Anul Nou nu este doar timpul poveștilor, cadourilor și sărbătorilor. În jurul acestei sărbători, ca și în jurul oricărui act simbolic, s-au adunat multe mituri și legende.
Hai să vorbim despre câteva dintre cele mai populare (și de cele mai multe ori – cele mai dăunătoare!).
Înainte de Anul Nou trebuie neapărat să ții dietă
Este un punct de vedere foarte răspândit – că înainte de festinul de Anul Nou și de mâncatul nocturn trebuie să ții dietă o săptămână sau două. Pare rezonabil, dar imaginează-ți pentru o clipă cum ar arăta asta? Stai săptămâni întregi pe porții de înfometare, cel mai consistent lucru din dieta ta devine un pahar de kefir sau un smoothie, și apoi vine Anul Nou.
Masa este plină de bunătăți consistente, totul este aromat, afumat, colorat, strălucitor, parcă te îmbie să guști. Dar nu-ți mai este poftă de nimic! Sau și mai rău, când îți este poftă, dar organismul nu mai acceptă o astfel de mâncare consistentă, și practic te rogi să o dai afară.
Așa că mai bine lăsăm posturile terapeutice pentru altă ocazie. Desigur, dacă până acum ai mâncat constant la restaurante fast-food și nu ai văzut lumina zilei fără cartofi prăjiți cu burgeri gustoși, atunci să slăbești sau doar să te detoxifici nu ar strica. Dar restricțiile acestea trebuie introduse treptat, altfel în loc de beneficii vei avea doar efecte negative. Niciun „slăbesc în trei zile”!
Alba-ca-Zăpada l-a însoțit mereu pe Moș Gerilă
De fapt, în vechile legende și povești, bunicul Gerilă nu avea nicio nepoată – a fost inventată acum 141 de ani de dramaturgul și scriitorul rus Alexander Ostrovsky. Iar pentru prima dată a devenit prezentatoarea sărbătorii de Anul Nou la bradul de Crăciun de la Kremlin al lui Stalin în 1937.
În sania lui Moș Crăciun sunt 8 reni
Există această părere populară, stereotipică – că în sania lui Moș Crăciun sunt înhămați opt reni, fiecare cu numele său, iar cel mai important se numește Rudolf. De fapt așa este – în ham sunt 8 animale, doar că, cel mai probabil, sunt femele.
Faptul este că renii nordici își pierd coarnele la sfârșitul toamnei, înainte de începerea iernii calendaristice complete. Așa că capetele renilor împodobite cu coarne „regale” ramificate sunt probabil peruci!
Iar femelele își pierd coarnele la începutul verii – înainte de apariția puilor.
Toată lumea împodobește bradul de Anul Nou
Dar nu-i deloc așa! Tradiția de a împodobi bradul de Anul Nou provine din Uniunea Sovietică, așa că acum acest „gadget” este răspândit doar în țările CSI, în Georgia și Ucraina (și puțin în fostele țări ale democrației populare, în primul rând în Bulgaria și Germania de Est).
Iar în alte țări occidentale se împodobesc și se decorează anumite „pomi de Crăciun”, și nu este obligatoriu ca acest pom să fie conifer: undeva rolul pomului de Crăciun îl joacă măceșul sau plopul, în alte părți bradul sau diferite soiuri de pin (scandinavi îi iubesc), iar în țările sudice sunt înlocuiți cu araucaria sau palmierul.
Toți brazii sunt verzi
Brazii sunt numiți veșnic verzi, dar asta nu înseamnă că nu există și alte culori ale acelor. În munții din Kirghizstan și Tadjikistan, de exemplu, se găsesc brazi cu ace de culoare albastră sau albastru-verde, dar asta nu e tot, pentru că acele pot fi de culoare galben-aurie sau argintie, și mai sunt și roșu-portocalii.
Mai mult decât atât – bradul nu este neapărat o frumusețe verde și zveltă: există coroane în formă de glob sau oval, piramidă sau con. Există chiar și brazi specifici de tip „invers” – cu coroana îngustă la bază și ramuri atârnânde, un răspuns specific mesteacănului și salciei plângătoare. Există brazi cu lăstari șerpuitori sau săgetați (deși astfel de exotici se găsesc mai mult printre ienuperi și tuia decât printre brazi și pini).
Ei bine, culoarea coroanei copacilor artificiali nu este limitată de nimic altceva decât de imaginația umană. În Romania, a doua cea mai populară culoare a brazilor de plastic este argintiul, iar bradul de Anul Nou de anul trecut din Trafalgar Square a fost negru (pentru a nu face din sărbătoarea de Anul Nou o comemorare, globurile și jucăriile au fost decorate cu cristale de la firma Swarovski).
Patria lui Moș Crăciun este Laponia
De fapt, nimeni nu știe unde a apărut Moș Crăciun, nu există versiuni oficial recunoscute și legende canonice despre asta (deși un istoric din Omsk susține cu seriozitate că Moș Crăciun este originar din Kîrgîzstan). Consensul este că Moș Crăciun își începe călătoria anuală din Laponia.
Aceasta, apropo, nu este o țară imaginară de basm, ci o regiune din Scandinavia, locuită de un popor numit sami (înainte în Rusia erau numiți lopari). Laponia se află pe teritoriul a patru state – Rusia și trei state scandinave.
Anul Nou trebuie întâmpinat în culorile simbolului anului
Atribuirea anului unui animal zodiacal a fost inventată în China, ceea ce este destul de logic, pentru că chinezii au propriul lor calendar, „umplut” cu șerpi, cai și dragoni.
Acesta începe, apropo, mai târziu decât calendarul european – pe 31 ianuarie.
Anul trebuie început cu schimbări mari
De fapt, mai bine să nu planifici niciun salt mare pentru ianuarie și cu atât mai puțin pentru decembrie. În decembrie este și așa o încărcare foarte mare, plus oboseală – la nivel fizic, moral, chiar și simbolic. Toți muncesc ca niște blestemați, peste tot sunt cozi și datorii, taxe, rapoarte anuale…
Și apoi mai este și sărbătoarea, care în sine poate fi plăcută, dar în esența sa reprezintă încă o încercare pentru organismul uman. Zece zile de lene și îmbuibare îl vor transforma pe oricine într-o ruină! Și asta, desigur, nu este un motiv să te privezi de plăcerile trupești, dar este un motiv destul de bun să te gândești – ai nevoie cu adevărat de planuri mărețe, prietene?
Toată lumea iubește Anul Nou
Desigur, în majoritatea lor oamenii așteaptă ceva nou și fericit de la sărbătoare, dar întotdeauna există excepții de la reguli. În primul rând, sunt animalele – câteva zile de tărăboi, artificii și alte sunete neobișnuite de afară sunt pentru ele un stres colosal, care se transformă în depresie.
În al doilea rând, sunt cei care, din datorie de serviciu, lucrează cu oamenii care au suferit din cauza bucuriei excesive – angajații poliției și pompierii, medicii care lucrează la urgență. În sfârșit, Anul Nou poate provoca nu doar sentimente de bucurie – în timpul sărbătorii, singurătatea se simte deosebit de acut și dureros.
Adevărata salata de beuf este complet diferita
În agitația de dinainte de Anul Nou, toată lumea se distrează în felul său. Pe Internet, oamenilor le place foarte mult să se certe despre salata „de beuf” – că nu așa a fost concepută, și dau ca exemplu rețete scoase din cărți vechi de bucate cu prepelițe și alte asemenea bucurii ale vieții.
De fapt, totul este și mai complicat, și mai simplu în același timp. Rețeta autentică a „acelei” salate nu este cunoscută astăzi de nimeni, Lucien Olivier a luat-o cu el în mormânt. Iar cât despre epigoni, ce diferență este, în esență, dacă este carne de vită sau cârnați fierți? Important este să placă și să fie gustoasa!
Te-a plăcut articolul? Apreciază-l cu un like și împărtășește-l cu prietenii tăi! Nu uita să ne urmărești pentru mai multe articole interesante despre tradiții, mituri și sărbători.
Sursa imagine: Getty Images
Etichete: Anul Nou, mituri și legende, tradiții populare, sărbători de iarnă, superstiții, obiceiuri