Ultima actualizare: 2 august 2024
Liderii coalitiei de guvernare, premierul Marcel Ciolacu si presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, au participat la deschiderea expozitiei Black Sea Defense and Aerospace (BSDA), un eveniment dedicat industriei de aparare. Momentul a reprezentat un semnal clar al intentiei guvernului de a revigora si moderniza sectorul apararii din Romania, in contextul conflictului din Ucraina.
In cadrul expozitiei, Ciolacu si Ciuca au inspectat armele expuse, un gest simbolic care a subliniat importanta acordata domeniului militar. Premierul a precizat ca industria de aparare romaneasca se pregateste sa atraga contracte impresionante, de miliarde de euro, care vor duce la dezvoltarea a zeci si sute de companii furnizoare.
Parteneriate strategice pentru modernizarea capabilitatilor militare
Printre proiectele mentionate de Ciolacu, se numara:
- Uzina Mecanica din Cugir va produce arme si armament cu tehnologie NATO, in parteneriat cu o companie germana.
- Romarm si concernul american General Dynamics vor colabora pentru modernizarea productiei de munitii de calibru mare, conforma standardelor NATO.
- Romaero, compania de reparatii aeronautice, va semna un memorandum cu un partener traditional din Ungaria, revenind ca furnizor important de servicii pentru aeronavele Boeing si Airbus.
„Dincolo de aceste intelegeri, sunt proiecte mari, deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud, Franta si multe alte state,” a adaugat premierul.
Apararea incepe acasa
La randul sau, Nicolae Ciuca a subliniat importanta consolidarii industriei de aparare si adaptarii la amenintarile actuale. Liderul PNL a punctat ca Romania are o traditie in acest domeniu, iar investitiile planificate vor intari siguranta tarii si ne vor transforma intr-un furnizor de securitate in regiune.
„Ma bucura faptul ca Romania are capacitatea de a organiza manifestari de un asemenea calibru, BSDA fiind cea mai mare expozitie de acest fel organizata la noi pana in prezent,” a mentionat Ciuca.
Aceste eforturi de modernizare a capabilitatilor militare reprezinta un pas esential pentru intarirea posturii de aparare a Romaniei in fata amenintarilor regionale. Prin colaborarea cu parteneri strategici si investitiile planificate, industria de aparare autohtona pare pregatita sa renasca si sa devina un important contributor la securitatea nationala si regionala. Ramane de vazut daca aceste proiecte ambitioase vor fi implementate cu succes, dar semnalele transmise de liderii coalitiei arata o directie promitatoare pentru viitorul apararii romanesti. Sursa: Adevarul.ro
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: industrie aparare, modernizare capacitati militare, contracte investitii, colaborari internationale