Ultima actualizare: 2 august 2024
Desechilibrele hormonale nu sunt doar o problema feminina, afectand si barbatii, desi sunt identificate mai rar in cazul acestora. Modificarile in balanta hormonala pot conduce la diverse complicatii de sanatate. Hormonii masculini, esentiali si multifunctionali, joaca un rol vital in organism, avand responsabilitati cruciale alaturi de ceilalti hormoni produsi natural.
Mentinerea unui nivel adecvat al hormonilor masculini este vitala pentru sanatate. Fluctuatiile acestora pot semnala afectiuni serioase. Desi si barbatii produc hormoni feminini, caracteristicile tipic masculine, atat fizice cat si comportamentale, sunt predominant influentate de testosteron si derivatii sai. Ce se petrece insa cand nivelurile hormonale masculine sunt deficitare?
De ce este important un nivel stabil al hormonilor?
Principalii dintre hormonii masculini sunt testosteronul si analogii sai mai putin activi. Toti acestia apartin grupului de androgeni, iar in organismul masculin nivelurile lor domina dramatic fata de hormonii feminini. Un nivel constant de hormoni este mentinut prin productia de androgeni de catre testicule si, partial, de catre glandele suprarenale. O parte dintre ei sunt transformati in ficat in estrogeni (hormoni feminini), in timp ce restul intra in fluxul sanguin si isi exercita direct principalele efecte.
Nivelurile reduse de hormoni din organismul masculin, in special deficitul de testosteron, formeaza numeroase probleme de la pubertate pana la batranete. Cu toate acestea, gradul de influenta si natura manifestarilor dezechilibrului hormonal vor varia
Astfel, un nivel redus de hormoni in adolescenta, cand apare pubertatea, ameninta sa incalce cresterea prostatei si a organelor genitale externe, incalcarea formarii parului pe tipul masculin. Un tanar castiga slab masa musculara si creste in lungime, incalca starea de spirit, gradul de reactie la stimuli si caracteristicile formate ale temperamentului.
La varsta adulta si la batranete, scaderea testosteronului ameninta cu pierderea parului pe fata si pe corp si afectarea functiei sexuale, fertilitatea redusa (capacitatea de a concepe copii).
Cum se manifesta o functionare defectuoasa a hormonilor masculini?
Adesea, odata cu modificarea nivelului hormonilor masculini, membrii sexului puternic pot observa schimbari in sanatatea lor, precum si reactii comportamentale si psihice. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca barbatii sa atribuie aceste simptome la orice – raceli, stres, efort – dar sa nu banuiasca niciodata ca de vina sunt hormonii masculini.
Deficitul de androgeni poate duce la afectarea memoriei si la reducerea capacitatii de a retine informatii, de a le asimila si de a le reproduce cu acuratete. In plus, modificarile fondului hormonal pot duce la stari depresive, iritabilitate si chiar emotivitate excesiva.
Și, cel mai important, esecul in activitatea hormonilor masculini duce la tulburari in functionarea sferei sexuale. Aceasta da o scadere a erectiilor si a libidoului, o scadere a productiei de spermatozoizi si defecte calitative ale acestora (sedentarism, inactivitate), ceea ce duce la infertilitate. Adesea, glandele mamare si sfarcurile se pot mari si ele (aceasta se numeste ginecomastie).
Esecul la o varsta tanara duce la imbatranirea prematura a barbatilor, incepand literalmente de la 25-30 de ani. Pe acest fond, se formeaza si probleme de sanatate – pot exista varfuri de presiune, provoaca formarea diabetului, vasele de sange au de suferit, tesutul muscular este inlocuit cu tesut adipos, modificari in functionarea sistemului nervos.
Majoritatea barbatilor ignora sau se tem de astfel de manifestari, le este lene sa mearga la medic. Aceste manifestari sunt puse pe seama stresului si a oboselii, ceea ce duce la faptul ca modificarile devin ireversibile.
Modificari ale hormonilor sexuali la batranete
Este destul de probabil ca modificarile care afecteaza hormonii sexuali sa apara si la varsta adulta, atunci cand au loc schimbari legate de varsta in organism. Daca nivelul androgenilor are de suferit si se formeaza un dezechilibru hormonal, se pot forma manifestari precum cresterea rapida in greutate pana la obezitate. In acest caz, excesul de grasime se depune in abdomen si coapse, glandele mamare vor creste.
Pe acest fond, libidoul scade si nu exista erectie. Afecteaza sistemul nervos, exista schimbari bruste de dispozitie, un om pe gene imbatraneste. Nivelul de hormoni sexuali, cu declinul sau brusc, duce la o scadere a stimei de sine si la atacuri de panica, modificari ale abilitatilor cognitive, o tendinta la depresie. Astfel de barbati obosesc repede, sunt in mod constant iritati, pot fi plangaciosi sau agresivi, transpira mult si se imbolnavesc adesea.
Metode de determinare a nivelului de hormoni sexuali: teste
Pentru a determina ca hormonii sexuali sunt cei care sunt responsabili pentru toate simptomele, este necesar sa se efectueze o examinare completa. Nu exista semne tipice ale tulburarilor androgene, asa ca medicul va efectua o examinare completa si va prescrie teste pentru hormoni.
Deseori se determina nivelul nu numai al androgenilor, ci si al altor hormoni din organism. Astfel, testele hormonale pot include nivelul estrogenilor, al hormonilor tiroidieni si al hormonilor suprarenali Toti sunt strans legati intre ei si adesea se observa modificari in mai multi dintre ei deodata.
Cauzele modificarilor in testele hormonale pot fi patologiile si organele de reglementare, prin urmare, uneori poate fi necesara examinarea sistemului hipotalamo-hipofizar. In plus, pentru a exclude patologiile concomitente vor fi prezentate teste pentru infectii, analize de sange si evaluarea starii generale de sanatate. Daca este necesar, medicul prescrie ecografie a abdomenului si a prostatei, a testiculelor, raze X si chiar CT sau RMN pentru a identifica adevaratele cauze ale esecurilor hormonale.
Cum sa remediati problema?
Daca tulburarile hormonale sunt pronuntate si barbatul se afla la o varsta tanara, de reproducere, se poate recurge la un curs de terapie hormonala sau la eliminarea factorului care blocheaza productia de androgeni. In cazul in care sunt detectate tumori producatoare de hormoni, acestea trebuie tratate in primul rand. In cazul in care se detecteaza hipogonadism sau imbatranire prematura, este indicata terapia de substitutie cu hormoni.
De asemenea, este important sa se duca un stil de viata sanatos, corectarea dietei si evitarea obiceiurilor proaste. Suplimentarea terapiei principale va fi receptia diferitelor preparate pe baza de plante apartinand grupului de „stimulente masculine”. La fel de importanta este protectia impotriva stresului si a suprasolicitarii, administrarea de vitamine si sedative.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.