Ultima actualizare: 2 august 2024
Noul act normativ care reglementeaza sistemul public de pensii, Legea nr. 360/2023, a intrat in vigoare la 1 septembrie 2024 si aduce schimbari majore pentru pensionarii actuali si viitori. Prin modificarile aduse se urmareste cresterea sustenabilitatii sistemului public de pensii pe termen lung, dar si garantarea unor pensii decente pentru cei care ies la pensie.
Asadar, ce prevede noua lege a pensiilor si cum ne va afecta pe fiecare? Sa analizam punct cu punct!
Cresterea varstei de pensionare – cat mai avem de muncit?
Una dintre cele mai importante modificari este cresterea varstei standard de pensionare de la 63 de ani in prezent, la 65 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. Aceasta crestere se va realiza gradual, conform unui calendar stabilit in anexa nr. 5 la noua lege, astfel:
- 64 de ani in 2028
- 65 de ani in 2030
Dupa 2030, varsta de pensionare va putea fi revizuita la fiecare 3 ani in functie de evolutia sperantei de viata din Romania.
Asadar, este de asteptat ca in viitor varsta de pensionare sa tot creasca, pe masura ce speranta de viata la nastere continua sa se imbunatateasca.
Cresterea stagiului de cotizare
O alta modificare importanta vizeaza stagiul de cotizare, atat cel minim cat si cel complet, necesare pentru a iesi la pensie.
Actualmente, stagiul minim este de 15 ani, iar cel complet diferentiat intre femei – 30 de ani, si barbati – 35 de ani.
Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 360/2023, stagiul de cotizare se va uniformiza pentru ambele sexe. Astfel:
- Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani si acelasi pentru femei si barbati
- Stagiul complet de cotizare va creste gradual pana in 2030 la 35 de ani, atat pentru femei cat si pentru barbati
Concret, iata calendarul de crestere a stagiului complet de cotizare pentru femei:
- 2026 – 31 de ani
- 2028 – 33 de ani
- 2030 – 35 de ani
Asadar, va trebui sa muncim mai mult pentru a ne putea pensiona.
Recalcularea pensiilor in plata
Noua lege prevede si un nou mod de calcul al pensiilor, bazat pe principiul contributivitatii. Punctajul pensiei se va calcula prin raportarea veniturilor asigurate la castigul salarial mediu brut pe economie.
De asemenea, se introduc stimulente pentru cei care cotizeaza peste stagiul complet de cotizare, sub forma unui numar suplimentar de puncte de stabilitate.
Pentru a pune in aplicare noul sistem de calcul, pensiile in plata la momentul intrarii in vigoare a legii vor fi recalculate din oficiu, pe baza noilor reguli.
In cazul in care noua pensie va fi mai mica, se va pastra cuantumul aflat in plata, astfel incat niciun pensionar sa nu primeasca o suma mai mica.
Practic, recalcularea nu va conduce la diminuarea pensiilor pentru cei care sunt deja pensionati.
Indexarea pensiilor – cum se va face majorarea?
O alta noutate importanta priveste mecanismul de indexare a pensiilor in fiecare an.
Punctul de pensie se va majora anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu.
Formula suna complicat, dar in esenta cresterea pensiilor va tine cont atat de evolutia preturilor (rata inflatiei), cat si de cresterile salariale din economie.
S-au introdus si niste reguli fiscale care prevad ca majorarea nu poate depasi cresterea veniturilor totale la bugetul asigurarilor sociale de stat sau rata medie a inflatiei din ultimii doi ani.
Aceste plafoane au fost stabilite pentru a impiedica majorari nesustenabile ale punctului de pensie.
Scopul este de a mentine deficitul bugetului de pensii in limite rezonabile, astfel incat sistemul sa poata functiona pe termen lung.
Pensia minima – va creste?
Legea prevede in continuare acordarea unui ajutor social pensionarilor care indeplinesc anumite conditii, respectiv au un venit total lunar mai mic decat pensia minima prevazuta de lege.
Cuantumul pensiei minime nu este specificat in noua lege, urmand a fi stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Astfel, an de an va fi decis daca si cu cat va creste pensia minima acordata celor care nu indeplinesc conditiile pentru o pensie contributiva.
Pensii speciale – se aplica la fel?
Una dintre cele mai controversate teme din sistemul public de pensii este cea a pensiilor speciale.
Noua lege nu aduce modificari de substanta in acest domeniu. Are doar cateva prevederi care se aplica si beneficiarilor de pensii speciale:
- Se interzice cumulul pensiei speciale cu venituri de natura salariala sau independente, daca depasesc salariul minim pe economie
- Pensia de urmas se diminueaza in cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani
- Ajutorul de deces se acorda si in cazul pensionarilor cu pensii speciale
Deci conditiile de acordare raman in mare aceleasi, singurele limitari vizand cumulul cu venituri si pensia de urmas.
Asigurarea sustenabilitatii sistemului public de pensii
Prin masurile adoptate – cresterea varstei de pensionare, a stagiului de cotizare, noua formula de calcul mai favorabila contributorilor, reguli mai stricte de indexare etc. – autoritatile isi propun sa asigure functionarea pe termen lung a sistemului, fara riscul de a intra in colaps.
Pe de alta parte, prin prevederile tranzitorii care stabilesc etapizarea modificarilor si protejeaza drepturile celor deja pensionati, se urmareste diminuarea impactului negativ asupra actualilor beneficiari de pensii.
Ramane de vazut in practica daca obiectivele noului act normativ vor fi indeplinite.
Concluzii
Noua reforma a sistemului public de pensii va conduce inevitabil la o durata mai mare a vietii active pentru angajatii de azi si de maine.
Vor exista si castigatori, in special cei care au acumulat stagii de cotizare mai mari si care vor beneficia de cresterea punctului de pensie.
Nivelul pensiei va depinde si de veniturile viitoare din timpul activitatii, de aceea este esentiala planificarea din timp a economiilor pentru pensie.
Chiar daca unele masuri par dure, ele sunt menite sa asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii si posibilitatea de plata a pensiilor pe termen lung.
Cele mai mari semne de intrebare sunt legate de pensiile speciale, care raman in afara noilor reglementari si continua sa greveze bugetul.
Ramane de urmarit cum se va implementa reforma in practica si daca masurile legislative vor aduce rezultatele asteptate.
Impartaseste experienta ta cu noua reforma a pensiilor sau adreseaza intrebari in sectiunea de comentarii!
Intrebari frecvente
Ce se intampla cu pensiile anticipate in noua lege a pensiilor?
Noua lege mentine posibilitatea de pensionare anticipata, cu maximum 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.u003cbru003eCuantumul pensiei anticipate va fi insa diminuat, in functie de cati ani s-a redus varsta de pensionare, cu un procent cuprins intre 0,2% si 0,4% pentru fiecare luna de anticipare. Practic, cu cat iesi mai devreme la pensie, cu atat suma primita va fi mai mica.
Ce se intampla cu perioadele asimilate (somaj, concediu medical etc.) la calculul pensiei?
Perioadele asimilate, precum somajul, concediul medical sau stagiul militar vor continua sa fie luate in calcul la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensie. Ele sunt necesare pentru indeplinirea stagiului minim sau complet de cotizare.u003cbru003eIn schimb, aceste perioade asimilate nu vor fi luate in calcul la punctajul pensiei, care se va baza strict pe veniturile asigurate pentru care s-au platit contributii la bugetul asigurarilor sociale.
Cand intra in vigoare noile reguli de calcul al pensiilor din Legea nr. 360/2023?
Noul mod de calcul al pensiilor, bazat pe punctajul obtinut prin raportarea veniturilor asigurate la salariul mediu brut, va intra in vigoare de la 1 septembrie 2024, odata cu intrarea in vigoare a legii in integralitatea ei.u003cbru003ePana in 2024, pensiile in plata si cele noi se vor calcula conform formululei din legea anterioara. Din 2024, toate pensiile se vor recalcula conform noilor reguli.
Creste varsta de pensionare si pentru pensiile de invaliditate?
Nu, conditiile de pensionare pentru pensia de invaliditate raman aceleasi. Pot beneficia de ea persoanele care nu au implinit varsta standard de pensionare (65 de ani in viitor) si au capacitatea de munca diminuata din cauza unor accidente, boli profesionale sau alte afectiuni.u003cbru003eVarsta standard de pensionare creste doar pentru pensiile pentru limita de varsta. In schimb, stagiul de cotizare necesar calcularii pensiei de invaliditate se modifica in conformitate cu noile reguli.
Bibliografie Resurse:
- Portal Legislativ – Lege nr. 360/29-11-2023
- Universul Juridic – Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii
- Camera Deputatilor – LEGE nr.360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii
- CNPP – Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii