentru a vă ține pisica departe de anumite zone – acestea pot fi potențial dăunătoare dacă sunt folosite în cantități mari. Uleiurile esențiale, cum ar fi lavanda, sunt incredibil de toxice pentru pisici.
Citește și asta…
- Lucruri uimitoare despre caracatițe. Au sânge albastru, 3 inimi și pot merge pe uscatExplorați lumea fascinantă a caracatițelor cu sânge albastru și trei inimi. Aflați cum aceste creaturi marine demonstrează o inteligență remarcabilă și abilități unice de supraviețuire. Citiți acum pentru a descoperi secretele lor!
- Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍Natura prezintă o diversitate uimitoare – este imposibil să nu admiri creaturile fascinante, pe care le putem considera frații noștri… Citește mai multe: Cei mai frumoși și mai neobișnuiți gândaci din lume 🌍
- Rasa de câini Bull Terrier – Origine, Caracteristici și MituriDescoperiți zece fapte unice despre Bull Terrier, o rasă de câini puternici și curajoși. Aflați despre originea lor și cum să-i creșteți în mod responsabil.
- Fapte interesante despre marmote – de la longevitate și hibernare la comportament și îngrijireDescoperă fapte interesante despre marmote, animale amuzante și ușor de îmblânzit. Află cum trăiesc, construiesc orașe subterane și dorm până la 9 luni în timpul iernii. #marmote #natură
- 7 Mirosuri pe care pisicile le urăsc și de ce trebuie să le evitațiPisicile au un simț olfactiv foarte dezvoltat și detestă anumite mirosuri pe care noi, oamenii, le percepem diferit sau chiar le apreciem. Află care sunt cele 7 mirosuri pe care majoritatea pisicilor le urăsc cel mai mult, de ce au dezvoltat această aversiune și ce poți face ca proprietar responsabil pentru a elimina aceste mirosuri din mediul pisicii tale. Sfaturi simple și eficiente!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.