Ultima actualizare: 6 ianuarie 2025
Rasele de caini mici cu bot lung precum whippet si basset hound traiesc cu ani mai mult decat exemplarele de talie mare cu bot scurt, arata un studiu britanic recent. Rezultatele pot ajuta persoanele care vor sa adopte un caine sa aleaga o rasa care va avea o viata lunga si sanatoasa.
Un studiu amplu realizat in Marea Britanie pe un esantion de peste 500.000 de caini de peste 150 de rase si metisi a aratat diferente semnificative in ceea ce priveste durata mediana de viata in functie de anumiti factori precum talie, forma a capului, sex. De exemplu, un exemplar mascul de talie medie, brahicefalic (cu bot scurt) precum un buldog englez are de aproape 3 ori mai multe sanse sa traiasca mai putin decat o femela de talie mica, dolihiocefalica (cu cap si bot lung), precum un basset sau un whippet.
Rezultatele studiului sunt importante pentru persoanele care intentioneaza sa adopte un caine, deoarece le poate ajuta sa aleaga o rasa care are sanse maxime sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si fericita. De asemenea, studiul evidentiaza problemele de sanatate cu care se confrunta rasele brahicefalice si necesitatea imbunatatirii bunastarii acestora.
Durata de viata a raselor de caini
Conform studiului publicat in revista stiintifica Scientific Reports, durata mediana de viata pentru toate rasele si metisii din Marea Britanie este de 12,5 ani. Printre rasele cu cea mai lunga speranta de viata se numara cainii Lancashire Heeler, cu o medie de 15,4 ani, urmati de cainii Lhasa Apso (14,9 ani) si Teckelul miniatural (14 ani).
La polul opus, printre rasele cu durata de viata mai scurta se numara buldogul francez cu 9,8 ani, boxerul cu 10 ani, buldogul englez si mastiff-ul cu 10,5 ani. Este important de retinut ca aceste cifre reprezinta medii si ca durata de viata poate varia semnificativ in functie de factori precum sanatatea, alimentatia, nivelul de activitate fizica etc.
Factori care influenteaza longevitatea la caini
Studiul a analizat o serie de factori cu impact asupra longevitatii cainilor:
Talia
- Cainii de talie mica (sub 10 kg) tind sa traiasca mai mult decat exemplarele mari, avand o durata mediana de viata de 12,7 ani fata de 11,9 ani.
Sexul
- Femelele tind sa aiba o durata mediana de viata cu 0,3 ani mai mare decat masculii.
Forma capului
- Cainii dolihiocefalici (cu cap si bot lung) traiesc in medie cu 1,3 ani mai mult decat exemplarele brahicefalice.
Rase pure vs metisi
- Rasele pure par sa aiba o durata de viata mai mare cu 0,2 ani decat metisii. Acest lucru se poate datora popularitatii in crestere a metisilor „de designer”, obtinuti in mod intentionat.
Studiul subliniaza impactul negativ al conformatiei brahicefalice asupra starii de sanatate si longevitatii. Exemplarele cu boturi scurte si fete plate, precum buldogul englez, sufera de probleme respiratorii si alte afectiuni care reduc speranta de viata.
Recomandari pentru potentialii proprietari de caini
Atunci cand se gandesc sa adopte un caine, oamenii ar trebui sa ia in considerare mai multi factori, nu doar aspectul sau talia. Este important ca potentialii proprietari:
- Sa aleaga o rasa potrivita stilului lor de viata si personalitatii. Labradorele sunt agilate si energice, in timp ce un bulldog francez necesita mult mai putina activitate fizica.
- Sa cerceteze atent longevitatea, afectiunile si problemele de sanatate specifice rasei. Exista diferente semnificative intre rase.
- Sa evite cainii de rasa pura brahicefalici daca doresc un exemplar cu speranta de viata mai mare. Metisii tind sa traiasca ceva mai putin, insa sunt mai rezistenti.
- Sa acorde atentie calitatii crescatorului. Unul profesionist va oferi garantii de sanatate si va prezenta documentele medicale ale parintilor.
- Sa fie pregatiti din punct de vedere financiar si emotional pentru eventualele probleme medicale. Un buldog francez necesita mai multe vizite veterinare.
Adoptarea unui caine este o decizie care implica multa responsabilitate. Alegerea unei rase care are sanse crescute sa duca o viata lunga, sanatoasa si fericita va asigura atat bunastarea animalului, cat si pe aceea a proprietarilor.