-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament

Date:

Share post:

Desechilibrele hormonale nu sunt doar o problemă feminină, afectând și bărbații, deși sunt identificate mai rar în cazul acestora. Modificările în balanța hormonală pot conduce la diverse complicații de sănătate. Hormonii masculini, esențiali și multifuncționali, joacă un rol vital în organism, având responsabilități cruciale alături de ceilalți hormoni produsi natural.

zonia.ro

Mentinerea unui nivel adecvat al hormonilor masculini este vitală pentru sănătate. Fluctuațiile acestora pot semnala afecțiuni serioase. Deși și bărbații produc hormoni feminini, caracteristicile tipic masculine, atât fizice cât și comportamentale, sunt predominant influențate de testosteron și derivații săi. Ce se petrece însă când nivelurile hormonale masculine sunt deficitare?

De ce este important un nivel stabil al hormonilor?

Principalii dintre hormonii masculini sunt testosteronul și analogii săi mai puțin activi. Toți aceștia aparțin grupului de androgeni, iar în organismul masculin nivelurile lor domină dramatic față de hormonii feminini. Un nivel constant de hormoni este menținut prin producția de androgeni de către testicule și, parțial, de către glandele suprarenale. O parte dintre ei sunt transformați în ficat în estrogeni (hormoni feminini), în timp ce restul intră în fluxul sanguin și își exercită direct principalele efecte.

Nivelurile reduse de hormoni din organismul masculin, în special deficitul de testosteron, formează numeroase probleme de la pubertate până la bătrânețe. Cu toate acestea, gradul de influență și natura manifestărilor dezechilibrului hormonal vor varia

organicsfood.ro

Astfel, un nivel redus de hormoni în adolescență, când apare pubertatea, amenință să încalce creșterea prostatei și a organelor genitale externe, încălcarea formării părului pe tipul masculin. Un tânăr câștigă slab masa musculară și crește în lungime, încalcă starea de spirit, gradul de reacție la stimuli și caracteristicile formate ale temperamentului.

La vârsta adultă și la bătrânețe, scăderea testosteronului amenință cu pierderea părului pe față și pe corp și afectarea funcției sexuale, fertilitatea redusă (capacitatea de a concepe copii).

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament prevenție tulburări hormonale

Cum se manifestă o funcționare defectuoasă a hormonilor masculini?

Adesea, odată cu modificarea nivelului hormonilor masculini, membrii sexului puternic pot observa schimbări în sănătatea lor, precum și reacții comportamentale și psihice. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca bărbații să atribuie aceste simptome la orice – răceli, stres, efort – dar să nu bănuiască niciodată că de vină sunt hormonii masculini.

CITEȘTE ȘI
Ce poți mânca la cină fără să te îngrași?

Deficitul de androgeni poate duce la afectarea memoriei și la reducerea capacității de a reține informații, de a le asimila și de a le reproduce cu acuratețe. În plus, modificările fondului hormonal pot duce la stări depresive, iritabilitate și chiar emotivitate excesivă.

Și, cel mai important, eșecul în activitatea hormonilor masculini duce la tulburări în funcționarea sferei sexuale. Aceasta dă o scădere a erecțiilor și a libidoului, o scădere a producției de spermatozoizi și defecte calitative ale acestora (sedentarism, inactivitate), ceea ce duce la infertilitate. Adesea, glandele mamare și sfârcurile se pot mări și ele (aceasta se numește ginecomastie).

Eșecul la o vârstă tânără duce la îmbătrânirea prematură a bărbaților, începând literalmente de la 25-30 de ani. Pe acest fond, se formează și probleme de sănătate – pot exista vârfuri de presiune, provoacă formarea diabetului, vasele de sânge au de suferit, țesutul muscular este înlocuit cu țesut adipos, modificări în funcționarea sistemului nervos.

Majoritatea bărbaților ignoră sau se tem de astfel de manifestări, le este lene să meargă la medic. Aceste manifestări sunt puse pe seama stresului și a oboselii, ceea ce duce la faptul că modificările devin ireversibile.

Modificări ale hormonilor sexuali la bătrânețe

Este destul de probabil ca modificările care afectează hormonii sexuali să apară și la vârsta adultă, atunci când au loc schimbări legate de vârstă în organism. Dacă nivelul androgenilor are de suferit și se formează un dezechilibru hormonal, se pot forma manifestări precum creșterea rapidă în greutate până la obezitate. În acest caz, excesul de grăsime se depune în abdomen și coapse, glandele mamare vor crește.

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament prevenție tulburări hormonale

Pe acest fond, libidoul scade și nu există erecție. Afectează sistemul nervos, există schimbări bruște de dispoziție, un om pe gene îmbătrânește. Nivelul de hormoni sexuali, cu declinul său brusc, duce la o scădere a stimei de sine și la atacuri de panică, modificări ale abilităților cognitive, o tendință la depresie. Astfel de bărbați obosesc repede, sunt în mod constant iritați, pot fi plângăcioși sau agresivi, transpiră mult și se îmbolnăvesc adesea.

CITEȘTE ȘI
Cum să renunți la fumat. 5 Instrumente care vă vor ajuta

Metode de determinare a nivelului de hormoni sexuali: teste

Pentru a determina că hormonii sexuali sunt cei care sunt responsabili pentru toate simptomele, este necesar să se efectueze o examinare completă. Nu există semne tipice ale tulburărilor androgene, așa că medicul va efectua o examinare completă și va prescrie teste pentru hormoni.

Deseori se determină nivelul nu numai al androgenilor, ci și al altor hormoni din organism. Astfel, testele hormonale pot include nivelul estrogenilor, al hormonilor tiroidieni și al hormonilor suprarenali Toți sunt strâns legați între ei și adesea se observă modificări în mai mulți dintre ei deodată.

Cauzele modificărilor în testele hormonale pot fi patologiile și organele de reglementare, prin urmare, uneori poate fi necesară examinarea sistemului hipotalamo-hipofizar. În plus, pentru a exclude patologiile concomitente vor fi prezentate teste pentru infecții, analize de sânge și evaluarea stării generale de sănătate. Dacă este necesar, medicul prescrie ecografie a abdomenului și a prostatei, a testiculelor, raze X și chiar CT sau RMN pentru a identifica adevăratele cauze ale eșecurilor hormonale.

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament prevenție tulburări hormonale

Cum să remediați problema?

Dacă tulburările hormonale sunt pronunțate și bărbatul se află la o vârstă tânără, de reproducere, se poate recurge la un curs de terapie hormonală sau la eliminarea factorului care blochează producția de androgeni. În cazul în care sunt detectate tumori producătoare de hormoni, acestea trebuie tratate în primul rând. În cazul în care se detectează hipogonadism sau îmbătrânire prematură, este indicată terapia de substituție cu hormoni.

De asemenea, este important să se ducă un stil de viață sănătos, corectarea dietei și evitarea obiceiurilor proaste. Suplimentarea terapiei principale va fi recepția diferitelor preparate pe bază de plante aparținând grupului de “stimulente masculine”. La fel de importantă este protecția împotriva stresului și a suprasolicitării, administrarea de vitamine și sedative.

CITEȘTE ȘI
Este adevărat că usturoiul ajută la boli?

Citește și asta…

Tulburările hormonale la bărbați: simptome, cauze și tratament prevenție tulburări hormonale

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

viataverdeviu.ro
drmax.ro/

Articole conexe

5 Fapte despre anxietate care te ajută să te înțelegi mai bine

Când aveți anxietate, puteți simți că ești singurul care experimentează aceste sentimente. Dar nu ești. Iată cinci fapte despre anxietate care te ajută să te înțelegi mai bine.

Broccoli: Calorii și analiză nutrițională

Broccoli: calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi în 100 de grame, o uncie, un broccoli, o ceașcă, 1 floretă...

Despre smoothie-uri: cum să faci o băutură sănătoasă

Despre smoothie-uri: cum să faci o băutură sănătoasă. Să bei smoothie-uri sau să nu le bei? Aceasta este întrebarea..

11 Lucruri pe le faci dacă ai depresie ascunsă

Depresia poate avea multiple fețe. Acest articol îți dezvăluie 11 semne surprinzătoare care indică o depresie ascunsă. Informează-te și protejează-ți sănătatea mintală.

Ce este glanda timus? Poate fi secretul tinereții veșnice?

Glanda timus, un mic organ situat în partea superioară a pieptului care joacă un rol vital în dezvoltarea sistemului imunitar. Poate fi secretul tinereții veșnice?

Factorii declanșatori pentru alergii

Reacțiile alergice apar atunci când sistemul imunitar al unei persoane identifică în mod eronat o substanță inofensivă ca fiind dăunătoare și o atacă. Aflați mai multe despre factorii declanșatori care declanșează o reacție alergică pentru a vă ajuta să le evitați.

Nucile: Secretul hrănitor pentru a naște un copil inteligent

Nucile au fost găsite de romani încă din anul 700 î.Hr. și erau considerate hrană pentru zei. Deși...

Tensiunea arterială necontrolată contribuie la o mulțime de urgențe legate de inimă

Studiile anterioare au evidențiat diferențe în distribuția bolii în rândul bărbaților și femeilor spitalizate cu MCV și disparități...