Ultima actualizare: 2 august 2024
In cadrul Conferintei de Securitate de la München, seful diplomatiei europene Josep Borrell a recunoscut ca Occidentul aplica standarde duble in conflictele din Gaza si Ucraina. El a indicat astfel un mare avantaj strategic pentru presedintele rus Vladimir Putin, care poate profita de aceasta greseala a Vestului.
Acest eveniment, numit „Security Davos”, a adunat numerosi sefi de stat, ministri ai Afacerilor Externe si Apararii, precum si experti din intreaga lume. Tema principala a fost situatia actuala internationala, cu accent pe crizele din Ucraina si Orientul Mijlociu.
Borrell admite ca dublul standard dauneaza pozitiei Occidentului
Borrell a declarat deschis ca, daca vrea sa joace un rol geopolitic major, Uniunea Europeana trebuie sa evite abordarile contradictorii. Acestea forteaza statele membre sa isi urmeze propriile interese nationale, adesea in dezacord cu pozitia unita a blocului comunitar.
„Rusia profita de greselile noastre, dublul standard este de vina”, a afirmat Borrell.
Ministrul spaniol de Externe José Manuel Albares a subliniat si el necesitatea unei pozitii ferme si consistente in Vest. El a dat exemplul solicitarilor fata de Israel si gruparile palestiniene, care trebuie sa fie aceleasi, pentru a obtine sprijinul ambelor tabere.
„De cateva ori in istorie, atat palestinienii cat si israelienii au convenit asupra unei solutii cu doua state. Asa ca sa profitam de aceasta oportunitate tragica si sa o facem”, a declarat Albares.
Situatia tensionata din Orientul Mijlociu si posibile solutii
Dezacordul intre pozitia oficiala de pace a Autoritatii Palestiniene si atitudinea extremista a gruparii Hamas este principala piedica in calea rezolvarii conflictului israeliano-palestinian.
Fostul ministru de externe al Israelului Tzipi Livni a recunoscut insa ca o schimbare de regim la Gaza ar putea aduce siguranta in zona. Premierul palestinian Mohamed Shtayeh a lasat deschisa posibilitatea unui acord cu Hamas.
„Cand nu exista partener, nu poate exista un proces. Este nevoie de interventia unui tert… care sa vina cu o solutie”, a spus Shtayeh.
Ca prima urgenta, suspendarea luptelor in Gaza este cruciala pentru a permite intrarea ajutorului umanitar. De aceasta au discutat la München presedintele Israelului, Isaac Herzog, si premierul Qatarului, Mohamed bin Abderrahman Al Thani.
Josep Borrell s-a intalnit separat si cu alti lideri din regiune precum prim-ministrul Libanului sau ministrii de externe din Egipt si Arabia Saudita. Scopul a fost gasirea unei solutii de pace cuprinzatoare pentru intregul Orient Mijlociu, care se confrunta in ultima perioada cu o intensificare a conflictelor.
Situatia tensionata din Ucraina si pozitia Chinei
Moartea opozantului rus Aleksei Navalnii, petrecuta chiar in prima zi a Conferintei de la München, a umbrit intrucatva dezbaterile despre razboiul din Ucraina.
Prezenta presedintelui Volodimir Zelenski si a ministrilor sai de externe au primit insa expresii de sprijin unanim din partea Occidentului. Singura exceptie a venit din partea Chinei, care a pastrat o pozitie echidistanta.
„In prezent, nu exista conditiile pentru ca partile implicate in conflict sa se aseze din nou la masa pentru a negocia”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi.
El a insistat totusi ca Beijingul va continua eforturile de mediere pentru oprirea cat mai rapida a razboiului.
Conferinta de Securitate de la München a evidentiat clar standardele duble ale Occidentului atat in conflictul israeliano-palestinian, cat si in razboiul din Ucraina.
Aceste inconsecvente in pozitiile oficiale dauneaza capacitatii blocului comunitar de a actiona eficient pe plan extern. Ele permit totodata Rusiei sa isi urmareasca propriile obiective strategice, profitand de erorile si slabiciunile Vestului.
Pentru ameliorarea situatiei este nevoie de o regandire a politicii externe, care sa puna accentul pe identificarea si eliminarea dublelor standarde. Numai astfel credibilitatea si forta diplomatica ale Occidentului pot fi restabilite in raport cu puterile revisioniste precum Rusia sau China.