Ultima actualizare: 2 august 2024
Israelul se pregateste pentru o noua ofensiva militara in orasul Rafah, situat la granita cu Egipt. Insa Statele Unite isi exprima explicit ingrijorarea si refuzul de a sustine o astfel de operatiune. Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe, John Kirby, o actiune militara majora la Rafah ar putea avea urmari catastrofale asupra vietilor celor peste un milion de palestinieni care au gasit adapost temporar acolo.
Intr-o declaratie raspicata, Kirby avertizeaza ca SUA „nu va sprijini Israelul pentru operatiuni militare majore la Rafah”. Secretarul de stat american Antony Blinken si-a exprimat de asemenea punctul de vedere ferm privind refuzul de sustinere pentru orice fel de actiuni militare israeliene in zona.
Astfel, in ciuda dorintelor prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu de a pregati si demara o ofensiva la Rafah, pentru moment Israelul este descurajat sa faca acest pas. Intrebarea este cat va tine aceasta „franare” din partea SUA si care sunt riscurile unei actiuni unilaterale israeliene fara girul american.
Vom analiza mai jos care sunt motivele si interesele divergente intre Israel si America pe acest subiect spinoas, daca exista inca premise pentru negocieri de pace sau daca ne indreptam catre un escaladare a tensiunilor militare in Gaza.
De ce insista Israel pentru atacul in Rafah
Fortele IDF (armata israeliana) au intensificat bombardamentele impotriva orasului Rafah in ultimele zile. Premierul Netanyahu si-a justificat ordinul pentru pregatiri de ofensiva prin faptul ca reprezinta ultimul bastion major al organizatiei Hamas.
„”Victoria este aproape, sper ca in cateva luni putem pune capat dominatiei Hamas in Gaza””, a declarat Netanyahu.
Se estimeaza ca peste 60% din populatia civila din Fasia Gaza se adaposteste temporar la Rafah. Orasul este considerat simultan si cea mai mare fortareata umana a teroristilor, care au atras stramutarea fortata a civililor palestinieni aici pentru a servi drept scuturi umane si a evita bombardamentele.
Prin mentinerea controlului asupra Rafah, Hamas continua sa domine Fasia Gaza. De aceea, o eventuala victorie militara israeliana in acest oras cheie ar putea duce si la prabusirea organizatiei teroriste.
Pe de alta parte, pentru Israel, o batalie pentru Rafah reprezinta un enorm risc umanitar. Peste 1.5 milioane de civili ar putea fi prinsi la mijloc, in ceea ce ONU a numit un „”cosmar umanitar””.
De ce se opun americanii
Atat Casa Alba cat si Departamentul de Stat American au trimis semnale explicite privind refuzul de sustine o operatiune militara majora in orasul Rafah.
Motivul principal ramane riscul unui dezastru umanitar in care ar putea muri mii de oameni nevinovati. ONU si alte organizatii internationale au cerut in mod repetat partilor implicate sa gaseasca solutii diplomatice care sa evite extinderea conflictului militar.
Un alt motiv invocat este mentinerea tratatului de pace cu Egiptul, care ar putea fi periclitat de actiuni majore israeliene in zona. Egiptul mediaza deja discutiile intre Israel si organizatia Hamas pentru un posibil armistitiu.
Șanse reduse pentru negocierea unui acord de pace
In ciuda presiunii internationale, perspectiva unei incetari a focului pare tot mai indepartata in acest moment. Ultima runda de negocieri de la Cairo s-a incheiat fara niciun progres semnificativ.
Hamas cere o incetare a focului pe 4 luni si jumatate, timp in care sa fie eliberati toti ostaticii detinuti. Israelul refuza aceasta propunere, iar Benjamin Netanyahu si-a reconfirmat angajamentul ferm de a distruge organizatia terorista palestiniana.
Astfel, in incercarea de a-si salva ultimele pozitii dominante din Gaza, Hamas s-ar putea indrepta catre o confruntare decisiva de supravietuire pentru controlul asupra orasului Rafah. Pe de alta parte, fortele israeliene sunt hotarate sa profite de slabiciunea teroristilor pentru a da lovitura decisiva care sa schimbe dramatic ecuatia de putere in Fasia Gaza.
In acest context tensionat, refuzul SUA de a sustine o operatiune la Rafah ar putea avea doar un efect limitat. Daca Netanyahu decide sa actioneze unilateral, consecintele ar putea fi greu de anticipat. Cu peste 1 milion de vieti palestiniene la mijloc, miza este una uriasa. Iar timpul pentru negocieri aproape epuizat.