Ultima actualizare: 2 august 2024
Atunci cand vine vorba de hranirea bebelusului tau de 6 luni, este esential sa stii ce alimente trebuie evitate pentru a-i asigura sanatatea si bunastarea. In aceasta etapa de introducere a alimentatiei complementare, exista anumite alimente pe care nu ar trebui sa i le dai bebelusului tau de 6 luni, din cauza unor posibile riscuri sau reactii adverse. In acest articol, iti vom spune despre unele dintre alimentele pe care ar trebui sa le eviti si de ce.
Alimente pe care nu ar trebui sa le oferi bebelusilor de 6 luni

Inecul cu alimente, alergiile si suprasolicitarea renala sunt unele dintre riscurile atunci cand introducem alimente noi in dieta unui bebelus de 6 luni. Iata o lista cu alimentele de evitat:
Trebuie sa tii cont ca alimentele pe care le introduci in dieta micutului tau si modul in care o faci ar trebui sa fie ghidate de profesionistii in sanatate. Prin urmare, asigura-te ca te consulti cu pediatrul.
1. Laptele de vaca
Parintii ar trebui sa astepte pana cand copiii lor implinesc un an inainte de a introduce laptele de vaca.
Desi laptele este un aliment recomandat pentru multi copii din lume, nu ar trebui introdus in dieta bebelusilor decat dupa 12 luni. Inainte de varsta de un an, se recomanda laptele matern, iar daca acest lucru nu este posibil, ar trebui inlocuit cu formule de lapte adaptate fiecarei conditii si varste.
De ce nu ar trebui sa-i dai acest aliment bebelusului tau de 6 luni? Conform Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC), laptele de vaca contine valori ridicate de proteine si minerale pe care rinichii copilului nu le pot procesa si pot cauza sangerari intestinale. De asemenea, ii lipsesc unele nutrienti necesari pe care laptele matern ii ofera.
Citeste si: Sfaturi pentru stabilirea rutinelor de hranire ale bebelusului
2. Alimente rotunde sau tari
Alimentele cu forma rotunda sau cele tari pot reprezenta un risc de sufocare pentru bebelusii care abia invata sa mestece si sa inghita.
In 2021, Jurnalul International de Otorinolaringologie Pediatrica a aratat ca sufocarea a ramas o cauza foarte frecventa a deceselor la copiii cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani.
Avand acest lucru in minte, iata cateva dintre alimentele pe care nu ar trebui sa le dai bebelusului tau de 6 luni:
- struguri intregi
- morcovi
- mere crude
- nuci
- porumb puffs
Pentru a preveni accidentele, aceste alimente ar trebui taiate in bucati foarte mici, coaja si semintele ar trebui indepartate, iar legumele ar trebui pasate foarte bine sau gatite ca piureuri. In ceea ce priveste porumbul puffs, ar trebui sa astepti pana dupa doi ani pentru a-l da copilului tau.
3. Miere
Avand in vedere riscul de botulism, impreuna cu sistemul imunitar nedezvoltat al sugarului, micutii ar trebui sa astepte pana la varsta de un an inainte de a incerca mierea.
Mierea este un indulcitor natural care poate fi folosit pentru a indulci mancarea pentru bebelusi. Cu toate acestea, este un aliment pe care nu ar trebui sa i-l dai copilului tau pana nu implineste varsta de un an. Ghaida Batarseh de la Universitatea din Michigan afirma ca mierea de albine reprezinta 68% din cazurile raportate de botulism, principala cauza din Statele Unite.
Aceasta boala este cauzata de contaminarea accidentala a mierii cu spori de o bacterie numita Clostridium botulinum, care elibereaza o toxina otravitoare ce afecteaza sistemul nervos. Inainte de varsta de un an, bebelusii nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta impotriva acestei bacterii.
4. Verdeturi si alte legume
Revista Pediatrics Research subliniaza faptul ca bebelusii nu pot metaboliza substantele numite nitriti, care, in concentratii mari, oxideaza hemoglobina care transporta oxigenul in corp. Acest lucru se intampla din cauza imaturitatii sistemului lor digestiv si a absentei anumitor enzime.
Acesta este unul dintre motivele pentru care apare methemoglobinemia sau „sindromul bebelusului albastru”, o afectiune in care aproape niciun oxigen nu ajunge la celulele organismului. Pentru siguranta alimentara si nutritie, principalele surse de nitriti sunt:
- spanac
- sfecla
- salata verde
- telina
- patrunjel
- dovleac
- nap
si, in cantitati mai mici, dovlecei, praz, fasole verde, morcovi, printre altele.
Prin urmare, aceasta agentie recomanda sa nu se includa spanacul si patrunjelul inainte de varsta de un an. Daca, din anumite motive, este necesar sa le includeti, trebuie sa va asigurati ca nu depasiti 20 de grame la 100 de grame de piure. Daca bebelusul tau sufera de infectii gastrointestinale, atunci trebuie sa fie excluse complet.
Citeste si: De ce se schimba tonul pielii la bebelusi?
5. Peste cu continut ridicat de mercur
Unele tipuri de peste, cum ar fi rechinul, tonul galben si palamida, pot contine niveluri foarte ridicate de mercur. Acesta este un contaminant care, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, poate avea efecte daunatoare asupra sistemului nervos in dezvoltare al unui copil.
Conform acestei organizatii, si bibanul, scorfanoasa, marlinul, tonul cu ochi mare si tonul rosu se numara printre alimentele pe care nu ar trebui sa le dai copiilor in crestere. Restul pestelui, cum ar fi somonul, pastravul sau tonul obisnuit, poate fi inclus in dieta dupa varsta de sase luni.

6. Produse alimentare cu continut de cofeina
Alimentele si bauturile care contin cofeina ar trebui evitate la sugari si copii mici.
Cafeina este prezenta in alimente si bauturi precum cafea, ceai, ciocolata, bomboane, guma de mestecat, menta si unele bauturi precum bauturile energizante si cele carbogazoase.
Un grup de cercetatori publicat in revista Frontiers in Psychiatry sustine ca cafeina este un stimulent pentru sistemul nervos central si poate interfera cu tiparele de somn ale bebelusului si poate cauza iritabilitate.
Potrivit grupului de experti, sugarii sunt vulnerabili la cofeina, asa ca ar trebui controlata in timpul alaptarii, deoarece poate trece in laptele matern.
In plus, agentiile de sanatate declara ca, pana in prezent, nu exista o „doza sigura” stabilita de cofeina pentru copiii sub 12 ani. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara considera ca 3 miligrame pe kilogram de greutate corporala pe zi ar putea fi in siguranta.
In acelasi timp, Spitalul Johns Hopkins recunoaste ca, desi nu exista orientari federale, ei recomanda sa se astepte pana la varsta de patru ani pentru a include alimente si bauturi cu continut de cofeina in dieta unui copil.
7. Alimente procesate
Alimentele procesate, cum ar fi salamul, sunca, carnatii, produsele de patiserie, gustarile, cerealele de mic dejun, condimentele si supele la plic, printre altele, contin niveluri ridicate de sare, zahar si aditivi daunatori pentru bebelusul tau. Prin urmare, se afla pe lista alimentelor pe care nu ar trebui sa le dai bebelusului tau de 6 luni.
Revista Americana de Nutritie Clinica subliniaza, de asemenea, ca alimentele procesate le lipsesc nutrientii vitali necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului tau.
8. Sarea si zaharul
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sugereaza reducerea consumului de sare in populatie, in special la copii. Aceasta recomanda sa nu se foloseasca deloc in alimentele pentru bebelusi pana dupa implinirea varstei de doi ani. Dar care este motivul principal? Ei bine, rinichii lor nu sunt pregatiti pentru cantitatea de sodiu pe care sarea o furnizeaza.
In plus, bebelusilor ar trebui sa li se permita sa guste aromele originale ale fiecarui aliment, fara sare, pentru ca ei sa isi inceapa sa-si stabileasca propriile gusturi si preferinte.
In ceea ce priveste consumul de zahar, OMS declara ca acesta ar trebui restrictionat la mai putin de 10% din aportul caloric total si sugereaza reducerea si mai mult, adica la 5% din caloriile totale dintr-o dieta pentru copii. Posibila greutate in exces sau obezitate precum si riscul crescut de carii dentare justifica aceasta restrictie la copii.
Nu numai zaharul rafinat sau brun nu ar trebui dat bebelusului tau, ci nici alimentele cu zaharuri adaugate, cum ar fi inghetata, fursecurile, produsele de patiserie, bauturile carbogazoase, sucurile comerciale, bauturile energizante si sportive, printre altele.
Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica recomanda excluderea zaharului din dieta sugarilor pana la 2 ani. Dupa aceea, se recomanda utilizarea numai a patru lingurite pe zi.
9. Alimente puternic alergene
Parintii ar trebui sa urmeze cu atentie recomandarile medicului pediatru atunci cand introduc alimente cu potential alergen ridicat la sugari.
Desi nu sunt complet descurajate la varsta de sase luni, alimentele puternic alergene precum alunele, nucile, ouale, laptele de vaca, graul, pestele, fructele de mare, susanul si soia ar trebui introduse cu precautie in dieta sugarului.
Organizatia Only About Children recomanda introducerea lor una cate una, cu o pauza de cateva zile intre ele si oferindu-le alimente cu care bebelusul este deja obisnuit. De asemenea, aceste alimente ar trebui introduse numai sub supraveghere atenta. Astfel, ai timp sa observi posibilele semne ale unei reactii alergice, cum ar fi varsaturi, eruptii cutanate, diaree sau dificultati de respiratie.
Scopul este de a stabili o dieta sanatoasa adaptata etapei de crestere
Este important sa fii constient de siguranta dietei bebelusului tau pentru o crestere sanatoasa. In acest scop, condimentele simple precum sarea, zaharul in toate formele sale, alimentele procesate, cafeaua, ceaiul, ciocolata si derivatele acesteia ar trebui excluse.
In ceea ce priveste alimentele putin procesate, laptele de vaca, mierea, verdeturile si alte legume precum sfecla rosie, napul, prazul, dovlecelul etc. nu ar trebui incluse in dieta sugarului. In acelasi timp, alimentele cu o anumita forma si textura, precum strugurii, morcovii si merele crude, ar trebui, de asemenea, excluse din dieta din cauza riscului de sufocare.