Ultima actualizare: 2 august 2024
Intr-o pagina remarcabila, dar adesea uitata a istoriei romanesti, 91,5 tone de aur fin au fost trimise la Moscova in doua transe diferite, in decembrie 1916 si iulie 1917. Acest transfer masiv de avutie nationala a fost efectuat in baza unui acord cu Rusia, care pe atunci era aliata cu Romania, acord prin care se stipula returnarea aurului la cererea proprietarului. Fast forward peste un secol mai tarziu, si Romania inca incearca sa-si recupereze tezaurul, un efort sustinut de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si pus recent in lumina printr-o expozitie de trei zile la Parlamentul European.
„Expozitia care a adus in atentia europeana aurul romanesc pierdut la Moscova”
Pe parcursul celor trei zile ale expozitiei, vizitatorii au putut vedea dovezi istorice, inscrisuri si probe juridice care atesta fara indoiala dreptul Romaniei asupra aurului. Desi problema aurului confiscat de statul rus nu este larg cunoscuta la nivel international, initiativa europarlamentarului Eugen Tomac a primit sprijinul unui grup de europarlamentari romani, intr-un efort de a aduce aceasta chestiune in atentia institutiilor europene. „Nu putem sa ramanem tacuti, acest subiect trebuie facut cunoscut publicului european, iar institutiile europene trebuie sa cunoasca acest caz”, a declarat Tomac.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat singularitatea acestui caz, in care rezerva de aur monetar a fost incredintata Rusiei, alaturi de toate documentele oficiale si garantiile de depozit, doar pentru ca depozitarul sa nu isi respecte obligatiile asumate conform normelor si obiceiurilor internationale. Pana in prezent, situatia a ramas neschimbata, desi partea rusa a recunoscut in cadrul Comisiei comune romano-ruse infiintata in 2003 ca aurul BNR a fost trimis la Moscova si ca documentele prezentate de partea romana sunt valabile.
„Vocile care cer dreptate: De la europarlamentari la fosti presedinti”
La evenimentul de deschidere, europarlamentari din toate grupurile politice, atat romani, cat si din tarile partenere, si-au exprimat sustinerea pentru cauza Romaniei. Cristian Paunescu, consilier al Guvernatorului BNR, a afirmat: „Concluzia noastra este aceea ca Banca Nationala a Romaniei are o creanta perfect valabila asupra Bancii de Stat a Rusiei”. In plus, Petras Austrevicius, deputat european si fost ministru de externe al Lituaniei, a subliniat necesitatea de a face dreptate: „Statul roman a fost jefuit si trebuie sa i se faca dreptate”.
Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a exprimat speranta ca tezaurul va reveni in tara, mentionand ca actiunea de la Parlamentul European contribuie la crearea unui cadru de sprijin necesar recuperarii tezaurului in negocierile cu Federatia Rusa. Pentru o mai buna intelegere a situatiei, lucrarile semnate de Cristian Paunescu si Ilie Schipor au fost traduse in limba engleza si distribuite membrilor Parlamentului European.
In concluzie, efortul de a recupera tezaurul romanesc trimis la Moscova acum peste un secol continua sa fie o prioritate pentru Romania. Cu sprijin intern si international crescand, acest episod nefericit al istoriei noastre poate in cele din urma sa se apropie de un final drept. Este esential ca aceasta problema sa fie inclusa in dialogul nostru cu Federatia Rusa, pentru a asigura returnarea a ceea ce drept apartine poporului roman.