Ultima actualizare: 2 august 2024
Vineri, 16 ianuarie 2024, Alexei Navalnii, cel mai cunoscut critic al presedintelui rus Vladimir Putin, a incetat din viata la varsta de 47 de ani intr-o colonie penala din Arctica. Navalnii executa acolo pedepse de peste 30 de ani inchisoare dictate pe motive politice.
In august 2020, Navalnii fusese otravit cu neurotoxina Noviciok si internat in coma la un spital din Siberia, ulterior transferat in Germania. La intoarcerea in Rusia in ianuarie 2021, a fost arestat. Guvernul german confirmase prezenta otravei Noviciok in probele recoltate.
In cei 24 de ani de conducere autoritara a Rusiei, Putin si-a eliminat treptat adversarii. Majoritatea opozantilor media sunt fie in inchisori, fie exilati, conform publicatiei franceze Le Figaro.
Mihail Hodorkovski critica din exil regimul Putin
Oligarhul Mihail Hodorkovski, 60 de ani, odinioara cel mai bogat om din Rusia, si-a facut averea din petrol. A fost arestat in 2003, acuzat de frauda si evaziune fiscala. Initial, a fost condamnat la 14 ani inchisoare, apoi eliberat dupa 10 ani printr-un decret semnat de Putin. S-a autoexilat in Occident.
In 2015, Rusia a emis pe numele sau un mandat international de arestare pentru tentative de asasinat in 1998. In prezent locuieste la Londra si critica constant regimul Putin.
Vladimir Kara-Murza, inchis 25 de ani pentru „tradare”
In aprilie 2023, Vladimir Kara-Murza, 42 de ani, politician si jurnalist, a fost condamnat la 25 de ani inchisoare intr-o colonie penala din Siberia pentru „tradare”. Este acuzat ca a raspandit informatii false despre armata Rusiei intr-un razboi de agresiune impotriva Ucrainei.
Recent, Kara-Murza a declarat ca a petrecut 4 luni in izolare. Are 3 copii. Fusese arestat in 2022 la intoarcerea in tara. Sustine ca serviciile secrete ruse au incercat de 2 ori sa-l otraveasca, in 2015 si 2017. Sufera de afectiuni neuromusculare.
Detine si cetatenie britanica. A fost vicepresedinte al organizatiei civice Rusia Deschisa a oligarhului Hodorkovski si al partidului de opozitie Parnas. Prieten apropiat al politicianului Boris Nemtov, asasinat in 2015.
Ilia Iasin, condamnat la 8 ani pentru critici la adresa razboiului
Pentru criticarea pe YouTube a invaziei ruse in Ucraina, Ilia Iasin a fost condamnat in decembrie 2022 la 8 ani si jumatate de detentie, sentinta mentinuta in apel in aprilie 2023. El denuntase uciderea civililor in orasul ucrainean Bucea. Abuzurile armatei ruse au fost demonstrate, desi negate de Kremlin.
Politicianul in varsta de 40 de ani a fost judecat pentru „raspandirea de informatii false”, infractiune pentru care legea prevede pana la 15 ani de inchisoare.
Oleg Orlov, cofondator Memorial, risca ani grei de inchisoare
Disidentul Oleg Orlov, 70 de ani, este judecat din februarie 2024 pentru criticile repetate la adresa agresiunii Rusiei in Ucraina, riscand pana la 5 ani de detentie.
Este cofondator al organizatiei Memorial, care documenteaza crimele regimului sovietic, laureata cu Premiul Nobel pentru Pace in 2022 si dizolvata abuziv in 2021. Orlov a refuzat sa depuna marturie la procesul politic intentat. Doua audieri au fost programate pentru 21 si 26 februarie 2024.
In octombrie 2023, disidentul fusese amendat pentru „discreditarea” armatei ruse.
Moartea lui Navalnii in colonia penala arctica pare sa fi fost cauzata de tratamentul inuman la care a fost supus ca disident anti-Putin. Cu toti criticii importanti ai regimului fie inchisi, fie exilati, viitorul opozitiei ruse ramane sumbru. Totusi, unii precum Hodorkovski continua lupta chiar si din strainatate, in timp ce figuri proeminente ca Kara-Murza, Iasin sau Orlov indura ani grei de detentie pentru curajul de a-l fi infruntat pe Putin.