Ultima actualizare: 2 august 2024
Ce mananca pasarile iarna, cand hrana lor obisnuita, sub forma de insecte, nu le mai este disponibila? Singura speranta pentru pasari este hrana pe care oamenii sunt dispusi sa o imparta cu ele. Cu ce anume ar trebui sa hraniti pasarile pentru a nu le face rau si cum sa o faceti cel mai bine – va vom spune in acest material.
Cum traiesc pasarile in timpul iernii?
In lunile de toamna, majoritatea locuitorilor cu pene din orase si paduri se muta in conditii climatice confortabile – zboara spre sud. Printre acestea se numara privighetorile, randunelele si urzicile.
Cu toate acestea, exista si pasari care nu se muta nicaieri si raman sa petreaca iarna in orase. Ele nu hiberneaza ca animalele; chiar si pe vreme rece, ele continua sa traiasca activ si isi dedica cea mai mare parte a timpului cautarii hranei. Printre pasarile care nu zboara spre sud toamna se numara asa-numitii sedentari: vrabiute, mierle, pitigoi, crucisatoare, ciute si pitigoi de camp.
Interesant: pasarile sunt considerate pasari cu sange cald, penele lor sunt mobile, datorita carora temperatura corpului pasarilor este mentinuta la un nivel confortabil – intre 38 si 44 de grade. Pe masura ce temperatura aerului se schimba, se schimba si „forma” pasarilor – acestea devin mai dezordonate, ceea ce este usor de observat. Penele in aceasta pozitie devin sferice in raport cu corpul orasenilor inaripati. In astfel de conditii, creste si grosimea stratului de aer, care serveste drept izolatie termica. Ca urmare, pierderea de caldura este redusa, iar pasarile se simt mai confortabil.
Penele de pasare au aceeasi functie ca si umplutura din jachetele de puf pe care oamenii le poarta iarna. De altfel, termoreglarea este asigurata si de acele membre ale pasarilor care nu sunt acoperite cu pene, de exemplu, labele. Sangele care intra in aceste membre este redistribuit rapid si degaja caldura, in timp ce celelalte membre in acest moment se „racesc” pana aproape de zero.
Unele pasari au chiar capacitatea de a se „incarca” folosind radiatiile ultraviolete ca „combustibil”. Aceasta abilitate este determinata de prezenta unor zone gri inchis, negre in penajul lor. Aceste zone acumuleaza lumina solara, care incalzeste pasarile. In cele mai reci zile, pasarile pot chiar sa isi „scada” temperatura – acest lucru se realizeaza prin toropeala. Aceasta conditie reduce semnificativ rata proceselor metabolice si, in consecinta, scade consumul de energie.
In lunile reci, natura intra in modul de selectie naturala: in conditii dificile, supravietuiesc cei mai puternici si mai sanatosi, precum si cei pe care oamenii sunt gata sa ii ajute.
Caracteristicile dietei de iarna
Iarna este o perioada dificila pentru pasari. Ele trebuie sa indure cu curaj nu numai frigul, ci si lipsa dietei lor obisnuite. Ce mananca pasarile in sezonul cald? In principal insecte si viermi, care nu pot fi gasite in timpul iernii. Și este o persoana care ii poate ajuta pe fratii sai mai mici sa supravietuiasca zilelor aspre de iarna si chiar sa prelungeasca viata – este suficient sa instalati un alimentator in curte sau in parc si sa hraniti in mod regulat mierle, vrabii si alte pasari.
Atunci cand planuiti sa faceti o fapta buna, este important sa nu faceti rau pasarilor – nu toate produsele pe care oamenii obisnuiesc sa le dea pasarilor in timpul iernii sunt utile pentru ele. Mai mult, unele tipuri de alimente pot fi mortale pentru locuitorii inaripati ai oraselor. Prin urmare, este foarte important sa abordam cu atentie alegerea dietei, concentrandu-ne pe alimente bogate in calorii, dar in niciun caz daunatoare.
Cu ce sa hranesti pasarile in alimentator
Produsele care pot si chiar trebuie sa fie hranite pasarilor in timpul iernii nu vor fi o problema de gasit si achizitionat la cel mai apropiat magazin.
- Seminte de floarea-soarelui – in mod ideal, acestea ar trebui sa reprezinte mai mult de jumatate din dieta totala a pasarii in timpul iernii, deoarece contin o cantitate mare de grasimi si calorii. Astfel de produse sunt potrivite pentru hranirea vrabiutelor, a ciocanitorilor si a pitigoiilor.
- Meiul (crud sau fiert) este potrivit pentru alimentatia jilturilor, vrabiutelor si porumbeilor. Daca meiul este fiert, acesta nu trebuie sa contina ulei sau condimente.
- Meiul – Acesta poate fi achizitionat de la magazinele de animale, unde este vandut ca hrana pentru pasarile de companie.
- Ovaz (crud sau fiert) – Porumbeii si vrabiutele se hranesc cu el.
- Orez (crud sau fiert).
- Porumb uscat.
- Semintele de dovleac sunt un produs foarte util pentru dieta de iarna a pasarilor.
- Coji de oua – acestea pot fi oferite pasarilor ca hrana utila pentru iarna, sau o bucata mica de creta obisnuita este, de asemenea, potrivita ca alternativa.
In timpul iernii, pasarile de la hranitor pot manca carne – uscata sau cruda, dar aceasta trebuie mai intai sa fie tocata fin. Carnea ar trebui sa fie servita fara condimente sau sare. In zilele de iarna, se hranesc cu ea pitigoi, mierle, precum si cu urzici si ciori. Untura nu este mai putin benefica pentru pasari – de asemenea, fara sare. Daca pasarile zboara la hranitoare, untura poate fi atarnata de ea, dupa ce mai intai a fost insirata cu grija pe un fir rezistent.
Grasimea de pui sau de vita este, de asemenea, benefica pentru pasari . Pentru o dieta completa, este indicat sa o adaugati la paine, dar in aceasta forma trebuie pusa separat in hranitoare. Unele pasari adora nucile, dar nu trebuie sa le dati ca hrana cele sarate. De exemplu, alunele, care sunt vandute ca gustari in magazine, nu vor functiona.
Nota! Puteti incepe sa va pregatiti pentru hranirea pasarilor pe timp de iarna inca din toamna – faceti provizii de fructe uscate de paducel sau de sorb, de seminte de artar, care pot fi colectate in septembrie sau octombrie, precum si de conuri: acestea sunt „respectate” in special de pitigoi si ciocanitori.
Cu ce nu trebuie sa hraniti pasarile
Unii locuitori ai orasului, actionand cu cele mai bune intentii, fac o greseala grava si hranesc pasarile cu alimente care sunt complet nepotrivite pentru dieta lor. Printre lucrurile care nu ar trebui in niciun caz sa li se dea inaripatelor orasenilor, nici pe timp de frig, nici in orice alta perioada a anului, se numara untura si carnea sarata. Astfel de produse sunt extrem de periculoase – provoaca intoxicatie si deshidratare la mierle, vrabii, ciori si porumbei.
Slanina si carnea pot fi utile numai daca sunt introduse in hranitoare in forma lor pura, neprelucrata, sau in combinatie cu paine, terci gatit fara ulei sau cu cereale.
Contrar a ceea ce cred multi oameni, painea neagra nu este potrivita ca hrana pentru pasari . Baza sa este faina de secara, care are un efect negativ asupra sistemului digestiv al pasarilor. Ca urmare, pasarile pot muri. Sarea, care este de asemenea prezenta in painea neagra, perturba functionarea sistemului excretor. Un alt pericol al painii negre este acela ca, atunci cand ajunge in cultura pasarilor, incepe sa fermenteze, iar acest lucru duce la moartea pasarii.
Ce produse nu ar trebui sa fie umplute in hranitori:
- alimentele prajite si picante;
- alimente cu aciditate ridicata;
- portocale, mandarine, lamai si grapefruituri, inclusiv coaja acestora;
- bananele cu coaja;
- nuci prajite;
- produse lactate, inclusiv branza, unt, branza de vaci.
Merita sa luam in considerare aceste recomandari cu atentie si sa tinem cont de faptul ca orice boala pentru pasari in timpul iernii este garantat sa duca la moarte. Locuitorii cu pene din orase au un risc semnificativ crescut de probleme cu tractul gastrointestinal.
Important! Guma de mestecat pe care oamenii o scuipa pe asfalt sau pe pamant nu este mai putin periculoasa pentru pasari. Pasarile sunt convinse ca aceasta este paine, inghit guma si mor – aceasta le infunda complet tractul digestiv.
Cum se prepara hrana pentru pasari
Daca intentionati sa hraniti pasarile cu cereale, acestea pot fi date fie crude, fie fierte. Ar trebui sa fie fierte pana la jumatate sau complet fierte. Unele gospodine pregatesc amestecul adaugand in el diferite tipuri de cereale.
Daca alegeti pentru hranire formule gata preparate din magazine, ar trebui sa va concentrati asupra compozitiei acestora. Aceasta poate varia, dar trebuie sa contina seminte de floarea-soarelui. Dupa cum am mentionat deja, acestea sunt necesare pentru o dieta completa pentru pasari de curte, tinand cont de continutul lor ridicat de calorii. Puteti adauga la amestec seminte de pepene verde sau de dovleac, dar este recomandabil sa zdrobiti fin semintele inainte de a le oferi pasarilor.
Sfat: semintele altor plante trebuie pregatite in prealabil. De exemplu, semintele unei plante precum quinoa sunt foarte utile pentru pasari. Pregatirea acesteia incepe vara sau la inceputul toamnei – quinoa este legata in buchetele si uscata in aceasta forma. De indata ce se instaleaza primele friguri, ciorchinii pot fi plasati direct in zapada, in locul unui hranitor – pasarile vor fi fericite sa gaseasca o astfel de hrana sanatoasa. Toamna, puteti recolta seminte de brusture, urzica si sorcova pentru hranirea pasarilor. De asemenea, puteti pregati ghinde si diverse nuci.
Masuri de precautie
Unii ornitologi nu recomanda hranirea pasarilor cu mei, invocand faptul ca astfel de boabe nu au coaja si, din acest motiv, incepe sa se oxideze atunci cand este expus la conditii de umiditate ridicata. In timpul procesului de oxidare, pe suprafata boabelor apar toxine si bacterii periculoase pentru sanatatea pasarilor.
Cu toate acestea, din acest punct de vedere, meiul este mai periculos. Și, in general, este suficient sa nu turnati prea mult mei in hranitor, pe care pasarea pur si simplu nu va avea timp sa il manance – numai in acest caz va incepe sa se deterioreze rapid. Meiul proaspat, care nu a avut timp sa se oxideze, este sigur pentru locuitorii inaripati ai oraselor de iarna: ei il vor manca cu placere si vor beneficia pentru ei insisi.
Nu se recomanda hranirea pasarilor cu samburi de prune, caise si cirese, din cauza continutului ridicat de acid cianhidric al acestora. Chiar si in doze mici, acest acid poate fi periculos pentru pasari. Apropo, migdalele prezinta un pericol similar pentru pasari – si ele contin acid cianhidric.
Este mai bine sa renuntati la ideea de a trata pasarile cu cartofi in timpul iernii , in special cu coaja acestora. Leguma cruda contine carne de vita in cantitati mari – ornitologii o numesc direct otrava pentru pasari. Nici cartofii fierti nu sunt foarte benefici pentru pasari – din cauza continutului de amidon, care afecteaza negativ sistemul digestiv al pasarilor.
Orice produs care contine aditivi si conservanti sintetici nu este potrivit pentru pasari. Alimentele care contin condimente, otet sau zahar nu sunt, de asemenea, potrivite. Unii locuitori ai oraselor fac greseala de a hrani pasarile cu hrana uscata pentru animale de companie. Aceasta pare sigura doar la prima vedere – de fapt, contine soia si drojdie care sunt daunatoare pentru pasari.
Retineti! Trebuie sa se dea dovada de prudenta atunci cand se hraneste cu orez pasarile mici. Boabele se pot umfla in stomacul lor, ceea ce este periculos. Este mai bine sa le hraniti cu orez rudele lor mai mari, cum ar fi porumbeii sau ciorile.
In cazul in care mancarea s-a stricat
Va puteti da seama ca mancarea pentru pasari s-a stricat pe baza mai multor semne.
- Aparitia cocoloaselor – mancarea se umfla sub influenta umezelii, in urma careia se aduna in ceva asemanator unor bolovani. Daca cocoloasele devin tari, mancarea s-a stricat si trebuie indepartata din hranitoare. Nu trebuie sa o aruncati – este potrivita pentru hranitoarele dotate cu dozatoare, dar nu puteti garanta pentru siguranta unei astfel de alimente.
- Aparitia insectelor semnaleaza faptul ca mancarea pasarilor este contaminata si improprie pentru hranire.
- Aparitia mucegaiului – o astfel de hrana trebuie indepartata imediat din hranitoare, deoarece reprezinta un pericol serios pentru pasari. Mucegaiul va fi indicat printr-un miros specific si un strat alb.
- Un miros neplacut ar trebui sa fie un semnal ca mancarea s-a stricat. Motivele pot fi diferite, dar cel mai adesea implica depozitarea necorespunzatoare a cerealelor si semintelor.
Puncte importante
Atunci cand se pregateste untura pentru a o pune in hranitoare, aceasta trebuie inspectata cu atentie. Numai o bucata care nu a fost taiata dintr-o parte tratata cu sare este potrivita pentru hranire. De asemenea, ar trebui sa acordati atentie pregatirii semintelor – acestea sunt permise numai in forma cruda. Atunci cand sunt prajite, semintele contin prea multa grasime, iar organismul pasarii pur si simplu nu o poate absorbi.
Unde si cum sa hraniti pasarile
Pasarile se vor aduna adesea la hranitori in timpul iernii. Ca urmare, asteptati-va ca in jurul lor sa apara murdarie. In acest sens, nu este recomandat sa instalati hranitori pe balcoane, loggii si pe pervazurile ferestrelor – vecinii vor fi extrem de nemultumiti de acest lucru daca vorbim despre o cladire de apartamente.
Cea mai buna optiune pentru instalarea unui hranitor este pe un copac din curte sau din parc. Este recomandabil sa o fixati la o anumita inaltime, astfel incat pisicile sau copiii deosebit de activi sa nu ajunga la hranitoare.
In timpul iernii, sunt in principal pasarile urbane mici – vrabiutele si pitigoii – care sunt cele mai interesate de hranitori. Cu toate acestea, din cand in cand sunt vizitate si de fratii lor mai mari si mai increzatori in ei insisi – ciocarlii, urzici, ciori. Cu toate acestea, pentru pasarile mari, hranitoarele standard, de regula, nu sunt foarte convenabile.
Oaspeti de iarna
Hranitoarele din orase sunt instalate pentru a hrani urmatoarele pasari:
- stancute;
- goldfinches;
- pitigoi;
- vrabii;
- bulgarele;
- Mierle;
- Chichi;
- Ciori
Aceste pasari prefera sa-si petreaca iernile in orase, unde exista posibilitatea de a-si procura hrana, spre deosebire de padure care „doarme” pana la primavara. Pasarile mici, daca este posibil, pot fi hranite cu hrana speciala care se vinde in magazinele de animale de companie.
Sortimentul include furaje care sunt amestecuri echilibrate de ovaz, mei, floarea-soarelui si grau. La astfel de compozitii se poate adauga paine maruntita fin, rogoz uscat si untura pentru a creste valoarea energetica.
Sfat: ar trebui sa reimprospatati regulat hrana din hranitor, concentrandu-va asupra cantitatii de seminte si boabe ramase in ea. Nu ar trebui sa adaugati mancare in cantitati mari – pasarile infometate nu calculeaza intotdeauna „portiile” si se golesc chiar in hranitoare, ceea ce face ca mancarea sa fie nepotrivita pentru hrana.
Reguli de hranire
Hranirea pasarilor, in cazul in care apare o astfel de dorinta si oportunitate, ar trebui sa se faca in conformitate cu anumite reguli. Dupa cum arata practica, mierlele si vrabiutele apar primele la hranitori. Unii iubitori ai naturii sunt dezamagiti, deoarece se asteapta sa vada bulgarele si alte pasari mai putin obisnuite „vizitandu-le”. Cu toate acestea, grijile sunt in zadar – mai devreme sau mai tarziu, alti locuitori inaripati ai orasului de iarna se vor aduna la rasfat, cel putin din curiozitate.
Regularitatea este regula de baza a hranirii pasarilor. Programul optim ar fi urmatorul:
- dimineata devreme;
- seara tarziu.
Acest program este bun deoarece lasa pasarilor posibilitatea de a gasi independent hrana in oras. Daca un iubitor de natura nu este sigur ca va avea ocazia sa hraneasca in mod regulat pasarile, este mai bine sa refuze sa instaleze un alimentator. Solutia ideala in acest caz este de a gasi mai multe hranitori deja instalate in pietele sau parcurile din apropiere si de a adauga periodic hrana in ele.
Hrana pasarilor in timpul iernii ar trebui sa fie asigurata in hranitori. Daca aruncati pur si simplu boabe sau paine pe jos, hrana va fi acoperita de zapada. In plus, este putin probabil ca privelistea hranei imprastiate sa fie pe placul vecinilor sau al vizitatorilor din parcurile orasului.
Totul despre hranitori
De asemenea, ar trebui sa acordati atentie fabricarii de hranitori – am vorbit in detaliu despre cum sa le faceti cu propriile maini in articolele noastre anterioare. Recomandarea generala este de a folosi materiale sigure si, de preferinta, naturale, care nu pot dauna pasarilor.
Optiunea universala si cea mai accesibila este un alimentator fabricat dintr-o cutie de carton obisnuita. O puteti achizitiona gata facuta – astfel de dispozitive sunt disponibile in comert, dar in acest caz ar trebui sa se acorde prioritate accesoriilor din lemn natural, mai degraba decat celor din plastic.
Cea mai convenabila modalitate de a hrani pasarile cu fructe uscate, fructe de padure si untura este utilizarea unui cuier. Puteti insira bucati de mancare pe un bat, ca un kebab, sau puteti „colecta” margele folosind o franghie de canepa rezistenta. O optiune simpla este sa insirati bucati de mancare pe ramuri obisnuite. Un dispozitiv foarte convenabil pentru hranirea pasarilor cu compusi uscati este un decojitor. Este ca o plasa in care se fixeaza hrana pentru pasari.
Cum se construiesc si cum se aleg
Cei mai multi iubitori de pasari prefera sa faca hranitori pe cont propriu – nu este dificil, iar mijloacele improvizate sunt potrivite pentru acest lucru. Cea mai simpla si cea mai comuna metoda este o sticla de suc de plastic. O punga de hartie de lapte sau de suc va functiona, de asemenea, o punga de hartie. Schema de fabricatie este elementara:
- cu ajutorul foarfecelor, se taie gauri mici pe ambele parti ale recipientului;
- se face o gaura separata pentru o franghie de care poate fi agatat alimentatorul.
Atunci cand faceti gaurile, trebuie sa va concentrati asupra marimii pasarilor. Este important ca musafirul cu pene sa-si poata baga cel putin capul in hranitoare sau sa incapa complet in ea fara prea multe dificultati.
In functie de dorintele dumneavoastra, precum si de marimea pasarilor pe care doriti sa le hraniti iarna, puteti alege alte materiale pentru a realiza o hranitoare:
- plasa metalica;
- lemn;
- hartie groasa sau carton.
La vanzare puteti gasi kituri gata facute pentru autoasamblarea hranitorilor – acestea constau din elemente din lemn care sunt conectate prin caneluri sau cuie. Acest alimentator va fi interesant si interesant de asamblat cu copiii. Micii iubitori de natura vor putea, de asemenea, sa picteze ei insisi „sufrageria” din lemn pentru pasari, ceea ce le va oferi o multime de bucurie si emotii pozitive.
Apropo, hranitoarele pentru pasari pot fi comestibile si sunt usor de facut cu propriile maini – am scris despre acest lucru intr-una dintre instructiunile noastre. O „casuta” comestibila este o solutie excelenta pentru cei care sunt atenti la problemele de mediu si nu doresc sa murdareasca mediul inconjurator cu deseuri sub forma de carton sau hartie.
Hrana comestibila, dupa cum ati putea ghici, este de unica folosinta – dupa ce pasarile o viziteaza, tot ce ramane este o sfoara. Pentru a „gati” un astfel de dispozitiv, veti avea nevoie de cele mai simple produse – faina integrala, paine, apa, seminte sau cereale. Matritele din plastic sau silicon si firele puternice vor fi, de asemenea, utile.
Schema de preparare este, de asemenea, simpla:
- Faina se amesteca cu apa pana la consistenta unui aluat lichid, dar dens.
- In amestec se adauga seminte si cereale – este important ca consistenta aluatului sa nu se schimbe.
- Cantitati mici de seminte si boabe se toarna in forme de plastic sau silicon.
- Aluatul se pune in matrita.
- In aluat se introduc fire pretaiate, care trebuie asezate sub forma de bucla.
Masa din matrite este compactata cu grija si presata, dupa care trebuie lasata in aceasta forma pana cand se usuca. Pentru a usca aluatul mai repede, il puteti pune pentru scurt timp in cuptor, preincalzit la maximum 70 de grade.
Daca nu aveti forme la indemana, puteti sa va descurcati fara ele – aluatul se freaca usor in conuri obisnuite.
Nota! Hranirea si prepararea pasarilor impreuna cu copilul dumneavoastra este o optiune excelenta de petrecere a timpului liber in familie. In plus, o astfel de activitate le insufla copiilor dragostea pentru natura, grija pentru fratii nostri mai mici si ii invata receptivitatea si bunatatea.
Ingrijire
Hranitoarea, asa cum se cuvine oricarei „sufragerii”, trebuie sa fie pastrata curata. Desigur, mentinerea regulata a ordinii in cantinele pentru pasari, mai ales daca sunt mai multe, poate fi dificila, dar merita totusi sa dedicati timp curateniei.
Principalul punct de curatare a hranitoarelor este de a curata spatiul de reziduuri alimentare: nu trebuie sa se strice, sa putrezeasca sau sa putrezeasca. Daca este posibil, „casele” ar trebui sa fie indepartate periodic din copaci, aduse acasa si spalate in apa calda curenta, folosind un dezinfectant, dar nu un detergent prea agresiv.
Cum se antreneaza pasarile la un alimentator
Dupa instalarea hranitorului, doriti ca pasarile sa inceapa sa se adune la tratatie cat mai curand posibil. Cu toate acestea, acest lucru poate necesita timp si, cel mai important, intelegerea faptului ca, initial, pasarile vor trebui sa fie mai degraba ademenite decat hranite. Aceasta regula functioneaza pentru pasarile mici, inclusiv pentru mierle, gaite, pitigoi, ciocanitori si pitigoi.
Daca exista intotdeauna mancare in hranitor, pasarilor le va placea cu siguranta, dar in curand se vor obisnui cu „sala de mese” si vor deveni treptat lenese. Adica, vor prefera sa viziteze regulat hranitoarea, in loc sa petreaca timp cautand mancare. Asadar, in etapa de hranire, mancarea trebuie plasata la un anumit moment si in cantitati mici.
Pasarile care mananca aceleasi alimente pentru o perioada lunga de timp nu numai ca isi pierd interesul pentru mancare, dar incep sa se simta rau. Acest lucru este valabil mai ales pentru dieta traditionala de iarna a pasarilor de curte, care este dominata de grasimi.
Obisnuitii „cantinelor” de iarna pot chiar sa ia in greutate in exces – astfel de pasari devin mai mari decat rudele lor, isi zburda penele mai des. Ornitologii considera ca acesta este un semn de alarma – o pasare bine hranita cel mai probabil nu se simte bine, iar daca pasarea devine incretita, acest lucru poate indica faptul ca organismul sau conserva si acumuleaza in mod activ caldura. Acest lucru se intampla si atunci cand nu va simtiti bine.
Evident, cea mai sigura „reglare” a aportului alimentar pentru pasari este hranirea. Aceasta le ofera tot ceea ce au nevoie si le permite sa se mentina in forma – sa duca o viata activa, petrecand timp, inclusiv in cautare de hrana.
Chiar si in timpul iernii, pasarile pot gasi ceva de mancare – de exemplu, insecte care hiberneaza in scoarta copacilor, resturi de seminte. In plus, in incercarea de a-si diversifica dieta si in cautarea unei vieti mai bune, pasarile pot studia toate hranitoarele din jur: in unele dintre ele pot gasi cereale, in altele – untura sau carne.
Ornitologii sfatuiesc sa obisnuiasca pasarile cu hranitorul si sa le hraneasca de maximum doua ori pe zi. Ar trebui sa refuzati „tratatiile” sistematice. Dupa cum arata practica, pentru ca o pasare sa se obisnuiasca cu hranitorul, este suficient sa o hraniti regulat timp de patru sau cinci zile.
Sfat: cel mai bun moment pentru a incepe sa hraniti pasarile iarna este atunci cand apar primii fulgi de zapada in oras. De indata ce se formeaza un strat de zapada stabil, devine mult mai dificil pentru pasari sa isi gaseasca singure hrana.
Hranirea poate incepe, de asemenea, in zilele in care apar primele ingheturi – in astfel de conditii, volumul chiar si al hranei saracacioase care este prezenta in natura este redus, in timp ce la pasari, dimpotriva, nevoia de hrana adecvata creste.
Fotografii Pixabay.com