Ultima actualizare: 2 august 2024
Stateai in casa ta, facandu-ti treaba ta, cand, deodata, simti o greutate usoara care te apasa pe picior. Te uiti in jos si vezi labuta pretiosului tau catel odihnindu-se pe poala ta. Va suna cunoscut? De ce pune cainele meu labuta pe mine?
In timp ce majoritatea dintre noi gasim adorabil acest comportament de labutareala, este posibil sa te fi intrebat de ce face cainele tau acest lucru. Cainele vrea ceva de la tine sau pur si simplu te saluta? Depinde mult de context, dar avem o idee destul de buna despre motivul pentru care cainele tau poate pune laba pe tine.
Ce inseamna acest comportament cu labuta?
Deoarece animalele noastre de companie nu pot vorbi cu noi folosind limbajul uman, cainii folosesc adesea limbajul corpului pentru a comunica. La fel ca si scancetele frecvente, latratul sau miscarea frecventa a cozii, punerea labutei pe tine este un semn ca puiul tau incearca sa-ti spuna ceva.
De obicei, cainele dumneavoastra isi va pune labuta pe piciorul, mana sau poala dumneavoastra pentru a initia comunicarea. Este modul lor de a spune: „Buna, am ceva sa-ti spun” Iar atunci cand raspundem uitandu-ne la ei sau atingandu-i (si stim cu totii ca este greu sa nu raspundem la acest gest adorabil), conversatia poate continua.
Dar ce anume incearca sa comunice animalul tau de companie prin faptul ca te pipaie? Haideti sa aruncam o privire.

De ce isi pune cainele meu laba pe mine?
Catelul tau poate spune multe lucruri si poate exprima diverse emotii cu un simplu gest cu labuta. Depinde de tine sa determini ce inseamna labuta in fiecare situatie. Daca te uiti la alte semnale ale limbajului corporal, te poti ajuta sa determini ce incearca sa comunice cainele tau.
De exemplu, urechile ciulite, o coada miscata si o gura relaxata arata ca cainele dumneavoastra este entuziasmat si vrea sa faca ceva. Pe de alta parte, o coada atarnata jos, o privire schimbatoare si o gura stransa pot indica faptul ca animalul dumneavoastra de companie este anxios si are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru ceva.
Haideti sa analizam toate lucrurile diferite pe care cainele dvs. poate incerca sa le spuna si veti deveni un expert in comunicarea cu labuta in cel mai scurt timp!
1. Aratand afectiune
Acesta este cel mai dragut motiv pentru care catelul tau poate pune labuta pe tine. La fel cum tu iti mangai cainele pentru a-ti arata dragostea si afectiunea, prietenul tau blanos poate incerca sa te „mangaie” si el pe tine. Un caine nu poate efectua cu adevarat o actiune de mangaiere, asa ca punerea labutei pe tine este cea mai apropiata cale pe care o poate avea.
Catelusul tau se simte fericit si iubit atunci cand il mangai, asa ca este logic ca scumpul tau pui vrea ca si tu sa te simti iubit. Atunci cand cainele tau isi pune labuta pe tine, este un semn de incredere si apropiere a animalului tau de companie fata de tine.

2. Cautarea atentiei
Pe de alta parte, daca ai fost ocupat si nu i-ai oferit cainelui tau multe animale de companie sau timp de joaca, o labuta bine plasata poate fi modul sau de a-ti cere atentia. Acesta este un semn bun ca potaia ta se simte suficient de confortabil pentru a cere ceea ce are nevoie.
Unele animale de companie sunt mai independente si isi vor face propriile lucruri pana cand veniti la ele. Altele sunt mai nevoiase si va vor cauta pentru a va cere atingerea si atentia. Atata timp cat comportamentul nu devine prea pretentios, nu este nimic gresit sa ii oferiti catelusului dvs. cateva mangaieri rapide sau un joc scurt de tras de par.
Iar daca deja va mangaiati cainele atunci cand labuta coboara, sensul ar trebui sa fie clar: „Imi place asta, nu te opri!” Și cine suntem noi sa le refuzam mai multa dragoste?

3. Cere mancare
Ai observat cat de uimitor este ceasul intern al cainelui tau atunci cand vine vorba de ora mesei? Daca animalul tau de companie pune o labuta pe tine si te fixeaza cu privirea, verifica ora pentru a vedea daca nu cumva catelusul cere cina.
Cu toate acestea, daca cainele tau te pipaie in timp ce mananca, trebuie sa il ignori. Recompensand cersitul cu o bucatica de mancare, incurajati acest comportament la animalul dumneavoastra de companie. Indiferent cat de draguti sunt acei ochi de catelus, atunci cand animalul dvs. de companie va pune o labuta blanda in poala, respectati programul de masa al cainelui.
Catelul tau va cere intotdeauna mancare daca il lasi, asa ca trebuie sa fii proprietarul responsabil in acest scenariu. Oferiti-i catelusului dvs. imbratisari si atentie pentru atingerea labutei, dar nu-i dati dulciuri.

4. Nevoia de a iesi afara
Daca inca iti dresezi catelul, probabil ca tu esti cel care decide cand sa il scoti pe micut afara pentru o pauza de olita. Cu toate acestea, pe masura ce cainele tau creste, iti va spune cand are nevoie sa iasa afara. Unii caini pot sta la usa si latra. Sau cainele dvs. va pune o labuta pe dvs. si s-ar putea chiar sa-si intoarca capul pentru a se uita la usa.
In alte momente, cainele dumneavoastra poate dori sa iasa afara si sa se joace. Daca simtiti o labuta pe picior si va uitati in jos pentru a vedea ca puiul dvs. si-a adus cu el jucaria preferata, este clar ca va cere sa se joace.
5. Se simte bolnav sau are dureri
Cainii sunt destepti si stiu ca vor primi atentie din partea noastra atunci cand ne pun o labuta in poala. Cu toate acestea, este posibil ca puiul tau sa nu caute intotdeauna atentie sub forma de imbratisari sau mancare. Daca cainele dvs. nu se simte bine sau s-a ranit, este posibil sa puna o labuta pe dvs. pentru a cere ajutor.
Daca cainele dvs. foloseste un comportament de labutareala pentru a comunica aceasta nevoie, va puteti da seama dupa limbajul corporal care il insoteste. Indiciile tale sunt o coada atarnata in loc sa dea din coada, impreuna cu urechile trase pe spate si scancetele.
Verificati daca exista lucruri evidente, cum ar fi un spin infipt in labuta lui, dar daca nu va puteti da seama ce este in neregula cu puiul dvs. de blana, ar putea fi timpul pentru o vizita la veterinar.

6. Senzatie de anxietate
In mod similar, cainele tau te poate cauta daca disconfortul sau este de natura emotionala. Animalul dvs. de companie ar putea sa se simta anxios din cauza unui mediu nou, a unor zgomote puternice, cum ar fi tunetul, sau daca sunteti pe cale sa il lasati singur. In acest context, comportamentul de labutareala ar putea fi insotit de lingerea labei, cascat, o coada joasa sau o respiratie accelerata.
Desi instinctul dumneavoastra este sa va mangaiati si sa va alinati puiul de blana, acest lucru ar putea sa ii intareasca sentimentul ca exista intr-adevar ceva care sa il nelinisteasca. Acest lucru, la randul sau, ar putea sa le inrautateasca anxietatea data viitoare cand se va ivi aceasta situatie. In schimb, va rugam sa ii oferiti cateva mangaieri pentru a-l linisti si apoi distrageti-i atentia cu o jucarie preferata sau cu o schimbare de mediu.
7. Confortarea dumneavoastra
Cainii sunt foarte sensibili la emotiile noastre, iar acest ultim motiv dovedeste exact acest lucru. Daca te simti trist sau deprimat, catelul tau dulce poate sesiza aceste sentimente si poate incerca sa te consoleze cu o labuta. Cainele tau te iubeste si ii pasa si de bunastarea ta.
Punand usor o labuta pe poala ta, animalul tau de companie poate fi pur si simplu o imbratisare canina pentru a incerca sa te faca sa te simti mai bine. Ce am facut noi ca sa meritam aceste animale adorabile?

Cum sa opresti comportamentul de a da din laba
Dupa cum am vazut mai sus, cele mai multe dintre motivele pentru labutareala sunt modul cainelui tau de a-si arata dragostea sau de a-si comunica nevoile. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care ai putea dori ca animalul tau de companie sa inceteze acest comportament. De exemplu, daca catelul dvs. isi foloseste labuta pentru a cersi mancare sau pentru a deranja musafirii pentru a atrage atentia, ar putea fi timpul sa stabiliti cateva reguli de baza.
Iata cateva modalitati blande de a va descuraja catelul de la comportamentul inadecvat de labutareala:
1. Ignorati labuta
Daca cainele dvs. continua sa va dea laba intr-o situatie in care nu ar trebui sa faca acest lucru, ignorati-va catelul. Nu faceti contact vizual, nu vorbiti cu animalul dvs. de companie si nu-i atingeti labuta. Poti incerca sa iti inclini corpul in alta parte, astfel incat cainele sa nu te poata atinge. Apoi, odata ce labuta a incetat, va puteti intoarce spre cainele dumneavoastra si ii puteti oferi atentie si laude.
2. Fiti consecvent
Asigurati-va ca nu va confundati animalul de companie cu privire la ceea ce este labuta potrivita si cea nepotrivita. De exemplu, daca ati hotarat sa ignorati labuta la masa, ignorati-o intotdeauna. Daca reactionati uneori, dar nu si in alte momente, ii ingreunati cainelui dumneavoastra sa inteleaga ce se asteapta de la el.

Incheind „Comunicarea cu labuta
Aceasta lista arata inca o data cat de inteligenti sunt prietenii nostri blanosi. Chiar daca nu pot vorbi cu noi, cainii pot comunica diverse lucruri doar cu ajutorul labutelor lor. Animalul tau de companie iti poate cere dragoste, mancare sau ajutor, iar de tine depinde sa intelegi limbajul lor corporal. Informatiile de mai sus ar trebui sa fie un bun punct de plecare, dar nu uitati ca fiecare caine este diferit si va trebui sa invatati indiciile specifice ale animalului dumneavoastra.
Asadar, data viitoare cand vedeti o labuta draguta si blanoasa in poala dumneavoastra, aruncati o privire la restul limbajului corporal al catelului dumneavoastra. Și daca nu puteti vedea o nevoie specifica pentru care va cere ajutorul, s-ar putea sa fie pur si simplu timpul pentru cateva imbratisari bine meritate.