10.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului

Date:

Share post:

Antioxidanții sunt substanțe care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive produși în organism secundar proceselor metabolice sau proveniți din surse externe, ca urmare a expunerii la toxine. Atunci când producția de radicali liberi depășește capacitatea organismului de a-i neutraliza, apare stresul oxidativ. El duce la deteriorarea celulelor și la apariția a numeroase afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer etc.

zonia.ro

Antioxidanții protejează celulele de efectele dăunătare ale radicalilor liberi și reduc astfel riscul de boli cronice. Există o varietate de antioxidanți, iar unele fructe și legume îi conțin în concentrații mai mari decât altele. Iată care sunt cele mai bune 10 alimente bogate în antioxidanți:

1. Fructele de pădure

Afinele, zmeura, murele, agrișele, fragii și coacăzele sunt în topul celor mai bune alimente bogate în antioxidanți. Ele conțin mai multe tipuri de antioxidanți cu efect protector în bolile cardiovasculare, cancer, Alzheimer și altele:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Antocianine
  • Quercetină
  • Luteină
  • Tanini
  • Catechine

Studiile arată că antioxidanții din fructele de pădure au și proprietăți antiinflamatoare care pot atenua durerile din artrită. Consumul zilnic de fructe de pădure poate îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive.

2. Legumele cu frunze verzi închis

Spanacul, varza, rucola, kale sunt printre legumele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți. Ele conțin carotenoizi, vitamina C, vitamina E, zinc și seleniu.Luteina și zeaxantina din spanac și alte legume verzi reduc riscul de boli oculare precum degenerescența maculară. Substanțele antioxidante din aceste legume au efecte anti-îmbătrânire, anti-cancer și protejează inima.

organicsfood.ro
Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
Mic dejun: Bowl cu clătite de spanac

3. Cacao și ciocolata neagră

Consumul de cacao este recomandat datorită concentrației mari de polifenoli antioxidanți, în special flavonoide. Pe lângă efectele antioxidant și antiinflamator, polifenolii susțin și sănătatea intestinală.Antioxidanții din cacao sunt benefici și pentru sănătatea creierului. Un studiu din 2020 a concluzionat că flavonoidele din cacao îmbunătățesc memoria și procesul de învățare la adulții tineri.

CITEȘTE ȘI
7 Motive pentru care o plapumă grea este mai bună decât una ușoară

4. Avocado

Pe lângă grăsimile sănătoase conținute, avocado este bogat în polifenoli. Includerea acestui fruct în alimentație crește nivelul antioxidanților din organism și reduce nivelul colesterolului LDL – colesterolul „rău”.Efectul benefic se datorează în mare parte polifenolilor antioxidant din avocado. Aceștia au și proprietăți antiinflamatoare care pot reduce riscul de cancer, diabet zaharat și boli cardiovasculare.

Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului

5. Fructele nucifere

Alunele, nucile, migdalele, fisticul și caju conțin cantități mari de antioxidanți precum vitamina E, seleniu, magneziu, fibre și fitosteroli.Consumul de nucifere crește nivelul de antioxidanți din organism și reduce riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare, cancer și alte cauze. Deși sunt o sursă excelentă de antioxidanți și grăsimi sănătoase, fructele nucifere conțin multe calorii, motiv pentru care ar trebui consumate cu moderație.

6. Leguminoase

Fasolea albă, roșie sau neagră, lintea, mazărea, soia și năutul sunt alimente bogate în fibre, care susțin digestia, dar și o sursă abundentă și accesibilă de antioxidanți.Toate leguminoasele conțin polifenoli, flavonoide și antocianine care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Leguminoasele conțin și antioxidantul kaempferol, care are efecte anti-cancer și cardioprotectoare.

CITEȘTE ȘI
5 Moduri delicioase de a face ca meniul și rețetele dietei Dukan să aibă un gust uimitor

7. Uleiul de măsline extravirgin

Acest ulei conține compuși antioxidanți numiți polifenoli, în special oleuropeina. Polifenolii protejează colesterolul LDL de oxidare, reducând astfel riscul de ateroscleroză.Uleiul de măsline extravirgin are efecte antioxidante mai puternice decât uleiul de măsline rafinat, deoarece conține mai mulți compuși fenolici. Consumul regulat poate preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

8. Anghinarea

Anghinarea conține acidul clorogenic, un puternic antioxidant. Are proprietăți antiinflamatoare care pot reduce riscul de cancer, diabet zaharat și boli cardiovasculare.Antioxidanții din anghinare variază în funcție de metoda de preparare. Ceaiul și sucul proaspăt de anghinare păstrează mai bine compușii antioxidanți.

9. Ceaiul verde

Ceaiul verde este o importantă sursă de catechine antioxidante, în special EGCG (galat de epigalocatechină). Catechinele din ceaiul verde pot preveni deteriorarea celulelor și reduc riscul de cancer.Studiile arată că ceaiul verde are efecte pozitive în bolile neurodegenerative, diabet zaharat, ateroscleroză, obezitate și altele. El poate îmbunătăți funcțiile cognitive.

10. Condimentele și ierburile aromatice

Busuiocul, oregano, cimbrul, rozmarinul, scorțișoara și turmericul sunt condimente bogate în antioxidanți. Curcumina din turmeric are puternice proprietăți antiinflamatoare.Uscarea și congelarea ierburilor aromatice reduc cantitatea de antioxidanți, în timp ce condimentele proaspete păstrează mai bine compușii benefici.

Top 10 alimente bogate în antioxidanți și efectele lor benefice asupra organismului
Cele mai bogate alimente în potasiu

Efectele antioxidanților asupra organismului

Antioxidanții au numeroase beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumați regulat din surse naturale. Iată care sunt principalele efecte ale acestor compuși asupra organismului:

  • Mențin sănătatea inimii – Prin reducerea colesterolului rău LDL și protejarea vaselor de sânge, scad riscul de boli cardiovasculare
  • Previn cancerul – Neutralizează radicalii liberi care pot deteriora ADN-ul celular și pot declanșa formarea tumorilor
  • Încetinesc îmbătrânirea – Protejează celulele pieii, ochilor și creierului de deteriorare, prevenind ridurile, degenerescența maculară, declinul cognitiv
  • Susțin imunitatea – Creșterea capacității organismului de a lupta cu infecțiile și de a le preveni
  • Reduc inflamația – Inflamația cronică stă la baza multor afecțiuni precum artrita, bolile autoimune, astmul etc.
  • Reglează nivelul zahărului din sânge – Prin efectele anti-diabetice, antioxidanții pot preveni sau controla diabetul zaharat
  • Îmbunătățesc funcțiile cognitive – Reduc declinul cognitiv și riscul de demență; susțin memoria și capacitatea de concentrare.
CITEȘTE ȘI
Vinete: Calorii Proteine Vitamine Grăsimi

Prin includerea alimentelor bogate în antioxidanți în dieta zilnică putem preveni multe afecțiuni și putem avea o calitate a vieții mai bună. Organismul beneficiază cel mai mult de antioxidanții din surse naturale precum fructe, legume, ceaiuri și condimente.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

Ce este sciatica? Boala de care suferă Mike Tyson

Sciatica: Tot ce trebuie să știți despre boala nervoasă Fostul boxer american Mike Tyson suferă de Ce este sciatica?...

11 Motive pentru care te simți obosit tot timpul

Mulți oameni se confruntă cu o oboseală constantă. Dr. Sharon Bergquist de la Emory University School of Medicine...

Căderea părului din cauza stresului: 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre el

Există multe mituri despre păr. Unii susțin că te poți tunde doar pe lună crescătoare. Unii susțin că...

Ce se întâmplă dacă bei 4 căni de ceai în fiecare zi

Chiar dacă sunteți o persoană care preferă cafeaua, consumul zilnic de ceai are atât de multe beneficii pentru sănătate încât s-ar putea să vă gândiți să vă schimbați părerea.

Progresia bolii Alzheimer a fost încetinită de un medicament într-un studiu important

Lecanemab a redus ritmul declinului cognitiv la persoanele cu Alzheimer timpuriu cu 27% pe parcursul a 18 luni,...

Cele mai proaste 7 obiceiuri care îți slăbesc sistemul imunitar

"O știați deja, dar acum știința o confirmă: Obiceiurile tale zilnice îți slăbesc sistemul imunitar și te fac...

5 Reguli simple ca să înveți să nu mănânci în exces și să slăbești fără efort

Descoperă cum poți pierde în greutate fără a face sacrificii majore sau a-ți schimba radical stilul de viață. Iată cinci reguli simple care te pot ghida în călătoria ta spre o siluetă mai suplă și un stil de viață mai sănătos.

Ce este sindromul ovarelor polichistice SOPC și cum este legat de obezitate?

Obezitatea și SOPC sunt legate într-un ciclu distructiv în care o condiție o afectează pe cealaltă. Sfaturi de pierdere...