Ultima actualizare: 2 august 2024
Cu cat ne traim mai mult vietile in mediul digital, cu atat devine mai important sa ne protejam calculatoarele si alte dispozitive impotriva pierderii de date, fraudelor si spionajului.
Desi astazi majoritatea oamenilor folosesc telefoanele mai mult decat calculatoarele, tocmai calculatoarele necesita cea mai mare atentie. Atat Windows cat si Mac OS sunt sisteme de operare mai capabile decat Android si iOS, dar tocmai pentru ca se poate face mai mult pe un calculator, si potentialul de probleme este mai mare.
Securitatea calculatorului inseamna protejarea unui calculator impotriva utilizarii neautorizate, programelor malware si spionajului. Pentru majoritatea oamenilor securitatea datelor este la fel de importanta sau chiar mai importanta, adica a nu pierde fisiere irecuperabile cum ar fi poze si videoclipuri private. Securitatea datelor depinde de securitatea calculatorului, dar nu si invers. Chiar daca nu ai niciun fisier irecuperabil pe calculatorul tau, dar folosesti un browser web pentru a-ti verifica emailurile sau pentru a te loga in contul bancar, de exemplu, tot beneficiezi de securitatea calculatorului.
Nicio cantitate de software antivirus, criptare si alta protectie a calculatorului nu iti poate proteja fisierele de nepretuit de a fi pierdute intr-un incendiu sau furt, de exemplu. Este mica consolarea ca un hot nu se poate uita la pozele tale de vacanta atunci cand tu nu te poti uita pentru ca nu ai avut copie de rezerva.
Antivirusul – o piesa din puzzle
Virusii, troienii si alte programe malware erau mai frecvente in urma cu 15 ani, dar cauzeaza mai multa paguba astazi. Cea mai frecventa categorie de malware de care sa cazi victima astazi este ransomware, care cripteaza tot continutul calculatorului tau si solicita o rascumparare pentru a nu arunca cheia.
Ransomware costa societatea miliarde in fiecare an. Pentru utilizatorii casnici, sumele cerute sunt astronomice, iar chiar si cei care platesc risca sa fie inselati deoarece unele programe de santaj sunt pur si simplu inselatoare si nu salveaza niciodata o cheie de criptare.
Daca folosesti Windows, inca este recomandat un bun program antivirus, desi functia incorporata Windows Defender este acum foarte competenta in a opri malware cunoscut.
Pe langa faptul ca sunt adesea putin mai bune la detectarea malware-ului cunoscut, cele mai bune programe antivirus au caracteristici care pot opri malware-ul necunoscut anterior de la monitorizarea constanta a ceea ce se intampla pe calculatorul tau. De exemplu, pot detecta ca fisierele sunt criptate si pot opri rapid programul care efectueaza criptarea. Daca este ransomware, poate avea timp sa cripteze doar cateva fisiere, iar daca este ceva legitim (poate ai ales sa criptezi fisiere sensibile), doar deblocheaza-l.
Pentru a evita a fi afectat, totusi, nu este suficient sa instalezi un antivirus si sa te feliciti. Poti fi cu adevarat protejat doar cu o abordare pe mai multe fronturi.
Ține Windows si programele la zi

Asigura-te ca mentii Windows actualizat.
La fel de important ca un program antivirus sunt actualizarile de software. Se descopera constant noi vulnerabilitati de securitate, iar neactualizarea Windows si a programelor instalate te expune in mod inutil la risc de a fi lovit de malware.
De departe, cel mai important lucru de actualizat este Windows si toate browserele pe care le folosesti. Chrome, Firefox, Brave si majoritatea altor browsere au actualizarile automate activate in mod implicit, iar multe pot afisa o notificare atunci cand s-a descarcat o actualizare si poate fi instalata repornind browserul. Windows afiseaza si o pictograma in bara de notificari pentru a indica actualizari in asteptare.
Toate aplicatiile folosite pentru comunicare sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabile si importante pentru a fi actualizate: clienti de e-mail precum Outlook si Thunderbird, aplicatii de chat precum Slack si Discord. Acelasi lucru se aplica programelor care deschid fisiere primite de la altii, cum ar fi Acrobat si Word.
Un truc pentru programele pe care nu le poti actualiza
In principiu, este optim sa actualizezi toate programele la ultima versiune, dar stiu din experienta ca pot exista programe pe care nu le poti sau nu vrei sa le actualizezi – de exemplu, pentru ca versiunile mai noi nu functioneaza la fel de bine sau licenta ta este doar pentru o anumita versiune. Un mod de a creste securitatea unor astfel de programe este sa le instalezi intr-o masina virtuala folosind, de exemplu, VMware Workstation. Acest lucru functioneaza bine pentru aplicatiile pe care nu le folosesti foarte des si atata timp cat aplicatia nu are cerinte de performanta grafica ridicate. Asa analizeaza cercetatorii de securitate malware detectat fara a infecta intregul calculator.
Cele mai frecvente moduri de a fi lovit de malware

Desigur, chiar daca software-ul tau antivirus este foarte bun si ai activat toate celelalte protectii de pe calculatorul tau, cel mai bine este sa te feresti cat mai mult posibil de potentialul malware.
Malware-ul ajunge de obicei pe calculatorul tau ca atasamente de email (pot proveni de la spam sau de la contacte care au fost afectate), prin linkuri de pe retelele de socializare, in fisiere descarcate automat de pe site-uri web, incorporate in programe piratate (Adobe Photoshop este o tinta populara), si prin programe legitime ale caror dezvoltatori au fost spargatori.
O capcana obisnuita pentru a te pacali sa descarci si sa rulezi malware pe web este sa afiseze o alerta falsa sustinand ca ai fost afectat de virusi, de exemplu, si indemnandu-te sa rulezi un program „antivirus”. Variantele mai sofisticate au casete de dialog foarte bine proiectate cu acelasi design ca alerte reale Windows.
In ultimii ani, a devenit tot mai frecvent ca malware sa fie instalat automat de indata ce vizitezi un anumit site web. Acest tip de atac sta in spatele multor actualizari de securitate pe care Microsoft, Google si alte companii le lanseaza din cand in cand pentru browserele lor – astfel incat utilizatorii care nu actualizeaza sunt expusi riscului de a fi prinsi de un program de santaj fara a fi facut altceva riscant, cum ar fi deschiderea unei atasari necunoscute sau clic pe un link dubios.
Fii atent la ce acordi permisiuni de administrator
Urmareste recomandarile din Windows Security pentru o protectie optima.
Unele malware au nevoie de ajutorul utilizatorului pentru a infecta calculatorul. Acest lucru se intampla in mare parte pentru ca este mult mai usor decat sa gaseasca si sa exploateze o vulnerabilitate de securitate necunoscuta pentru a ocoli automat diversele protectii Windows.
Acesti asa-numiti troieni (numiti dupa calul troian) infecteaza calculatorul tau dupa ce tu, ca utilizator, faci doua lucruri:
- Deschizi un fisier descarcat si
- acorzi programului care il lanseaza privilegii de administrator prin dialogul standard Windows „Vrei ca aceasta aplicatie sa faca modificari pe dispozitivul tau?”.
Deoarece majoritatea aplicatiilor legitime au nevoie si de permisiunea administratorului pentru a se instala, este usor sa dai click pe toate astfel de dialoguri fara sa te uiti prea atent. Exact asta spera dezvoltatorii de troieni, asa ca este o buna obisnuinta sa incepi sa verifici aceste dialoguri de fiecare data cand apar.
Backup
Copiile de rezerva sunt esentiale daca vrei sa-ti protejezi fisierele de nepretuit de amenintari precum ransomware, incendii si furt. Avand o singura copie a unui fisier este acelasi lucru cu a nu avea deloc copie. Este optim sa ai cel putin trei copii in cel putin doua locuri diferite. De exemplu, ar putea fi o copie online cum ar fi iDrive si o copie pe un hard disk extern folosind un program precum R-Drive Image.
Și mai bine, ai cel putin o copie de rezerva pe care nu poti sa o stergi direct de pe calculatorul tau, ci trebuie sa te conectezi la un cont securizat cu autentificare in doi pasi pentru a o sterge.
Criptarea fisierelor sensibile – sau a intregului disc
In timp ce copiile de rezerva sunt despre protejarea fisierelor de a fi pierdute, criptarea este despre protejarea fisierelor de a fi citite de oricine altcineva decat tine. Pe telefoanele mobile, criptarea este automata si cuprinzatoare atat pe Android, cat si pe iOS, precum si pe Mac-urile moderne.
Pe Windows, este putin mai complicat, dar se poate face. O licenta Pro pe Windows include caracteristica Bitlocker, care cripteaza intregul disc. O alternativa gratuita este Veracrypt, care poate cripta atat intregul disc, cat si poate crea imagini de disc criptate in care sa ascunzi cele mai sensibile fisiere.
Protejarea si securizarea calculatorului cu Windows necesita o abordare pe mai multe fronturi, incluzand instalarea unui bun software antivirus, mentinerea sistemului de operare si a programelor actualizate, efectuarea periodica de copii de rezerva, criptarea fisierelor sensibile si fiind atenti la ce acordam permisiuni de administrator. Pe langa toate aceste masuri tehnice, cel mai important lucru este sa ne educam singuri cu privire la cele mai frecvente modalitati prin care malware poate ajunge pe calculator si sa evitam comportamentele riscante.
Urmand recomandarile din acest ghid practic, ne putem proteja eficient atat datele personale cat si dispozitivele pe care le utilizam zilnic.