Ultima actualizare: 2 august 2024
Quentin Tarantino este un regizor cult care a oferit lumii filme precum „The Hateful Eight”, „Reservoir Dogs”, „Kill Bill”, „Jackie Brown”, „Once Upon a Time in Hollywood” si altele. Cand Quentin a fost intrebat ce filme sunt, in opinia sa, ideale, a dat o lista de sase filme celebre, dar a precizat ca acestea sunt ideale pentru el, dar in acelasi timp s-ar putea sa nu fie deloc pe placul altor cinefili, intrucat fiecare persoana are propria estetica.
„Masacrul cu drujba texana”

Cinci prieteni intr-o duba veche pleaca intr-o mica excursie pentru a verifica mormantul bunicului a doi dintre ei, deoarece la stiri a inceput sa se vorbeasca despre niste vandali care jefuiesc morminte. In acelasi timp, vor sa verifice si casa veche, dar cand ajung acolo, gasesc o alta cladire veche abandonata si acolo dau peste un criminal crud, urias, cu o masca ciudata si infricosatoare.
Nu este de mirare ca Quentin Tarantino considera Masacrul din Texas unul dintre cele mai bune filme ale sale, deoarece nu este doar filmul slasher perfect, ci si unul dintre primele din acest gen. Mai mult, regizorul Tobe Hooper, care a fost si producator si co-scenarist, l-a filmat cu doar 80-140 de mii de dolari.
Filmul a fost inspirat de povestea criminalului Ed Gean. Și, desi Geen a facut niste lucruri ingrozitoare, nota de subsol conform careia The Texas Chainsaw Massacre se bazeaza pe o poveste adevarata este complet falsa. In timpul proiectiilor, filmul s-a confruntat cu critici si a fost chiar interzis in mai multe tari, dar incasarile, care au depasit bugetul de productie de 300 de ori, au anulat orice comentarii negative.
„Falci”

Orasul statiune Amity cunoaste un aflux de turisti atunci cand un rechin apare in zona si incepe sa atace oamenii. Din cauza reticentei de a se desparti de bani, primarul orasului interzice difuzarea vestilor triste, ceea ce pune in pericol viata a sute de oameni. La fel ca si The Texas Chainsaw Massacre, Jaws s-a confruntat cu multe probleme in timpul productiei.
Regizorul aspirant Steven Spielberg a primit doar 9 milioane de euro si a fost trimis pe mare pentru a realiza un film de groaza despre rechini uriasi cu un buget redus. Și da, aceasta nu este o greseala.
Initial, se planuia de fapt sa se faca mai multi rechini, dar din cauza problemelor, Spielberg s-a concentrat asupra unuia singur si, conform planului, acest rechin trebuia sa apara in toata marimea sa inca de la inceputul filmului, dar Spielberg nu a avut suficienti bani pentru asta si a facut ca rechinul sa se ascunda tot timpul undeva in spatele scenei, sa faca un atac fulgerator si sa dispara.
Și tot asa de mai multe ori. Dupa succesul coplesitor la box-office, Spielberg a primit recunoastere, a abandonat al doilea film, a regizat Close Encounters of the Third Kind, iar patru ani mai tarziu a creat primul film din seria Indiana Jones.
„The Exorcist”

Dupa ce s-a jucat cu o tabla Ouija, Regan McNeil, o fetita de 12 ani, se trezeste posedata de diavol. La inceput, mama ei crede ca medicii calificati o pot ajuta, dar, dupa o serie de incidente supranaturale, este de acord sa accepte ajutorul unui preot.
Cand Quentin Tarantino a numit The Exorcist ca fiind al treilea film al sau, unii ar fi putut crede ca ii plac filmele problematice, deoarece acest film a fost teribil in timpul productiei. Filmarile au durat un an intreg si au avut loc diverse fenomene paranormale, inclusiv din cauza carora „Exorcistul” este considerat de multi ca fiind un film blestemat.
In plus, Ellen Burstyn, care a jucat rolul lui Chris, s-a ranit grav la spate si inca mai are dureri 50 de ani mai tarziu. In ciuda tuturor problemelor, „The Exorcist” a devenit unul dintre cele mai faimoase filme din genul horror si a deschis calea atat pentru alte filme similare, cat si pentru cinci dintre continuarile si spin-off-urile sale, dintre care ultimul a fost lansat in 2023, a avut succes la box-office, dar nu a fost deosebit de apreciat de public, desi este o continuare directa a filmului original.
„Annie Hall”

„Annie Hall” spune povestea relatiei romantice dintre comediantul Alvy Singer, care viziteaza un psihanalist, si Annie Hall, care vrea sa devina o cantareata celebra. Cand vine vorba de filmele preferate ale lui Quentin Tarantino, aproape nimeni nu se asteapta sa auda ceva din genul comediei romantice.
Dar, daca ar fi sa alegem, Annie Hall este o alegere logica, deoarece este cel mai bun film al lui Woody Allen si unul dintre cele mai bune filme romantice din intreaga cinematografie, dupa cum o dovedeste faptul ca a fost inclus in National Film Registry. In ciuda filmografiei vaste a lui Woody Allen, aproape 50 de ani mai tarziu, acesta nu a reusit sa faca ceva mai bun, desi a incercat din rasputeri.
„Tanarul Frankenstein”

Frederick Frankenstein, nepotul doctorului Frankenstein, incearca sa se distanteze de mostenirea bunicului sau si incearca pe toate caile posibile sa se asigure ca nu este asociat cu experimentele acestuia. Dar cand Frederic afla despre testamentul bunicului sau si ca acesta mosteneste intregul castel din Transilvania, se duce acolo si descopera ca bunicul sau chiar a creat monstrul, dar i-a dat o minte obisnuita, datorita careia se ghideaza dupa o singura regula: raspunde la rau cu rau si raspunde la bine cu bine.
Nu exista comedii in filmografia regizorala a lui Quentin Tarantino, dar exista mult umor in filmele sale, asa ca dragostea sa pentru filmele de comedie este complet de inteles. Tanarul Frankenstein este o parodie a filmelor de groaza alb-negru care au fost populare in prima jumatate a secolului XX.
Regizorul Mel Brooks chiar si-a prezentat filmul in alb-negru, desi 20th Century Fox nu a apreciat acest lucru la inceput, iar producatorii au incercat sa-l convinga pe Mel sa prezinte Young Frankenstein in culori.
„Back to the Future”

Marty McFly traieste intr-o familie saraca in care nici parintii, nici fratele si nici sora lui nu reusesc in viata. De asemenea, Marty sufera esec dupa esec atat la studii, cat si in muzica, dar prietenia sa cu excentricul om de stiinta Doc schimba radical viata protagonistului.
Datorita lui Doc, acesta ajunge din greseala in trecut folosind o masina a timpului nou construita si este nevoit sa-si gaseasca prietenul pentru a se intoarce in viitor. Cu toate acestea, Marty trebuie, de asemenea, sa corecteze o greseala pe care a facut-o: s-a indragostit din greseala de tanara Lorraine, care in cativa ani ii va deveni mama.
Cand Quentin Tarantino a facut o lista a filmelor perfecte, a numit Back to the Future pe ultimul loc, dar l-a numit „perfect” mai tare decat toate celelalte. Și, intr-adevar, „Inapoi in viitor” este unul dintre cele mai bune filme nu numai din genul sau, ci si dintre toate celelalte. La cateva luni de la premiera, filmul a castigat multe premii, inclusiv un Oscar, BAFTA, Hugo si multe altele. Interesant este ca „Back to the Future” a fost filmat pentru doar 19 milioane de dolari, dar initial aceasta suma trebuia sa fie chiar mai mica – 15 milioane.
Motivul pentru cresterea bugetului consta in inlocuirea actorului. Robert Zemeckis a filmat o parte din film cu Eric Stoltz, dar apoi si-a dat seama ca fara Michael J. Fox, pe care si-a dorit sa il vada de la bun inceput, Back to the Future nu va functiona. Atunci, Robert a facut toate eforturile pentru a-l atrage pe Fox, dar acest lucru a costat inca patru milioane de euro, deoarece aceasta este suma pe care Zemeckis o cheltuise deja pentru filmari.