Ultima actualizare: 2 august 2024
Cosurile care apar pe funduletul bebelusilor pot fi semne ale unei afectiuni locale sau inceputul unei infectii generalizate. Sa aflam mai multe despre acestea.
Una dintre marile ingrijorari ale mamelor are legatura cu eruptiile cutanate care apar pe pielea bebelusilor, mai ales atunci cand acestea apar in zona scutecului. Dar cosurile de pe funduletul bebelusilor sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni in primele luni de viata si printre cele mai des intalnite motive de consult medical pediatric.
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman si actioneaza ca o bariera protectoare fata de mediul inconjurator. Cu toate acestea, la copiii mici, este un tesut mai subtire si mai fragil, ceea ce il face mai vulnerabil la agresiuni externe, cum ar fi umiditatea sau aciditatea urinei.
De ce apar cosurile pe funduletul bebelusilor?
Dupa cum am spus, pielea bebelusilor este extrem de sensibila la agresiunile de mediu. Din acest motiv, exista cauze multiple pentru aparitia acelor cosuri rosii care apar pe fese. In general, acestea sunt insotite de alte semne sau simptome, care il ajuta pe medicul pediatru sa determine cauza si astfel sa ofere tratamentul cel mai potrivit.
Muscaturile de insecte
Muscaturile de insecte sunt de obicei leziuni izolate, rosiatice si foarte pruriginoase sub forma de umflaturi. In general, in cazul tantarilor sau al albinelor, ele apar pe zonele de piele expuse, dar in cazul puricilor, pot aparea pe zone acoperite de imbracaminte sau sub scutec. In cazul din urma, mai multe muscaturi de purici pot aparea impreuna (separate de cativa centimetri) si pot afecta mai multi membri ai familiei in acelasi timp.
Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este o reactie inflamatorie a pielii la iritanti locali. De exemplu, caldura, umiditate, acid din urina si frecarea scutecelor sintetice. In stadiul initial, de obicei se manifesta sub forma de cosuri mici, rosiatice, neconfluente pe pielea inrosita sau uscata, usor solzoasa. In general, nu afecteaza pliurile inghinale, ci apare in zone care intra in contact direct cu fecalele, urina sau plasticul scutecului.
Dermatita de scutec este de obicei cauzata de contactul direct cu caldura, umiditatea sau plasticul scutecului, precum si de aciditatea urinei sau fecalelor.
Infectiile bacteriene
Una dintre cele mai frecvente infectii bacteriene este foliculita. Aceasta este inflamarea unui folicul de par, adica a sacului care inveleste baza firelor de par din piele. Atunci cand un germen patrunde in el, acesta se infecteaza si se inflameaza. Acest lucru face ca pielea sa devina ridicata, rosie, fierbinte si dureroasa la atingere, iar in unele cazuri va emana puroi printr-o gaura.

Infectii virale
Unele infectii virale afecteaza deseori pielea sugarilor si sunt foarte contagioase. Iata cateva exemple:
Varicela este o boala cauzata de virusul varicelo-zosterian. De obicei implica febra, stare generala alterata si simptome respiratorii usoare. Dupa 24-48 de ore apar leziuni cutanate maculo-papuloase care evolueaza spre vezicule in zilele urmatoare. Acestea apar mai intai pe fata si trunchi, apoi pe extremitatile bebelusului si pe fundulet.
Herpesul genital: este cauzat de infectia cu virusul herpes simplex tip 2 si se manifesta sub forma de vezicule confluente care se rup cu usurinta la frecare. Acest lucru deschide calea pentru supra-infectia cu bacterii din flora pielii si permite formarea de cosuri.
Varsatul maimutelor: aceasta infectie este mai putin frecventa la sugar si incepe sub forma de cosuri sau vezicule dureroase pana la 3 saptamani dupa contactul cu o persoana infectata. Zona genitala este de obicei cea mai frecventa, dar pot aparea si pe maini, picioare, piept, fata sau gura.
Dermatita seboreica
Cunoscuta si sub numele de cap de prunc, este cauzata de inmultirea excesiva a ciupercilor care fac parte din microbiota pielii, numite Malassezia furfur*. Se crede ca influenta hormonilor materni transmisi fatului prin placenta inainte de nastere ar putea favoriza productia crescuta de sebum in glandele sebacee si conditioneaza aparitia acestei afectiuni.
Dermatita seboreica afecteaza de obicei scalpul, dar se poate raspandi si in alte zone ale corpului, inclusiv zona scutecului si sub brate. Acestea apar intre a doua si a zecea saptamana de viata si au fost asociate cu dezvoltarea ulterioara a dermatitei atopice.
Alerta!
Daca aparitia initiala a cosurilor pe fundulet se extinde ulterior si in alte parti ale corpului, aceasta este un semn de alarma si ar trebui sa mergeti la medic pentru o evaluare cat mai curand posibil.
Semne de alerta
Daca bebelusul dumneavoastra prezinta urmatoarele semne in contextul unei eruptii cutanate oriunde pe corp, este important sa mergeti la pediatru cat mai curand posibil:
- Stare generala alterata
- Febra
- Pierdere in greutate
- Lipsa poftei de mancare
- Tendinta de a dormi sau dificultatea de a ramane treaz
- Eruptie cutanata pe suprafete intinse ale corpului sau lipsa de ameliorare spontana
Tratamentul cosurilor de pe funduletul bebelusilor
Tratamentul acestei afectiuni va depinde de cauza si de particularitatile fiecarui caz. In general, este vorba de o iritatie locala, asa ca va trebui sa tineti pielea bebelusului hidratata si izolata de la contactul cu iritantii, precum plasticul scutecelor, urina sau materiile fecale.
Ca prima masura, trebuie sa asigurati schimbarea frecventa a scutecelor, mai ales in perioadele foarte calde si umede. De asemenea, este important sa evitati curatarea cu agenti daunatori, precum servetelele cu alcool sau sapunurile parfumate. Odata indepartate impuritatile, este important sa aplicati pe pielea feselor o solutie uleioasa (precum uleiuri si paste) pentru a actiona ca un repelent pentru umiditate.
Atunci cand se adauga rani cutanate infectate, cum ar fi foliculita sau micoza, pot fi adaugate antibiotice sau antimicotice locale sau orale, in functie de caz. Majoritatea infectiilor virale se rezolva de la sine in 7-10 zile, desi in cazuri specifice, cum ar fi herpesul genital, se poate utiliza aciclovir.
Prevenirea aparitiei cosurilor pe funduletul bebelusilor este posibila!
Daca luati cateva masuri de precautie, puteti preveni aparitia cosurilor pe funduletul bebelusilor. Pentru aceasta, ar trebui sa alegeti scutece cu putere mare de absorbtie si sa le schimbati frecvent. In plus, este important sa mentineti zona curata cu bai zilnice si sa curatati delicat zona genitala cu substante neutre, blande. De asemenea, utilizarea cremelor pe baza de oxid de zinc este benefica pentru a proteja pielea copilului si pentru a crea o bariera impotriva urinei si materiilor fecale. In sfarsit, este esential ca persoana care schimba scutecul sa isi spele mainile inainte si dupa ce il pune.
Nu uitati, daca aveti orice indoieli cu privire la ingrijirea bebelusului dumneavoastra, consultati medicul de familie.
Concluzie
Cosurile care apar pe funduletul bebelusilor sunt printre cele mai frecvente afectiuni dermatologice ale primelor luni de viata. Ele pot fi cauzate de mai multi factori, precum muscaturi de insecte, dermatita de scutec, infectii bacteriene si infectii virale sau dermatita seboreica. Identificarea corecta a cauzei si instituirea rapida a tratamentului adecvat sunt esentiale pentru ameliorarea simptomelor si evitarea unor complicatii. Prin adoptarea unor masuri simple, precum schimbarea frecventa a scutecelor si igiena locala atenta, puteti preveni aparitia acestor afectiuni destul de frecvente la sugar.
Bibliografie Resurse:
- https://www.medigraphic.com/pdfs/actpedmex/apm-2015/apm155g.pdf
- https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/s%C3%ADntomas-en-lactantes-y-ni%C3%B1os/erupci%C3%B3n-en-lactantes-y-ni%C3%B1os-peque%C3%B1os
- https://doi.org/10.1542/neo.22-1-e40
- https://espanol.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/index.html
- https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/aciclovir