Ultima actualizare: 2 august 2024
Conform ultimelor informatii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), vremea se va schimba drastic in zilele urmatoare in Romania. Desi ne aflam la inceputul lunii februarie si ar fi trebuit sa ne bucuram de temperaturi blande specifice inceputului de primavara, iarna pare ca nu vrea sa plece inca.
Vreme de primavara pentru scurt timp, urmata brusc de ninsori si lapovita
Joi, in prima zi a acestei luni, directorul ANM Elena Mateescu a anuntat ca in weekend si la inceputul saptamanii viitoare vom avea parte de o vreme neobisnuit de calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi ce vor ajunge chiar si la 18-20 de grade Celsius in anumite zone. Vestea a fost intampinata cu bucurie de romani, obositi de gerul iernii.
Insa, spre surpriza tuturor, aceasta perioada de vreme primavaratica nu va dura prea mult. In zonele montane sunt anuntate ninsori inca de la sfarsitul acestei saptamani, care se vor extinde treptat.
Conform declaratiilor facute de meteorologul Mihai Timu, de vinerea viitoare un front de aer rece va aduce lapovita si polei in zone precum Banat, Crisana si Maramures. Stratul de zapada va fi consistent in regiunile muntoase precum Transilvania.
„Vremea va fi inchisa mai ales in zonele intracarpatice, unde vor fi precipitatii. Vor fi ninsori in Maramures si Transilvania, ploi si lapovita in Banat si Crisana”, a spus Timu.
ANM: temperaturi de 18 grade Celsius in Capitala, urmate brusc de ninsori
Asadar, conform noilor informatii oferite in urma cu putin timp de reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), trebuie sa ne asteptam la o saptamana plina de contrast.
Incepand de astazi (vineri), temperaturile vor atinge valori neobisnuit de ridicate pentru luna februarie, cu maxime ce vor ajunge intre 8 si 12 grade Celsius. Acest episod de vreme de primavara va dura pana marti, cand in Capitala se asteapta temperaturi maxime de 17-18 grade Celsius.
”Constatam o crestere si in aceste zile a valorilor de temperaturi. Deja ieri (joi), ultima zi din luna ianuarie, am avut 12 grade Celsius la Patarlagele si 8 grade la statia Bucuresti Baneasa”, a afirmat directorul ANM Elena Mateescu.
Ninsori abundente in Transilvania si Maramures, lapovita in Banat
Insa, dupa cum aminteam, aceasta perioada de vreme neobisnuit de calda pentru luna februarie nu va dura. Incepand de vineri, un val de aer polar va ajunge in Romania prin partea de nord-vest. Primele care vor fi afectate vor fi regiunile Maramures si Transilvania, unde stratul de zapada se va ingrosa simtitor.
Totodata, in zone precum Banat si Crisana vor incepe sa cada lapovita si polei, ceea ce va face ca drumurile sa devina extrem de alunecoase. Șoferii sunt sfatuiti sa conduaca cu atentie sporita.
Ninsorile nu vor fi foarte abundente, insa in zonele montane se va forma un strat consisten de zapada ce va persista mai multe zile. De asemenea, noaptea temperaturile vor scadea semnificativ, ajungand din nou la valori sub 0 grade Celsius.
„Ninsorile de la munte nu vor fi cantitative”, a precizat meteorologul Mihai Timu.
Recomandari pentru soferi si pietoni pe timp de polei si viscol
Avand in vedere ca ne asteapta o perioada cu ninsori, lapovita si viscol in mai multe zone ale tarii, autoritatile vin cu o serie de recomandari atat pentru soferi, cat si pentru pietoni:
- Șoferii sunt sfatuiti sa isi echipeze corespunzator masinile cu anvelope de iarna si sa aiba lanturi antiderapante la bord. Viteza de deplasare trebuie redusa, iar distanta pana la autoturismul din fata marita.
- De asemenea, este indicat sa se circule cat mai putin in afara localitatilor si sa se evite depasirile. Franarea brusca trebuie evitata pentru a nu intra in derapaj.
- Pietonii sunt sfatuiti sa poarte incaltaminte adecvata, cu talpa aderenta, pentru a evita alunecarea. De asemenea, este necesar sa fie foarte atenti atunci cand traverseaza strada, deoarece masinile pot intra in derapaj.
- Nu in ultimul rand, drumurile si trotuarele trebuie curatate si tratate anti-polei cu materiale speciale. Autoritatile locale sunt cele care gestioneaza deszapezirea si combaterea poleiului.
Ramane de vazut cat timp va dura aceasta perioada cu fenomene extreme si daca primavara isi va intra cu adevarat in drepturi sau vom avea in continuare episoade de iarna autentica. Specialistii ANM ne vor tine la curent cu prognozele actualizate pentru fiecare zona.