Ultima actualizare: 2 august 2024
Istoria utilizarii cheratinei pentru tratarea parului si a porilor a fost dezvoltata in Brazilia cu ajutorul guvernului brazilian, consolidand utilizarea cheratinei intr-o gama larga de produse cosmetice.
Atunci, keratina este folosita in multe produse cosmetice: sampoane, masti si seruri. Aceasta fata suvitele mai dense, accelereaza cresterea lor si le inroseste stralucirea sanatoasa.
Vavedem.ro va dezvalui ce este keratina si cum poate fi obtinuta.
1. Ce este keratina?
Densitatea parului variaza de la o persoana la alta, ea poate varia de la 100.000 la 200.000 de fire de par. Parul, ca si unghiile, creste pe tot parcursul vietii si se reinnoieste.
Keratina este o proteina care se gaseste in profunzimea fibrei capilare, este unul dintre elementele structurii parului care este esential pentru rezistenta acestuia. Este formata din lanturi de 18 aminoacizi si da structura parului, facandu-l neted sau cret.
In cazul in care exista o lipsa de cheratina, parul se rupe, se usuca si isi pierde moliciunea.
2. Posibile riscuri si efecte secundare ale keratinei
Utilizarea excesiva a keratinei pentru par ne poate afecta sau nu parul? Raspunsul este in acest ghid.
Din punct de vedere stiintific, keratina este un lant lung de aminoacizi fibrosi si stabili, care sunt deosebit de abundenti in stratul exterior al epidermei, al parului si al unghiilor. Aceasta proteina are diferite functii, ea este cea care confera o anumita structura si o natura diferita fiecarui par, facandu-l cret, ondulat sau neted.
Keratina protejeaza eficient buclele de daunele externe. Matreata iritanta este, de asemenea, o forma de keratina care se formeaza pe scalp in cazul unei frictiuni puternice sau al folosirii excesive a anumitor produse de par care nu sunt potrivite pentru tipul de par.
3. Riscuri si efecte secundare ale utilizarii keratinei
Utilizarea indelungata a produselor de ingrijire cu keratina poate deteriora parul, il poate face casant sau poate favoriza caderea parului.
Poate fi daunatoare daca are adaos de substante chimice, formalina cancerigena si silicoane care provoaca caderea parului.
De asemenea, tratamentele frecvente de keratinizare a parului, care necesita aplicarea de caldura intensa pentru a schimba structura fibrelor de par – acestea pot slabi si isi pot pierde vitalitatea.
4. Nutritie pentru cresterea parului
Keratina este un derivat din familia proteinelor, iar acestea sunt nutrientii cheie de care parul are nevoie pentru a creste.
Nu doar keratina este cea care face ca parul sa creasca: sangele transporta, de asemenea, cantitati mari de elemente primare, cum ar fi magneziul, potasiul sau zincul, fierul si vitaminele (A, B si C). Asadar, combinati alimentele care contin toti acesti nutrienti pentru a stimula cresterea parului.
Parul are cu adevarat nevoie sa fie hranit din interior spre exterior. Asadar, este important sa va imbunatatiti dieta pentru a crea un mediu favorabil cresterii parului. O dieta buna necesita un aport adecvat de proteine, sulf, zinc, fier si vitaminele B.
✓ Peste: ton, macrou, somon, sardine proaspete, merluciu, platica, hering, cod;
✓ Fructe de mare: creveti proaspeti, scoici, crabi, stridii;
✓ Alge;
✓ Carne: carne de vita, curcan, miel, porc;
✓ Cereale: germeni de grau si alte cereale;
✓ Migdale si nuci de toate tipurile;
✓ Linte si leguminoase;
✓ Fructe si fructe uscate: caise, struguri, prune, smochine, smochine, sultane, rodii, fructe ale pasiunii, avocado, curmale, mere etc;
✓ Diverse legume;
✓ Produse lactate: lapte, branza de vaci, iaurt, branzeturi;
✓ Galbenus de ou;
✓ Cacao si ciocolata neagra.
5. Suplimente de cheratina pentru cresterea parului
In plus fata de o dieta adecvata, puteti lua suplimente imbogatite cu keratina.
Luarea de suplimente de cheratina pentru cresterea parului poate provoca o proteinurie excesiva in organism. Daca nivelurile levitatoare de proteine raman in organism, rinichii pot esua in cele din urma.
6. Produse cu cheratina: caracteristici ale aplicarii la domiciliu
Indreptarea / tratamentul cu keratina este mai bine sa se efectueze in salon. Dar si acasa puteti folosi cu succes produse cu un continut ridicat de cheratina si puteti obtine un rezultat minunat.
SAMPON
Astfel de sampoane sunt bune de folosit ca o ingrijire de intretinere pentru par dupa indreptarea/tratamentul cu keratina.
Pentru utilizarea zilnica, astfel de sampoane sunt puternic descurajate, deoarece pot supraincarca parul. Este mai bine sa folositi astfel de sampoane o data pe saptamana.
De asemenea, in timpul spalarii cu samponul cu keratina este necesar sa se maseze bine pielea pentru a oxigena si a activa microcirculatia, ceea ce va facilita livrarea de substante nutritive.
MASCĂ
Mastile de par cu keratina ajuta la refacerea structurii parului, le ingroasa, dau un efect de netezire.
Acestea trebuie folosite
✓ Pentru parul foarte slabit, subtiat, lipsit de stralucire, tern – pentru prima luna cu o frecventa de doua ori pe saptamana, apoi o data pe saptamana;
✓ Pentru a mentine efectul dupa indreptarea/tratamentul cu keratina – o data pe saptamana.
Masca de keratina la domiciliu se aplica pe parul spalat (cu orice sampon) si presat cu prosopul pe toata lungimea. Se maseaza usor produsul in par, in radacinile parului masca cu keratina nu se freaca (daca nu se specifica altfel de catre producator).
Apoi este necesar sa se creeze un efect termic, pentru aceasta este suficient sa se puna o casca de dus si sa se infasoare un prosop in jurul capului.
Masca trebuie tinuta pe cap timp de 15-20 de minute. Apoi clatiti-o cu multa apa, uscati-o si coafati-o in mod obisnuit.
SERURI ȘI GELURI
Pe langa produsele cu keratina clatibile, exista multe seruri si geluri cu un continut ridicat de keratina.
Aceste produse se aplica in cantitati foarte mici pe parul deja spalat. Aceste produse ofera protectie UV, amelioreaza varfurile despicate, inlatura statica si incretirea si confera parului o stralucire naturala si un aspect ingrijit.
Citeste si asta…
- Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol: mit sau realitate?Guma de mestecat reduce nivelul de cortizol și îmbunătățește funcțiile cognitive prin stimularea circulației cerebrale și activarea simultană a opt zone din cortexul cerebral.
- Este dăunător să bem ceai și cafea în timpul mesei?Cafeaua și ceaiul consumate în timpul mesei pot influența absorbția nutrienților și digestia – află ce spun ultimele cercetări științifice despre efectele acestor băuturi asupra sănătății.
- Ce inseamna culoarea mucusului: galben, verde, maro si alteleCuloarea mucusului poate fi un indiciu despre starea ta de sanatate. In acest articol, iti explicam ce inseamna fiecare culoare si cum sa scapi de mucusul colorat.
- Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantagoTe-ai intrebat vreodata ce ascunde acest superaliment despre care toata lumea vorbeste in ultima vreme? Ei bine, pregateste-te sa descoperi… Citește mai mult: Puterea ascunsa a psylliumului: De ce toata lumea iubeste coaja de plantago
- Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiatȘtii momentul ala cand te uiti la unghiile tale si parca ai vrea sa le ascunzi sub manusi? Ei bine,… Citește mai mult: Manichiura fara oja: secretul unghiilor tale de invidiat
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.