Astronomii au descoperit trilioane de galaxii în partea observabilă a Universului. Fiecare dintre ele conține miliarde de stele. În jurul lor se învârt milioane de planete locuibile. Aceste afirmații nu au nevoie de niciun fel de dovezi. Și vorbim doar despre partea din Univers pe care o putem vedea. Ar putea fi la fel de puțin ca o trilionime dintr-un procent din toată materia din cosmos.
Și până acum nu am întâlnit niciun extraterestru. Deci poate că viața în univers este imposibilă? Cu atât mai puțin viața inteligentă. Nu, nu este. Noi existăm. Posibil. Atunci de ce nu mai este nimeni prin preajmă?
Oamenii de știință au câteva idei în această privință. Unele dintre ele sunt surprinzătoare. Altele sunt înspăimântătoare. Altele sunt absurde.
Să vorbim astăzi despre asta.
Există probabil milioane de planete locuibile numai în galaxia noastră. Poate sute de miliarde în întregul univers. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor posibilități de dezvoltare a vieții, în prezent nu există nici o umbră a unei civilizații extraterestre la orizont. Această discrepanță este cunoscută de oamenii de știință drept paradoxul Fermi.
Dar de ce?
Suntem cu adevărat singuri
În 1975, astrofizicianul american Michael Hart a declarat că nu am detectat niciun semn al unei civilizații extraterestre inteligente pentru că acestea pur și simplu nu există! Sau apar foarte, foarte rar. Și că universul nostru nu este suficient de mare pentru ca viața inteligentă să apară oriunde altundeva. Dacă ar fi de o sută de ori mai mare, atunci da, probabilitatea unei a doua civilizații ar fi mult mai mare. Așadar, fiți recunoscători măcar pentru o specie inteligentă.
Universul nu este un loc bun pentru viață
Mai recent, o echipă internațională de cercetători a ajuns la aceeași concluzie. Studiază efectul materiei întunecate asupra caracteristicilor spațiului. Calculele au arătat că densitatea optimă de energie întunecată care există în Univers ar permite ca 27% din materia obișnuită să devină stele. Dar în Universul nostru, doar 23% din materie devine stea. Mai puține stele înseamnă mai puține șanse pentru apariția vieții. Și chiar mai puține șanse de inteligență.
Poate că nu este un lucru atât de rău
Unii oameni au dificultăți în a accepta ideea că omenirea este singură într-o asemenea imensitate. Dar scriitorul chinez Liu Cixin este de altă părere. El spune că este un lucru bun că nimeni nu a venit încă după sufletele noastre.
Teoria sa despre „pădurea întunecată” sugerează practic că, pentru ca o civilizație să supraviețuiască și să se extindă într-un univers cu resurse aparent limitate, extratereștrii nu vor avea de ales decât să ne elimine pe noi toți. Unul câte unul. Cheia este să nu-ți faci prezența cunoscută.
Aceasta este o ipoteză destul de întunecată.
Argumentul „Marelui filtru
Această ipoteză a fost prezentată pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990 de către economistul american Robin Hanson. Ideea este următoarea: foarte puține civilizații din Universul nostru, dacă există, ajung în stadiul în care încep să exploreze spațiul. La un moment sau altul în istoria lor, dezvoltarea lor se oprește. Poate la apariția inteligenței artificiale. Poate puțin mai târziu. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai târziu, civilizația ființelor inteligente ajunge la o fundătură tehnologică alternativă și, posibil, chiar spirituală, iar dezvoltarea sa se oprește și apoi începe regresul. Asta e, nu mai există spațiu, nu mai există rachete. Poate că nici nu se va ajunge la radio.
Dezvoltarea tehnologică epuizează resursele
Sau poate că există civilizații extraterestre care nu pot zbura nicăieri din cauză că au epuizat resursele de care dispun? Știi tu, ca și cum șeful unui atelier de producție de hiperpropulsoare ar fi surprins brusc să descopere că iridiul din depozit s-a epuizat și nu mai este exploatat. Asta este. Nu există nimic din care să se facă nave interstelare.
Apropo, cam asta se întâmplă acum pe Pământ. Foarte curând resursele vor fi epuizate, iar atunci va fi absolut de neînțeles din ce vor fi făcute ecranele smartphone-urilor. Și suntem departe de călătoria interstelară.
Legile fizicii împotriva
Civilizațiile extraterestre ar putea fi prinse în capcanele gravitaționale ale planetelor lor uriașe. Imaginați-vă că viața a apărut pe un super-Pământ cu o masă de 10 ori mai mare decât cea a planetei noastre.
Astronomii cred că corpurile spațiale de acest tip ar putea fi locuite. Pentru a lansa rachete în spațiu de pe o astfel de planetă, locuitorii unei civilizații extraterestre ar trebui să depună eforturi supraomenești pentru a depăși o atracție gravitațională mult mai puternică decât cea a Pământului.
Asta ar fi suficient pentru a uita pentru totdeauna de spațiu.
Și cum rămâne cu OZN-urile?
Pentru acei cetățeni care, de fiecare dată când văd un OZN obișnuit, cred că văd o navă spațială pilotată de extratereștri, nu există probleme legate de existența civilizațiilor extraterestre. Ei rămân cu o singură întrebare – de ce au venit?
Personal, prieteni, am fost răpit de extratereștri de multe ori, am vizitat sistemul Arcturus timp de trei ani și chiar am participat la Bătălia Galactică. În visele mele, desigur😊.