Ultima actualizare: 2 august 2024
Zambetul cotidian este un fenomen pe care, adesea, nu il observam constient. Care este, asadar, esenta rasului?
Rasul reprezinta o reactie fiziologica manifestata prin expresii sonore ale bucuriei, insotite de senzatii de gadilatura in regiunea abdominala. Acesta poate surveni ca raspuns la o situatie comica, o gluma, o expresie faciala hazlie sau un sunet amuzant.
Mai mult, rasul joaca un rol semnificativ in procesul de socializare si consolidare a legaturilor interumane, generand o atmosfera pozitiva si propice comunicarii eficiente intre indivizi.
De ce avem nevoie de ras? Rasul ne ajuta sa ne relaxam, sa uitam de problemele cotidiene si sa ne bucuram de moment. Ne ofera bucurie si satisfactie emotionala. Rasul ne ajuta sa facem fata emotiilor negative, ne sporeste increderea si creeaza o atmosfera de bucurie in mediul inconjurator. Rasul este, de asemenea, o modalitate de comunicare si de interactiune sociala intre oameni.
In acest articol va vom spune ce se intampla cu organismul in timpul rasului. De asemenea, vom raspunde la intrebarea daca poti muri din cauza rasului.
Rasul stimuleaza imunitatea
In timpul rasului, in organism au loc o serie de schimbari fiziologice care pot avea un efect pozitiv asupra functiilor de protectie ale sistemului imunitar.
- Cresterea nivelului de endorfine: organismul produce mai multe endorfine, care sunt analgezice naturale si induc o stare de bine. Endorfinele contribuie, de asemenea, la cresterea nivelului de anticorpi, care ajuta la combaterea infectiilor si a virusilor.
- Rasul activeaza sistemele respirator si cardiovascular, ceea ce duce la imbunatatirea circulatiei sangelui si a oxigenului catre organe si tesuturi. Acest lucru ajuta sistemul imunitar sa lucreze mai eficient si sa isi sporeasca functiile de aparare.
- Stimularea sistemului limfatic: Rasul activeaza sistemul limfatic, care este responsabil cu eliminarea toxinelor si a toxinelor din organism.
- Reducerea hormonilor de stres: Rasul este un agent antistres natural, deoarece reduce nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Nivelurile ridicate de stres pot suprima sistemul imunitar, iar rasul, pe de alta parte, ajuta la reducerea efectelor acestuia si la stimularea sistemului imunitar.

Rasul este un antrenament
Rasul poate fi vazut ca o forma de exercitiu pentru organism. In timpul rasului folosim in mod activ o serie de muschi de la nivelul fetei, gatului, pieptului, abdomenului si chiar al picioarelor. Acest lucru duce la o crestere a ritmului cardiac, la imbunatatirea respiratiei si la activarea diferitelor grupe musculare. Metabolismul si metabolismul sunt, de asemenea, imbunatatite.
Acest proces poate fi evaluat ca exercitiu cardio, deoarece in timpul acestuia inima lucreaza mai repede si consumul de oxigen creste, ceea ce ajuta la intarirea sistemului cardiovascular.

Rasul scade nivelul de zahar din sange
Exista studii care demonstreaza ca rasul poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange la unele persoane.
Nivelul de zahar din sange este controlat de hormonul insulina, care ajuta organismul sa utilizeze glucoza si sa mentina un nivel stabil al zaharului din sange. Stresul si emotiile negative pot determina cresterea nivelului de zahar din sange.
Rasul poate actiona ca o modalitate naturala de relaxare si de eliberare a stresului. Rasul creste ritmul cardiac, activeaza respiratia si elibereaza endorfine, substante chimice care induc o stare de bine si imbunatatesc starea de spirit.
Astfel de raspunsuri fiziologice la ras pot ajuta la reducerea stresului si a nivelului de adrenalina din organism, ceea ce, la randul sau, poate imbunatati sensibilitatea organismului la insulina si poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.
Dar merita mentionat faptul ca efectul de scadere a glicemiei pe care il are rasul poate fi neglijabil si depinde de caracteristicile individuale ale fiecarei persoane.
Creierul poate recunoaste rasul fals
Cercetarile dovedesc ca creierul este capabil sa faca diferenta intre rasul adevarat si cel fals. Studiul neurofiziologiei rasului a aratat ca diferite zone ale creierului sunt activate atunci cand este perceput rasul real si cel fals.
In timpul rasului autentic, se activeaza cortexul lateral frontal posterior si inferior, precum si amigdala, o minge aflata in adancul creierului. Aceste parti ale creierului sunt asociate cu procesarea emotionala si evaluarea stimulilor.
Rasul fals, pe de alta parte, poate activa alte zone ale creierului din cortexul prefrontal. Aceste zone sunt asociate cu controlul si evaluarea comportamentului si cu comunicarea sociala.
Rasul adevarat determina o activitate mai mare in zonele creierului asociate cu recompensa si placerea, in timp ce rasul fals poate provoca scepticism si reactii mai negative.

Este posibil sa mori de ras?
Exista o afectiune medicala cunoscuta sub numele de „sindromul rasului” sau „asa-numitul sindrom al crizelor de ras”, care se caracterizeaza prin episoade de ras incontrolabile si prelungite. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv de unele tulburari neurologice rare sau de alte afectiuni patologice ale creierului.
In aceste cazuri rare, rasul poate fi atat de intens si de prelungit incat duce la hiperventilatie si la insuficienta aportului de oxigen in organism. Acest lucru poate provoca probleme de respiratie, aritmii cardiace sau chiar insuficienta cardiaca, care, teoretic, poate fi fatala.
Cu toate acestea, aparitiile zilnice ale rasului nu reprezinta un risc pentru viata. Rasul normal provoaca o scurta hiperventilatie periodica, dar, dupa aceea, respiratia se restabileste si organismul revine la normal. Asadar, in conditii normale, rasul nu pune in pericol viata.
Este interesant: In 1975, Alex Mitchell a murit de ras. El se uita la un serial TV si un episod i-a provocat o criza de ras care a durat 45 de minute. Alex a decedat in urma unui atac de cord.

Cateva date suplimentare
1. Rasul este contagios – atunci cand vezi pe cineva razand, este posibil sa incepi sa razi si tu, chiar daca nu intelegi de ce rade cealalta persoana.
2. Folosirea umorului si a rasului in comunicare ajuta la intarirea legaturilor sociale si la imbunatatirea relatiilor cu ceilalti.
3. Rasul exerseaza muschii faciali – Rasul activeaza muschii buzelor, obrajilor si ochilor, ceea ce ajuta la mentinerea fetei tinere si frumoase.
4. Copiii rad mult mai des decat adultii – in medie, copiii rad de aproximativ 300 de ori pe zi, in timp ce un adult rade doar de aproximativ 15 ori pe zi.
5. Zambetul este un limbaj universal – zambetul si rasul sunt usor de inteles si primitoare in toate limbile si culturile.
6. Rasul este un semn de inteligenta – cercetarile arata ca persoanele cu un bun simt al umorului si capacitatea de a rade au un nivel mai ridicat de inteligenta si creativitate.
Citeste si asta…
- Care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea: studiul care schimbă tot ce știamConsumul de cafea dimineața reduce cu 31% riscul de boli cardiovasculare și oferă beneficii semnificative pentru sănătate, conform unui nou studiu care a urmărit peste 40.000 de adulți timp de 19 ani.
- Povestea reală a lui John Blackthorne din „Shogun” – primul și singurul samurai occidentalWilliam Adams, navigatorul englez care a devenit primul samurai occidental în Japonia feudală, a influențat decisiv relațiile comerciale dintre Japonia și Occident la începutul secolului al XVII-lea.
- 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două oriÎn octombrie 1962, omenirea a trecut prin cele mai întunecate momente din istoria sa recentă. Timp de treisprezece zile, lumea… Citește mai mult: 24 de ore care au zguduit omenirea: Ziua când lumea era să se sfârșească de două ori
- De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?Astronomii au descoperit trilioane de galaxii în partea observabilă a Universului. Fiecare dintre ele conține miliarde de stele. În jurul… Citește mai mult: De ce nu au fost încă descoperiți extratereștrii?
- Furia naturii: cele mai distructive tornade din istoria omeniriiTornade uriașe
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.