Ultima actualizare: 2 august 2024
Grupul siit irakian Kata’ib Hezbollah, sustinut de Iran si acuzat de atacuri mortale impotriva trupelor americane, a anuntat marti ca va suspenda toate operatiunile militare impotriva fortelor SUA din Irak. Anuntul surpriza vine la doua zile dupa ce un atac cu drona a ucis trei militari americani si a ranit zeci de altii intr-o baza din Siria, langa granita cu Iordania.
Context si implicatii
Administratia Biden a acuzat in mod direct Kata’ib Hezbollah drept unul dintre grupurile aflate in spatele atacului cu drona. SUA au anuntat ca considera Iranul responsabil pentru atac, afirmand ca guvernul iranian finanteaza si inarmeaza militiile siite precum Kata’ib Hezbollah. Cu toate acestea, liderul grupului militar a negat orice implicare externa, declarand ca atacurile impotriva SUA s-au facut din proprie initiativa.
Decizia de suspendare a atacurilor ar putea deschide calea retragerii soldatilor americani din Irak, la peste doua decenii de la invazia din 2003 condusa de SUA. Anuntul vine la o zi dupa primele discutii oficiale dintre SUA si oficialii de rang inalt din Irak privind procesul de scoatere a celor aproximativ 2500 de militari americani inca stationati in tara.
„Anuntam suspendarea operatiunilor militare si de securitate impotriva fortelor de ocupatie (…) pentru a preveni incurcarea guvernului irakian”, a declarat liderul gruparii Kata’ib Hezbollah, Abu Hussein al-Hamidawi.
Atacurile recente si riscul unui razboi regional extins
Atacul cu drona de duminica din Siria, revendicat de militantii Statului Islamic, a amplificat temerile privind un conflict regional mai amplu. Analistii au argumentat ca prezenta continua a trupelor SUA in Irak si Siria a crescut dramatic probabilitatea unui razboi regional extins.
De asemenea, militarii americani din Irak au primit memorandumuri care ii instruiesc sa fie pregatiti pentru desfasurare pe teren, in eventualitatea implicarii SUA intr-un razboi intre Israel si Hamas.
Presiunile interne si regionale pentru retragerea fortelor americane din Irak au crescut de cand Israelul si-a inceput cel mai recent asalt asupra Fasiei Gaza in octombrie, ca urmare a unui atac mortal condus de Hamas.
De atunci, grupari militare precum Kata’ib Hezbollah au lansat peste 160 de atacuri asupra trupelor americane din Irak si Siria. Administratia Biden a ripostat cu raiduri aeriene in ambele tari, provocand furia guvernului irakian si amplificand temerile unui razboi la scara larga.
Declaratiile oficialilor din SUA si Irak
Intrebat despre declaratia Kata’ib Hezbollah in cadrul unei conferinte de presa, secretarul de presa al Pentagonului a spus ca nu are „niciun comentariu specific”, adaugand ca „faptele vorbesc mai tare decat vorbele”. Analistii considera totusi angajamentul gruparii un pas important spre retragerea trupelor americane.
Pe de alta parte, consilierul premierului irakian Mohammed Shia al-Sudani a declarat pentru CNN ca suspendarea atacurilor este rezultatul eforturilor guvernului irakian de a asigura buna desfasurare a negocierilor si finalizarea retragerii trupelor SUA din tara.
Erik Sperling, directorul executiv al organizatiei Just Foreign Policy, a apreciat anuntul drept „cel mai putin rau rezultat posibil”. El a adaugat: „militiile irakiene sunt de acord sa opreasca tintirea miilor de militari americani, care apoi pot fi scosi in siguranta din pericol”.
Perspective de retragere a trupelor SUA din Orientul Mijlociu
Dupa peste doua decenii de la invazia care a rasturnat regimul dictatorului Saddam Hussein, prezenta in continuare a trupelor americane in Irak este tot mai contestata. Gruparile pro-iraniene au intensificat atacurile impotriva bazelor SUA in ultimii ani, determinand Washingtonul sa reduca numarul militarilor si sa consolideze prezenta ramasa.
Analistii politici remarca faptul ca, in contextul anuntului Kata’ib Hezbollah si a discutiilor oficiale privind retragerea trupelor SUA, sansele pentru o incheiere efectiva a misiunii americane in Irak par mai mari ca oricand. Unii experti se asteapta ca Biden sa profite de aceasta oportunitate pentru a pune capat formal operatiunilor militare americane in Irak.