Ultima actualizare: 2 august 2024
Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Arutz Sheva – Israel National News, Daniela Weiss, directorul organizatiei Nachala care promoveaza infiintarea de noi comunitati evreiesti in Israel, a vorbit despre viziunea sa controversata pentru viitorul Fasiei Gaza dupa sfarsitul razboiului cu Hamas.
Weiss a declarat fara echivoc ca Israelul ar trebui sa aiba „un obiectiv in afara de razboi”. Ea a explicat ca, pe langa distrugerea Hamas si recuperarea ostaticilor israelieni, statul evreu trebuie sa planifice intoarcerea in locurile din care evreii „au fost evacuati in mod gresit” in trecut si transformarea intregii Fasii Gaza intr-un loc pentru noi comunitati israeliene.
Potrivit acesteia, aproximativ doua milioane de arabi care au ramas in prezent in Gaza „nu vor ramane” acolo, ci „vor pleca in alte tari”, deoarece „si-au pierdut ultimul motiv pentru a ramane”. Weiss a mentionat ca Nachala a organizat recent doua intalniri, „precum un Congres”, cu liderii a cincisprezece organizatii diferite fondate pentru a promova relocarea evreilor in Gaza.
Fortarea arabilor sa plece, nu convingerea lor
Liderul Nachala considera ca populatia araba din Fasia Gaza nu ar trebui sa fie convinsa sa plece, ci fortata sa o faca. „Israelul ar trebui sa creeze o problema arabilor, pana la punctul in care Egiptul, Iordania si Turcia sunt fortate sa ii absoarba ca refugiati, asa cum au facut-o din Siria”, a declarat ea.
Weiss a subliniat ca „nu ar trebui sa le oferim nimic” arabilor pentru a pleca, intrucat ea nu este „concentrata pe ceea ce este mai bun pentru ei, ci pe ceea ce este mai bun pentru Israel”. Aceasta pozitie intransigenta si lipsita de empatie fata de locuitorii arabi ai Gazei ridica semne de intrebare serioase cu privire la etica si legalitatea unui astfel de plan.
Reconstructia asezarilor evreiesti dupa plecarea arabilor
Odata ce arabii vor fi fortati sa paraseasca Fasia Gaza, Daniela Weiss considera ca „urmatorul pas este restabilirea tuturor comunitatilor care au fost fortate sa plece” in trecut. Desi unii considera acest lucru nerealist, ea a facut o analogie cu situatia din regiunea Samaria (Cisiordania), pe care evreii o numeau in trecut „dealurile goale ale Samariei”, dar unde acum traiesc „cinci sute de mii de evrei in doua sute cincizeci de comunitati”.
„Putem face acelasi lucru din nou”, a insistat Weiss, sugerand ca relocarea in masa a evreilor in Gaza si infiintarea de noi asezari este perfect fezabila, in ciuda obstacolelor evidente si a potentialelor probleme de drept international pe care le-ar ridica un astfel de demers.
Relatia cu SUA si independenta militara a Israelului
Daniela Weiss a respins temerile legate de o posibila presiune din partea Statelor Unite impotriva planului de recolonizare a Gazei de catre evrei. Ea a argumentat ca prietenia dintre Israel si SUA „se bazeaza pe respect reciproc si dependenta”, sugerand ca americanii au mai multa nevoie de Israel decat invers, pentru a-si mentine influenta in regiune in fata Rusiei si Chinei.
„Una dintre principalele noastre lectii din acest razboi este ca trebuie sa fim mai independenti in productia noastra de echipamente militare”, a adaugat Weiss, subliniind importanta reducerii dependentei Israelului de aliatii sai in ceea ce priveste apararea si securitatea.
Liderul organizatiei pro-colonizare a incheiat cu un mesaj direct catre presedintele american Joe Biden, avertizand ca „razboiul din Gaza” nu se va incheia inainte ca Israelul „sa puna capat complet Hamas” si „toata Gaza sa fie recolonizata de evrei”. Ramane de vazut cum va reactiona administratia Biden la o astfel de perspectiva, dat fiind angajamentul SUA fata de solutia cu doua state si opozitia fata de extinderea asezarilor israeliene.
Viziunea radicala si provocatoare a Danielei Weiss pentru viitorul post-conflict al Fasiei Gaza ridica numeroase intrebari si ingrijorari cu privire la fezabilitatea, legalitatea si moralitatea unui plan care presupune stramutarea fortata a milioane de arabi si recolonizarea teritoriului cu evrei.
Chiar daca unii sustin ca o astfel de abordare ar putea rezolva problema securitatii Israelului si ar permite reintegrarea Gazei, ea risca sa genereze noi tensiuni si conflicte, precum si sa atraga condamnarea internationala. Ramane de vazut in ce masura propunerile organizatiei Nachala vor fi imbratisate de societatea si clasa politica israeliana si cum vor influenta ele dezbaterile despre soarta Fasiei Gaza dupa incheierea actualelor ostilitati.
sursa: https://www.israelnationalnews.com/news/381963