Ultima actualizare: 2 august 2024
Delegatia miscarii radicale islamice palestiniene Hamas a parasit negocierile de pace de la Cairo fara a ajunge la un acord pentru incetarea focului in Fasia Gaza. Cu toate acestea, gruparea sustine ca discutiile indirecte cu Israelul nu s-au incheiat definitiv. Aceasta evolutie nemultumitoare a conversatiilor de pace vine dupa sperantele initiale de a institui un armistitiu de 40 de zile pana la inceputul lunii, solicitat insistent de presedintele SUA, Joe Biden.
Situatia umanitara precara din Gaza se agraveaza dramatic, cu semnale de alarma crescande privind foametea in enclava. Din acest motiv, presiunea internationala asupra partilor beligerante pentru a gasi o rezolvare pasnica a sporit considerabil. Negocierile au fost mediate de diplomatii egipteni si cei din Qatar, care au depus eforturi sustinute pentru a obtine un acord prin care Hamas sa elibereze ostaticii israelieni capturati, in schimbul prizonierilor palestinieni tinuti in inchisorile israeliene.
Israel refuza participarea fara o lista a ostaticilor supravietuitori
Israelul nu si-a trimis propria delegatie la discutiile de la Cairo, conditionand participarea de primirea unei liste cu ostaticii supravietuitori care ar putea fi eliberati in cadrul acordului propus. Pozitia inflexibila a guvernului israelian este alimentata si de refuzul liderilor Hamas de a accepta cererile privind reintoarcerea palestinienilor stramutati la casele lor si retragerea completa a fortelor israeliene din orasele din Gaza.
Intr-o declaratie oficiala, purtatorul de cuvant al Hamas a anuntat ca delegatia gruparii a parasit Cairo joi dimineata „pentru consultarea conducerii miscarii, negocierile si eforturile continuand pentru a opri agresiunea, a returna persoanele stramutate si a aduce ajutor poporului nostru”.
Canalul de televiziune egiptean al-Qahera, afiliat statului, a citat o sursa de rang inalt care a afirmat ca negocierile vor fi reluate saptamana viitoare.
Acordul ezitant – 40 de ostatici israelieni in schimbul a sute de prizonieri palestinieni
Potrivit Departamentului de Stat american, obstacolele care au dus la esecul negocierilor „nu sunt de nedepasit si se poate ajunge la un acord”. Acordul propus prevede eliberarea a 40 de ostatici israelieni in schimbul punerii in libertate a aproximativ 10 ori mai multi prizonieri palestinieni din inchisorile israeliene.
Se estimeaza ca peste 130 de ostatici israelieni sunt inca tinuti de Hamas, dintre care cel putin 30 sunt declarati morti de autoritatile israeliene.
Daca ar fi incheiat, armistitiul propus de 40 de zile ar facilita o crestere semnificativa a ajutoarelor umanitare extrem de necesare in Gaza. Un precedent similar a avut loc in noiembrie anul trecut, cand 105 ostatici – in mare parte femei si copii – au fost eliberati in schimbul a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni detinuti de Israel, in timpul unei incetari a focului pentru o saptamana.
Riscul cresterii tensiunilor in timpul Ramadanului
In absenta unui nou acord de incetare a focului, exista riscul extinderii tensiunilor in timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, care incepe duminica sau luni, in functie de calendar.
Pe fondul informatiilor despre noi morti in Gaza din cauza foametei, Marea Britanie si SUA exercita presiuni asupra Israelului pentru a permite cresterea fluxului de ajutoare umanitare. Autoritatile israeliene dau vina pe ONU pentru problemele legate de distributia ajutoarelor in teritoriul palestinian.
Perspective sumbru pentru rezolvarea pasnica a conflictului
In ciuda eforturilor diplomatice intense, perspectivele unei rezolvari pasnice par din ce in ce mai indepartate. Desi ambele tabere afirma ca negocierile vor continua, pozitiile lor raman ireconciliabile in aceasta etapa. Eliberarea ostaticilor, permitand accesul ajutoarelor si asigurarea securitatii reprezinta piedici majore in calea unui compromis.
Evolutia recenta ilustreaza dificultatile intampinate in rezolvarea unuia dintre cele mai longevive conflicte din lume. Atat Hamas, cat si Israelul raman ferm ancorate pe pozitiile lor, in timp ce populatia civila continua sa sufere consecintele dramatice ale violentelor. Sprijinul comunitatii internationale si medierea activa raman singura cale de a pune capat acestui ciclu vicios al razboiului si de a restabili pacea in regiune.