Ultima actualizare: 2 august 2024
In multe parti ale lumii, ziua de 8 martie este perceputa si sarbatorita in mod diferit. In Romania, aceasta zi este considerata una dintre cele mai asteptate si iubite sarbatori, cand femeile isi doresc in mod special atentie, cadouri si cuvinte calde din partea celor dragi – iar conform traditiei, ele devin obiectul unei atentii si al unei ingrijiri speciale.
Ce traditii si obiceiuri sunt asociate cu Ziua Internationala a Femeii in alte tari ale lumii?
Italia

In Italia, 8 martie nu este considerata o sarbatoare oficiala, dar localnicii au o traditie speciala de a oferi crengute de mimoza fetelor: acesta este un simbol al luptei pentru egalitatea de gen, inlocuind buchetele si cadourile traditionale.
In aceasta zi, muzeele pot fi vizitate gratuit – astfel, guvernul ofera ocazia de a sarbatori sarbatoarea intr-un mod cultural si interesant. Dupa o zi de lucru, multe femei italiene prefera sa viziteze restaurantele si barurile, care in aceasta zi pot fi inchise pentru publicul masculin, subliniind exclusivitatea sarbatorii. Puterea fetelor!
Germania
Nici germanii nu sarbatoresc oficial ziua de 8 martie si nu isi iau liber de sarbatoare, dar unele companii se acomodeaza cu angajatii lor, oferindu-le posibilitatea de a pleca mai devreme de la serviciu.

De 8 martie, in Germania au loc in mod activ diverse evenimente, actiuni si mitinguri, subliniind importanta protejarii drepturilor femeilor.
Statele Unite ale Americii
In SUA, Ziua Internationala a Femeii are o semnificatie speciala si este strans asociata cu lupta femeilor pentru drepturile lor: in fiecare an, americanii isi amintesc de evenimentele din 8 martie 1857, cand muncitoarele din industria textila din New York au organizat un protest in masa, cerand imbunatatirea conditiilor de munca, reducerea programului de lucru si drepturi egale cu barbatii.

Aceasta zi aminteste, de asemenea, de tragedia din 1909, cand participantele la proteste similare au murit in timpul unui incendiu
.
Japonia
In Japonia, aproape fiecare zi din luna martie are un fel de sarbatoare a femeilor – in general, acesta este un moment de respect special pentru femei si fete. Printre numeroasele sarbatori, japonezii celebreaza cu o vigoare deosebita Ziua florilor de piersic si Ziua Mimosa – fiecare dintre aceste sarbatori poarta o semnificatie si o istorie unica.

Unul dintre cele mai emotionante si semnificative evenimente pentru japonezi este considerat a fi Festivalul Fetelor, sau Festivalul Papusilor (Hina Matsuri), sarbatorit la 3 martie: in aceasta zi, localnicii isi amintesc de traditia straveche care vizeaza protejarea copiilor de rau si de boli.
In cultura japoneza, papusile joaca rolul de dubluri ceremoniale, care erau folosite pentru a alunga necazurile si bolile: conform obiceiului, localnicii aplicau papusile pe locurile dureroase, li se adresau cu rugaciuni si vraji, apoi le puneau in cosulete si le trimiteau pe rau sau le ardeau, simbolizand astfel eliberarea de orice adversitate.
Vietnam
In Vietnam, 8 martie este un moment special pentru a-si exprima respectul si dragostea fata de femei: barbatii le ofera fetelor buchete si cadouri frumoase, creand o atmosfera romantica, si isi asuma treburi casnice pentru a-si dovedi grija si devotamentul.
Cuba
In Cuba, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita cu mare fast si bucurie, localnicii apreciind contributia femeilor in lupta pentru independenta tarii. In aceasta zi, au loc festivaluri, sarbatori si congrese dedicate drepturilor sexului frumos.

Femeile care au obtinut recunoastere pentru munca lor primesc premii de stat pe 8 martie, iar artistii si mestesugarii cubanezi au ocazia de a-si prezenta lucrarile in cadrul unor expozitii specializate – aceasta este o ocazie excelenta de a-si demonstra inca o data talentul si realizarile.
Franta
In Franta, o tara cu multe revolutii, 8 martie este un prilej nu atat pentru cadourile traditionale, cat pentru a sublinia lupta pentru drepturile femeilor.

Cu toate acestea, la inceputul lunii martie, mai exact in prima duminica a lunii, tara sarbatoreste Ziua Nationala a Bunicilor – in aceasta zi se obisnuieste sa se ofere cadouri generatiei mai in varsta de femei, remarcand importanta lor in viata fiecarei familii.
China
In China, unde traditiile de sarbatorire a zilei de 8 martie au fost imprumutate din experienta URSS, au avut loc schimbari interesante din cauza particularitatilor de limba si cultura: sarbatoarea a fost numita ” Fu Nu ” si a inceput sa se refere mai mult la femeile adulte casatorite, ceea ce a facut-o mai putin relevanta pentru fetele si fetele tinere.

Pentru a nu priva pe nimeni, Partidul Comunist Chinez a creat o sarbatoare separata pentru femeile necasatorite, care este sarbatorita pe 7 martie – in aceasta zi chinezii felicita si ofera cadouri fetelor tinere.
Tadjikistan
Autoritatile din Tadjikistan au pastrat traditia de a felicita femeile pe 8 martie, asa cum era in timpul Uniunii Sovietice, dar au decis sa adapteze sarbatoarea la realitatile nationale, redenuminand-o Ziua Mamei – acest lucru a pastrat popularitatea datei inradacinate, dar i-a dat un inteles mai profund. In aceasta zi, localnicii se concentreaza asupra rolului si importantei mamei in societate si in familie.