Ultima actualizare: 2 august 2024
Este posibil ca pisicile sa nu aiba un simt al mirosului la fel de dezvoltat ca unele rase de caini, dar totusi ele miros mult mai bine decat noi, oamenii! Simtul lor olfactiv este de 14 ori mai puternic decat al unui om obisnuit, datorita receptorilor olfactivi foarte sensibili.
Prin urmare, pisicile sunt mult mai sensibile la mirosuri decat noi. Noi poate uram mirosul de gunoi murdar sau de oua prajite, dar pisicile noastre urasc si alte mirosuri la fel de mult, daca nu chiar mai mult!
Datorita sistemului olfactiv excelent, pisicilor nu le plac nici unele mirosuri care noua ni s-ar putea parea atragatoare. Noi nu ne gandim la multe dintre aceste mirosuri, insa pisicile noastre le urasc.
1. Mirosul de citrice
Pisicile (si majoritatea animalelor) urasc mirosul de citrice. Mirosul intepator si acru este extrem de respingator pentru feline. Nu conteaza ce fel de citrice este. Lamaile, lamaile, grapefruiturile si portocalele nu sunt pentru pisici.
Totusi, exista un motiv evolutiv pentru acest lucru. In cantitati mari, uleiurile care dau mirosul citricelor sunt toxice pentru pisici. De aceea, acestea stau departe de ele.
Produsele de curatenie cu aroma de citrice sunt la moda, dar pisica ta nu va aprecia aceste produse mirositoare. Odorizantele de aer si lumanarile sunt alte surse probabile de miros de citrice – in afara de fructul in sine, bineinteles.
Poti folosi cojile de citrice ca un repelent natural pentru pisici in gradina ta. Acestea sunt programate sa stea departe de acest miros.
2. Uleiurile esentiale
Multe uleiuri esentiale au un miros prea puternic pentru pisicile noastre.
Prea multe uleiuri esentiale difuzate in aer pot fi chiar toxice pentru pisica ta. Acestea pot fi o parte importanta a rutinei de ingrijire, dar pisica ta este probabil mai bine sa sari peste difuzor.
3. Mirosul unor plante de apartament
Plantati plante rezistente afara, cum ar fi ruta, lavanda, nalba sau busuiocul, pentru a alunga pisicile salbatice si a le impiedica sa intre in gradina dumneavoastra sau in alte zone. Aceste plante sunt repelente naturale eficiente impotriva pisicilor.
De asemenea, plantati coleus canina si cimbru de lamaie, deoarece aceste plante aromatice nu sunt pe placul pisicilor. Astfel, veti crea o bariera naturala care va descuraja intruziunea pisicilor. Totusi, aceste solutii functioneaza doar pentru pisici salbatice, nu si pentru cele domestice. Daca aveti o pisica casnica, va trebui sa gasiti alte modalitati de a o impiedica sa intre in anumite zone din gradina.
4. Mirosul de ardei iute
Pisicilor nu le plac ardeii iuti – desi daca pisicile pot simti gustul condimentelor ramane o intrebare deschisa!
Capsaicina este molecula care confera ardeilor iuti aroma picanta. In cantitati mari, aceasta este toxica pentru pisici. Din acest motiv, acestea au evoluat pentru a sta departe de ea. Multe dintre ele nu vor manca alimente picante daca acestea contin aceasta substanta. Ele sunt programate biologic sa stea departe de ea!
Puteti folosi pudra de ardei iute ca un repelent natural pentru pisici. Se foloseste de obicei pe plantele de interior daca pisica nu sta departe de ele! Nu va afecta planta, dar pisica ta va uri numai gandul de a se apropia de ea.
Capsaicina poate provoca iritatii la pisici daca le intra in ochi sau in nas.
5. Mirosul de otet
Este un miros pe care majoritatea oamenilor si pisicilor il urasc. Otetul are utilizari utile. Poate fi folosit la gatit si este chiar un agent de curatare util. Cu toate acestea, mirosul sau nu este deloc placut.
Otetul este complet netoxic pentru pisici si pentru majoritatea celorlalte animale. Cu toate acestea, pisicilor nu le place mirosul sau. Multi parinti de animale de companie il folosesc pentru a curata petele de urina, deoarece mirosul de otet poate descuraja pisica sa foloseasca din nou locul respectiv ca toaleta.
Cu toate acestea, uneori, otetul incurajeaza pisicile sa urineze. Nu stim exact de ce unele pisici incearca sa urineze peste miros, iar altele nu.
6. Mirosul de cafea
Da – pisicile urasc cafeaua. Este posibil sa fie un miros linistitor pentru noi (probabil pentru ca multi oameni asociaza acest miros cu relaxarea). Cu toate acestea, pisicile noastre il urasc.
Exista mai multe motive pentru acest lucru. Cofeina este toxica pentru pisici, asa ca este foarte posibil ca acestea sa fi evoluat pentru a nu le placea mirosul. Cu toate acestea, pisicile nu au fost in preajma boabelor de cafea in cea mai mare parte a evolutiei lor, asa ca aceasta este cel mult o coincidenta.
Puteti folosi zatul de cafea in gradina sau in zonele in care pisicile nu sunt binevenite. Cu toate acestea, pisicile pot ingera accidental zatul de cafea in timp ce isi perie labutele, iar zatul de cafea poate contine o cantitate decenta de cofeina.
Probabil ca exista optiuni mai sigure. De exemplu, citricele au adesea un miros mai intepator si nu sunt la fel de toxice pentru pisicile noastre.
7. Mentolul
Pisicile au tendinta de a evita toate tipurile de mentol, probabil pentru ca le irita nasul si alte simturi. Multe plante care contin mentol natural sunt otravitoare pentru pisici, inclusiv menta si alti membri ai aceleiasi familii.
Puteti planta menta in gradina pentru a tine pisicile la distanta. Cu toate acestea, este otravitoare, asa ca nu este cea mai sigura optiune.
De asemenea, puteti planta menta in interior. Creste bine in ghiveci. Aveti grija doar la amplasarea ei, deoarece pisica dvs. o va evita probabil!
Concluzie
Datorita simtului lor olfactiv ascutit, pisicile evita unele mirosuri la care noi nu ne gandim.
Citricele sunt un bun exemplu in acest sens. Multi oameni iubesc mirosul de citrice. De aceea, atat de multe dintre produsele noastre de curatare sunt parfumate cu citrice. Dar pisicile au dezvoltat o aversiune fata de citrice si le vor evita.
Puteti folosi acesti factori naturali de descurajare pentru a va tine pisica departe de anumite zone. Multi oameni ingroapa coji de citrice si zat de cafea in gradina lor pentru a descuraja pisicile si alte animale, deoarece acestea urasc mirosul. De asemenea, puteti adauga in gradina plante precum menta, deoarece pisicile vor sta departe de mirosul lor.
In acelasi timp, multe mirosuri care nu le plac pisicilor provin din lucruri toxice! Nu doriti sa pulverizati uleiuri esentiale pentru a va tine pisica departe de anumite zone – acestea pot fi potential daunatoare daca sunt folosite in cantitati mari. Uleiurile esentiale, cum ar fi lavanda, sunt incredibil de toxice pentru pisici.
Citeste si asta…
- Studiile arată că pisicile preferă să petreacă timp cu oamenii decât cu alte pisiciPisicile preferă compania oamenlor în locul altor feline, arată studiile științifice recente care analizează comportamentul și psihologia acestor animale fascinante.
- Pot mânca castraveți câinii? Fapte despre alimentație pe care poate nu le știaiNutriția corectă a câinilor: află ce alimente sunt sigure și ce trebuie evitat, plus sfaturi practice de la experți pentru o dietă echilibrată a patrupedului tău.
- Cinci mituri despre hrănirea pisicilorStatisticile căutărilor pe internet arată că oamenii sunt mereu interesați să afle ce pot să le dea pisicilor lor de… Citește mai mult: Cinci mituri despre hrănirea pisicilor
- De ce pisicile trăiesc mai mult decât câinii? O comparație a caracteristicilor lor naturaleLongevitatea pisicilor în comparație cu câinii este influențată de factori biologici, evolutivi și comportamentali care le oferă un avantaj natural în supraviețuire și sănătate.
- Cum se schimbă comportamentul câinelui odată cu vârsta: la ce să fii atentComportamentul câinelui se modifică semnificativ pe măsură ce înaintează în vârstă – de la energia debordantă a puiului până la calmul senectuții. Află cum să te adaptezi la fiecare etapă!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.