Ultima actualizare: 2 august 2024
Fermierii din Belgia si Franta blocheaza din ce in ce mai multe artere de circulatie, in incercarea de a perturba comertul din marile porturi si alte cai economice vitale. Ei se indreapta si spre Bruxelles, in ajunul unui important summit al Uniunii Europene, cerand preturi mai bune pentru produsele lor si mai putina birocratie.
Impactul imediat al protestelor
Miercuri, Comisia Executiva a UE a anuntat planuri de a-i proteja pe fermieri de exporturile ieftine din Ucraina aflata in razboi si de a le permite sa foloseasca o parte din terenurile lasate in mod obligatoriu necultivate din motive de mediu.
Aceste planuri trebuie inca aprobate de statele membre si de Parlamentul European, dar ele reprezinta o concesie simbolica si brusca din partea UE.
„Ne straduim din rasputeri sa ascultam ingrijorarile lor. Cred ca abordam chiar acum doua dintre ingrijorarile foarte importante ale fermierilor”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Proteste in intreaga UE
![6 Zodii care vor fi fabulos de norocoase in 2024 - verifica daca esti pe lista? Fermierii blocheaza traficul indreptandu-se spre Bruxelles pentru a cere conditii mai bune](https://vavedem.ro/wp-content/uploads/2024/01/image-60.webp)
Manifestatiile fac parte din protestele fermierilor din intreaga UE de 27 de state si au aratat cum doar cateva sute de tractoare pot bloca traficul in capitale precum Berlin, Paris, Bruxelles si Roma. Milioane de oameni din blocul comunitar s-au confruntat cu perturbari si au avut dificultati in a ajunge la serviciu sau si-au vazut programarile la medic anulate pentru ca protestele le-au blocat drumul.
"In mod evident, asta are un impact economic major, nu doar pentru compania noastra, ci pentru multe companii din Flandra si Belgia", a declarat Sven Pieters de la compania de transport ECS din portul belgian Zeebrugge de la Marea Nordului.
Momentul culminant in Belgia este programat pentru joi, cand fermierii intentioneaza sa protesteze in fata sediului UE in timpul summitului liderilor guvernamentali. Ei vor sa-si puna problemele pe agenda summitului si sa obtina anumite concesii privind poverile financiare cu care se confrunta si concurenta sporita din state precum Chile si Noua Zeelanda.
Guvernele, precautioase in abordarea protestelor
In pofida inconvenientelor raspandite, guvernele din UE trateaza protestele, care au fost in mare parte pasnice, cu extrema precautie.
Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca vrea sa amane un acord de liber schimb cu natiunile sud-americane din cauza opozitiei vehemente a fermierilor europeni si va discuta problema la summit.
Spaniolii se alatura protestelor
Fermierii spanioli s-au pregatit si ei sa-si adauge greutatea la proteste. Trei mari asociatii de fermieri spaniole au convenit sa inceapa proteste in saptamanile urmatoare pentru a cere schimbari in ceea ce ei descriu ca fiind politici UE prea restrictive.
Detalii cheie despre protestele fermierilor
- Protesteaza impotriva preturilor mici la produsele lor si a birocratiei excesive
- Blocheaza arterele majore de circulatie din Belgia, Franta si Italia
- Perturba comertul din porturi si alte cai economice vitale
- Se indreapta spre Bruxelles pentru un summit major al UE
- Cer concesii privind poverile financiare si concurenta sporita
- Guvernele europene reactioneaza cu precautie la proteste
- Uniunea Europeana a facut deja unele concesii simbolice
In concluzie, fermierii europeni intensifica presiunea asupra liderilor UE printr-o serie de proteste care perturba activitatile economice. Ei cer masuri concrete pentru a face fata concurentei globale, birocratiei si schimbarilor climatice. Ramane de vazut daca summitul de la Bruxelles va aduce concesii semnificative sau va lasa nemultumirea fermierilor neabordata. Cert este ca sectoare economice cheie sufera de pe urma blocajelor de trafic, iar popularitatea UE in randul unui electorat traditional important este pusa la incercare.