Ultima actualizare: 2 august 2024
In Golful Mecklenburg din Germania, la o adancime de peste 20 de metri sub apele Marii Baltice, oamenii de stiinta au descoperit o megastructura de piatra de aproape un kilometru lungime, construita in epoca de piatra – acum mai bine de 10.000 de ani. Aceasta structura este mult mai veche decat piramidele egiptene.
Oamenilor de stiinta le este greu sa ii dea vreo explicatie. Impresia este ca a fost creata cu mii de ani inainte de a fi inundata de mare. Potrivit unei echipe de cercetatori germani, structura este un zid creat de vanatorii-culegatori care locuiau pe coasta Marii Baltice in epoca de piatra.
Un zid urias din epoca de piatra pe malul Marii Baltice
Se stie de mult timp ca oamenii din epoca de piatra au construit diverse structuri pentru un scop sau altul. Mai devreme v-am spus ca cea mai veche cetate cunoscuta din Epoca de Piatra are 8000 de ani. Aceasta a fost descoperita recent in Siberia, dupa cum v-am mai spus.

Noua descoperire este chiar mai veche, astfel ca este una dintre cele mai vechi structuri artificiale de vanatoare din Europa si de pe Pamant in general. Structura a fost denumita „Flashing Wall”. Potrivit cercetatorilor, aceasta este o descoperire importanta pentru intelegerea strategiei de existenta a oamenilor antici. In plus, ne poate spune multe despre dezvoltarea regiunii din apropierea Marii Baltice.
De ce oamenii antici au construit un zid
Geografia zonelor de coasta s-a schimbat dramatic de-a lungul multor milenii din cauza schimbarilor climatice si a eroziunii. Dupa cum stim, in urma cu aproximativ 11.000 de ani, ultima era glaciara s-a incheiat, ceea ce a dus la cresterea nivelului marii. Ca urmare, multe zone de coasta au fost sub apa. Pe de o parte, acest lucru le-a facut inaccesibile arheologilor si paleontologilor timp de multi ani, dar, pe de alta parte, a permis conservarea multor obiecte.
Recent, tehnologia in continua evolutie a permis oamenilor de stiinta sa exploreze zone de pe fundul marii. In special, datorita imaginilor hidroacustice de inalta rezolutie, oamenii de stiinta au reusit sa detecteze Blinkerwall. In acest scop, ei au folosit mai intai un vehicul submarin autonom, iar apoi cercetatorii-plutitori au coborat pe fundul marii si au cartografiat structura descoperita.
Dupa cum s-a dovedit, structura are o lungime de 971 de metri si este formata din peste o mie si jumatate de pietre. Toate acestea au o inaltime putin mai mica de un metru si o latime de aproximativ doi metri. Pietrele au fost asezate foarte aproape unele de altele, intr-un mod coerent si ingrijit. Prin urmare, nu exista nicio indoiala ca structura este facuta de om.

Potrivit oamenilor de stiinta, structura era adiacenta la vechiul tarm sau la mlastina. Este putin probabil ca zidul sa fi servit drept baraj pentru pescuit, pentru ca altfel ar fi avut urme caracteristice. Dar este, de asemenea, putin probabil ca structura sa fi fost folosita ca zid de aparare. Inaltimea si latimea sa erau in mod clar insuficiente pentru acest lucru. Dar de ce ar fi avut nevoie oamenii antici de un gard de piatra intr-un astfel de caz?
Versiunea conform careia zidul ar fi servit drept port a fost, de asemenea, respinsa, deoarece este foarte putin probabil ca, in urma cu 10.000 de ani, oamenii care locuiau in regiune sa se ocupe de navigatie. Prin urmare, singura versiune plauzibila este aceea ca Blinkerwall a servit ca structura de vanatoare, pentru turmele de ungulate mari, dupa cum relateaza cercetatorii in jurnalul PNAS. La acea vreme, regiunea gazduia reni si bizoni.
Arheologii au descoperit anterior sute de structuri similare in campurile de lava din Arabia Saudita si Asia Centrala. Oamenii de stiinta presupun ca acestea au fost, de asemenea, folosite de oamenii din vechime pentru a inchide turmele de animale, facilitand astfel vanatoarea.

Este foarte dificil de datat cu precizie o astfel de structura. Cu toate acestea, cercetatorii presupun ca a fost construita cu mai mult de 10.000 de ani in urma, dupa cum reiese din vechimea obiectelor din jur. In urma cu aproximativ 8.500 de ani, zidul a ajuns pe fundul Marii Baltice.