Ultima actualizare: 2 august 2024
Bradul natural este preferat de multi romani in perioada sarbatorilor de iarna pentru parfumul sau imbietor de rasina si pentru aspectul autentic pe care il ofera. Dar pentru a se bucura de frumusetea si prospetimea lui cat mai mult timp, este nevoie de ingrijirea corespunzatoare. Iata cum sa ai grija de bradul tau natural de Craciun pentru a-l pastra verde si plin de viata pana dupa Anul Nou.
Alegerea bradului potrivit este esentiala
Primul pas pentru a te bucura de un brad natural cat mai mult timp este alegerea unui exemplar de calitate. Iata ce trebuie sa iei in considerare:
Momentul achizitionarii conteaza
- Unii isi cumpara bradul imediat dupa Ziua Recunostintei, altii asteapta pana in Ajun. Cu cat astepti mai mult, cu atat sunt sanse mai mici sa gasesti brazi proaspat taiati.
- Bradul tinde sa se usuce cu cat sta mai mult timp in casa. Chiar daca il udam zilnic, nu va rezista mai mult de 2-3 saptamani.
Perioada de recoltare este importanta
- Brazii taiati in primele 2 saptamani de decembrie sunt cei mai proaspeti.
- Cei taiati in a doua parte a lunii decembrie vor fi deja uscati partial.
Verifica taietura trunchiului
- Taietura trebuie sa fie dreapta si alba, semn ca bradul este proaspat taiat.
- Daca este innegrita sau cafenie, inseamna ca bradul a fost taiat de ceva vreme.
Alege o specie care isi pastreaza mai bine acele
- Bradul Fraser, balsamul, pinul scotian, molidul albastru din Colorado sau molidul Black Hills isi mentin acele verzi mult timp.
- Pinul scotian poate ramane acoperit cu ace chiar si uscat.
Cum sa asiguri hidratarea corespunzatoare
Dupa achizitionarea bradului, trebuie sa te asiguri ca primeste suficienta apa. Iata cum sa procedezi:
Uda frecvent si generos
- In primele ore dupa aducerea in casa, bradul poate absorbi pana la 4 litri de apa.
- Ulterior are nevoie de circa 1 litru pe zi.
- Mentine nivelul apei la 5-6 cm in jurul tulpinii.
- Foloseste apa calduta, nu rece.
Pastreaza umiditatea aerului
- Caldura excesiva usuca bradul rapid. Porneste un umidificator cateva ore pe zi.
- Alternativ, pulverizeaza apa pe crengute cu un spray.
Atentie la lumini
- Becurile clasice incandescente degaja multa caldura. Lumini LED sunt mai potrivite.
- Decoreaza bradul cu lumini doar cand esti acasa si poti supraveghea.
Semne ca bradul s-a uscat si trebuie indepartat
- Cand incepe sa isi piarda acele inseamna ca s-a uscat ireversibil.
- Un brad uscat devine periculos in casa din cauza inflamabilitatii.
- Poti folosi crengute cazute pentru a parfuma incaperi sau a hrani pasari.
- Trunchiul si restul crengilor se elimina conform reglementarilor locale.
Concluzie
Daca vrei sa te bucuri de frumusetea bradului natural de Craciun cat mai mult timp, alege cu atentie un exemplar proaspat, hidrateaza-l zilnic, pastreaza umiditatea aerului si evita expunerea la caldura excesiva. Cu putina grija vei putea admira brazul verde si parfumat pana tarziu in ianuarie. Spor la impodobit si sarbatori fericite!
Referinte:
- https://hicksnurseries.com/christmas-trees/care-real-christmas-tree/
- https://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/a24803/tips-to-keep-a-christmas-tree-fresh/
- https://mncta.com/tree-care
- https://www.almanac.com/content/how-care-christmas-tree
- https://realchristmastrees.org/all-about-trees/care-tips/