Ultima actualizare: 2 august 2024
Intr-o declaratie facuta joi in emisiunea Studio Politic la Digi24, europarlamentarul Rares Bogdan a abordat subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, in contextul anuntului facut de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, potrivit caruia tara sa se opune in continuare acestui demers. Bogdan a subliniat ca negocierile continua si se fac presiuni ca Austria sa-si schimbe pozitia, mentionand ca absenta Romaniei din spatiul de libera circulatie reprezinta o problema de functionare a Uniunii Europene.
Reactia europarlamentarului vine dupa ce Nehammer a transmis ca „sistemul Schengen nu functioneaza si prin urmare nu poate fi extins”, in urma intalnirii pe care a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis. Cancelarul austriac si-a mentinut astfel pozitia ferma impotriva aderarii rapide a Romaniei si Bulgariei la Schengen, invocand probleme legate de migratie.
Congresul PPE nu a fost organizat pentru a negocia cu Nehammer
Rares Bogdan a tinut sa precizeze ca recentul Congres al Partidului Popular European (PPE) nu a avut ca scop purtarea de negocieri cu cancelarul austriac:
„Acest Congres nu a fost organizat pentru Karl Nehammer, nu a fost organizat pentru a purta negocieri cu 2-3 mii de oameni, 700 de jurnalisti, 800 de oameni din staff si vreo 1.500 de delegati si 15 sefi de stat pentru a negocia cu Karl Nehammer.”
El a exprimat convingerea ca, prin continuarea presiunilor si a negocierilor, nu doar din partea Romaniei, ci si a oficialilor europeni, se va ajunge la o solutie favorabila, asa cum s-a intamplat in cazul aderarii la Schengen aerian, ce va intra in vigoare pe 30 martie.
Problema non-prezentei Romaniei in Schengen, o chestiune ce tine de functionarea UE
Europarlamentarul PNL a subliniat ca blocajul creat de Austria in privinta aderarii Romaniei la Schengen depaseste cadrul bilateral, fiind o problema ce tine de functionarea Uniunii Europene in ansamblu:
„Pentru ca problema non prezentei in spatiul Schengen a Romaniei nu mai e doar problema si a Austriei, ci si o problema ce tine de functionarea Uniunii Europene si de modul in care un membru dintr-o tara mica a Uniunii Europene reuseste sa blocheze decizii firesti.”
Karl Nehammer, in campanie electorala
Rares Bogdan a atras atentia si asupra contextului politic intern din Austria, mentionand ca Karl Nehammer se afla in campanie electorala si ca partidul sau se situeaza pe locul 3 in sondaje:
„Karl Nehammer se afla in campanie electorala, se afla pe locul 3 in sondaje. Nu a reusit pe baza campaniei extremiste impotriva Romaniei sa adune puncte electorale, a pierdut puncte electorale (…) Domnia sa nu este in pozitia astazi sa-si prezinte partidul ca un mare invingator. In fata sa se afla atat extremistii de dreapta, carora le-a alimentat mesajul, cat si socialistii care foarte probabil prin primarul Vienei vor reusi sa castige alegerile din septembrie.”
Bogdan considera ca retorica lui Nehammer a fost mai mult pentru spatiul intern decat pentru cel extern, sugerand ca opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi folosita ca o strategie electorala.
Desi pozitia Austriei ramane deocamdata neschimbata, europarlamentarul roman isi exprima optimismul ca prin continuarea presiunilor si a negocierilor se va ajunge la o solutie favorabila pentru Romania. El atrage atentia ca blocajul creat de un stat membru al UE ridica semne de intrebare asupra functionarii Uniunii si capacitatii acesteia de a lua decizii firesti.
Ramane de vazut cum vor evolua discutiile pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen in perioada urmatoare si daca eforturile diplomatice vor reusi sa determine o schimbare a pozitiei Austriei. Cert este ca subiectul va continua sa fie in centrul atentiei, avand in vedere importanta sa pentru libera circulatie a cetatenilor romani in cadrul Uniunii Europene.