Ultima actualizare: 2 august 2024
Tensiunile tot mai mari intre Israel si Iran din ultimele luni, accentuate de razboiul din Gaza, risca sa se transforme intr-un conflict regional de amploare. O serie de atacuri si incidente recente indica o escaladare periculoasa a situatiei intre cele doua puteri rivale din Orientul Mijlociu.
Vineri, media de stat din Iran a raportat activarea sistemelor de aparare aeriana asupra orasului central Isfahan, pentru a dobori trei obiecte aeriene, in timpul unor explozii puternice. Zborurile au fost suspendate temporar in mare parte din tara. Surse americane au indicat ca ar fi vorba de o operatiune israeliana cu rachete, desi Iranul inca investigheaza sursa atacului cu drone, in timp ce Israelul nu a comentat incidentul.
In paralel, Siria a acuzat Israelul de lovituri cu rachete care au avariat instalatii de aparare aeriana in sudul tarii. Aceste evenimente vin pe fondul cresterii continue a tensiunilor israelo-iraniene de la declansarea razboiului din Gaza.
Cronologia escaladarii tensiunilor Israel-Iran
Desi cei doi adversari se afla intr-un „razboi din umbra” de decenii, lunile recente au adus situatia in pragul unui conflict deschis:
- 7 octombrie: Hamas lanseaza o ofensiva surpriza in sudul Israelului. Israel incepe bombardarea intensa a Fasiei Gaza, vizand in principal civilii. Peste 33.000 de oameni, majoritatea femei si copii, au fost ucisi de atunci. Iran neaga orice implicare, dar este acuzat de Israel pentru sprijinul acordat Hamas.
- 17 octombrie: Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian avertizeaza ca „orice masura preventiva este de imaginat in orele urmatoare” din partea fortelor de rezistenta, dupa ce s-a intalnit cu liderul Hezbollah. Liderul suprem Ali Khamenei ameninta de asemenea cu riposta daca „crimele regimului sionist continua”.
- 19 noiembrie: Rebelii Houthi din Yemen, aliati ai Iranului, captureaza o nava cargo in Marea Rosie ca raspuns la „actele odioase impotriva fratilor palestinieni”.
- 18 decembrie: Iran acuza Israelul de un atac cibernetic masiv care a inchis 70% din benzinariile tarii.
- 25 decembrie: Un atac aerian israelian langa Damasc ucide un important general iranian, Sayyed Razi Mousavi, coordonatorul aliantei militare Siria-Iran.
- 15 ianuarie: Garda Revolutionara iraniana (IRGC) lanseaza rachete balistice asupra unui presupus avanpost al serviciului secret Mossad in Erbil, Irak, ucigand patru persoane. Simultan, loveste tinte ISIS in nordul Siriei.
- 20 ianuarie: Cinci consilieri militari IRGC sunt ucisi intr-un raid aerian israelian asupra unei cladiri rezidentiale din Damasc.
- 10 februarie: Ministrul de externe iranian avertizeaza ca un atac extins al Israelului asupra Libanului va fi „ultima zi” a premierului Netanyahu. Promite „un sprijin puternic rezistentei libaneze”.
- 21 februarie: Iran da vina pe Israel pentru doua explozii la conducta principala de gaze, care au perturbat aprovizionarea in mai multe provincii.
- 1 martie: Un membru IRGC si alti doi oameni sunt ucisi intr-un presupus atac israelian in portul sirian Baniyas. Reza Zarei era responsabil cu transporturile de petrol iranian catre Siria.
- 1 aprilie: Consulatul iranian din Damasc este distrus intr-un raid aerian atribuit Israelului. 13 persoane sunt ucise, inclusiv inalti comandanti IRGC. Iranul denunta atacul ca o „incalcare a tuturor obligatiilor internationale” si ameninta cu riposta.
- 13 aprilie: Fortele armate iraniene captureaza o nava asociata unui miliardar israelian langa Stramtoarea Ormuz. In aceeasi zi, lanseaza peste 300 de drone si rachete spre Israel, in primul atac direct de pe teritoriul iranian, care este in mare parte dejucat.
Perspective de viitor
Escaladarea recenta a tensiunilor a adus cele doua puteri rivale in pragul unui conflict direct, cu riscul de a antrena intreaga regiune. Razboiul proxy purtat prin intermediul actorilor regionali ameninta sa se transforme intr-o confruntare deschisa intre armatele israeliana si iraniana.
Deocamdata, niciuna din parti nu pare pregatita pentru o infruntare totala, dar incidentele din ce in ce mai grave cresc riscul unei „scantei” care sa declanseze un razboi de anvergura. Comunitatea internationala incearca sa previna o astfel de perspectiva catastrofala, in conditiile in care conflictul din Gaza continua sa faca ravagii in randul civililor.
Viitorul relatiilor israelo-iraniene si al intregului Orient Mijlociu depinde de capacitatea de a detensiona situatia exploziva actuala. Altfel, o conflagratie regionala devastatoare risca sa devina realitate.