Ultima actualizare: 2 august 2024
Uniunea Europeana pregateste un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, care ar putea include pentru prima data si companii din China acuzate ca au ajutat Moscova sa evite sanctiunile occidentale.
Potrivit a trei oficiali UE, blocul celor 27 de state membre lucreaza in prezent la cel de-al 13-lea pachet de sanctiuni ca urmare a invaziei Rusiei in Ucraina. Acesta ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lunii februarie, pentru a marca implinirea a doi ani de razboi.
„Companiile si entitatile chineze din alte tari terte, care sunt implicate in sprijinirea Rusiei pentru eludarea sanctiunilor” se vor afla pe lista noilor masuri, a declarat pentru CNBC unul dintre oficiali, sub protectia anonimatului.
Propunerea marcheaza prima data cand UE vizeaza in mod direct companii din China continentala de la inceputul razboiului din Ucraina.
Relatiile economice tot mai stranse dintre China si Rusia
Decizia vine in contextul in care oficialii europeni au atras atentia in mai multe randuri asupra legaturilor tot mai stranse de pe urma carora beneficiaza cele doua tari.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara luna trecuta la Forumul Economic Mondial de la Davos ca „esecul Rusiei este si unul economic. Sanctiunile au decuplat economia sa de tehnologia moderna si inovatie. Rusia este acum dependenta de China”.
Conform datelor vamale chineze date publicitatii in ianuarie, schimburile comerciale dintre China si Rusia au atins un nivel record de 240 miliarde dolari in 2022, in crestere cu peste 30% fata de anul anterior.
Achizitiile Rusiei de masini si smartphone-uri chinezesti au consemnat avansuri semnificative.
UE acuza firmele chineze ca ajuta Rusia sa ocoleasca sanctiunile
Sanctionarea companiilor chineze acuzate ca sprijina efortul de razboi al Rusiei vine pe fondul temerilor ca Moscova reuseste inca sa obtina tehnologie occidentala prin intermediul unor terte parti.
„China, Hong Kong, Turcia si Emiratele Arabe Unite devin tot mai importante ca puncte de tranzit pentru componente critice catre Rusia”, arata o cercetare CNBC din ianuarie.
Ramane de vazut companiile din China continentala care vor fi vizate efectiv de noile sanctiuni ale UE si care va fi reactia Beijingului, care pana acum a refuzat sa condamne invazia Rusiei in Ucraina.
Cert este ca decizia marcheaza o noua etapa in eforturile occidentale de a pedepsi economic Rusia pentru agresiunea sa militara. Eficienta acestor sanctiuni va depinde insa de modul in care va reactiona China.