Ultima actualizare: 2 august 2024
Romania se confrunta in ultimele zile cu un val intens de caldura neobisnuit pentru aceasta perioada a anului, temperaturile depasind cu mult valorile normale climatologice specifice lunii februarie.
Conform Elenei Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), incepand cu 5 februarie s-au inregistrat „recorduri ale valorilor zilnice, atat la nivelul temperaturilor minime, cat si maxime”. De exemplu, marti, 6 februarie, 122 de statii meteorologice au raportat cele mai mari temperaturi maxime masurate vreodata pentru aceasta data, ajungand pana la 22,6°C la Dragasani si 21,7°C la Stolnici. Iar miercuri dimineata, 62 de statii au inregistrat temperaturi minime record.
De unde vin aceste valori extreme pentru luna februarie?
Conform specialistilor, valul de aer tropical care a lovit Romania in aceasta saptamana este cauza principala a temperaturilor foarte ridicate pentru prima luna de primavara. Acest fenomen este in prezent resimtit in toata tara, insa valorile cele mai mari se inregistreaza in zonele din sudul si estul Romaniei.
In unele regiuni din Oltenia, sudul Munteniei si Dobrogea s-au atins chiar si 20 de grade Celsius, cu mult peste mediile climatologice ale lunii februarie. Iar in Capitala s-au inregistrat 17-18 grade ziua si 2-5 grade noaptea.
"Nu sunt temperaturi foarte mari pentru lunile de vara. Dar pentru luna februarie sunt extrem de mari si batute recordurile absolute la anumite statii", a declarat directorul ANM.
Unde vin ploile si ninsorile in aceasta saptamana
Desi vremea se mentine deosebit de calda in cea mai mare parte a tarii, exista si zone in care vor aparea precipitatiile.
Astfel, joi va ploua in general in regiunile:
- Maramures
- Local in Crisana
- Transilvania
- Moldova
Iar la munte, la altitudini de peste 1700 m vor fi si ninsori in Carpatii Orientali si Muntii Apuseni. La fel si vineri, cand vor fi precipitatii mai ales in:
- Maramures
- Muntii Apuseni
- Nordul Carpatilor Orientali
Aici se anunta 10-20 l/mp de apa, dar si ninsori la altitudini foarte mari.
In restul tarii, desi cerul va fi temporar noros, ploile vor fi mai reduse.
Vantul bate cu putere la munte
Un alt fenomen specific acestei perioade il reprezinta intensificarile de vant la munte, unde rafalele vor atinge 60-80 km/h, iar pe arii restranse chiar si 80-100 km/h.
Acest lucru va fi valabil in special in masivele nordice, dar si in restul tarii vantul va sufla destul de tare. Dimineata vor fi conditii de ceata izolat in anumite zone.
Temperaturi de 20 de grade Celsius in weekend
Pentru primele zile ale weekend-ului, estimarile meteorologilor indica prelungirea acestui episod neobisnuit de cald, cu temperaturi ce vor ajunge din nou la 20 de grade in Oltenia si Dobrogea.
Minimele nu vor cobori sub 1 grad, situandu-se in general intre 1 si 10 grade Celsius. Iar in regiunile nordice si nord-vestice vor continua ploile moderate.
Asadar, saptamana care tocmai a inceput vine cu un val intens de caldura neasteptat pentru luna februarie, temperaturile situandu-se cu mult peste mediile climatologice ale acestei perioade.
In acelasi timp insa, in anumite zone precum nordul si centrul tarii, vor aparea ploi ceva mai abundente. Iar la munte vor fi intensificari puternice ale vantului.
Ramane de vazut cat timp se va mai mentine acest episod neobisnuit de vreme calda si daca va continua si in urmatoarele saptamani. Cert este ca iarna pare sa intarzie anul acesta in Romania.