Ultima actualizare: 2 august 2024
Rusia se confrunta in prezent cu una dintre cele mai sumbre perioade din istoria sa recenta. Asasinarea brutala a liderului opozitiei Alexei Navalnii la inceputul acestui an nu face decat sa evidentieze natura violenta si totalitara a regimului presedintelui Vladimir Putin.
Pentru a intelege complexitatea situatiei din Rusia si a crimelor regimului Putin, este esential sa analizam perspectivele celor care se opun direct actualei conduceri de la Kremlin. Un exemplu elocvent il reprezinta punctul de vedere al Marinei Litvinenko, sotia disidentului rus Alexander Litvinenko, care a fost otravit cu poloniu radioactiv in 2006 din ordinul direct al lui Putin.
Contextul sumbru al opozitiei ruse
Marina Litvinenko cunoaste indeaproape ororile la care este supusa opozitia din Rusia. Sotul ei, la fel ca Navalnii, a fost o tinta constanta a represiunii politice sub conducerea lui Putin. Iar asasinarea recenta a liderului care militeaza impotriva coruptiei nu face decat sa readuca in prim plan aceasta realitate cruda.
Intr-un interviu acordat dupa moartea lui Navalnii, Marina Litvinenko declara fara echivoc ca Putin este un monstru care continua sa ucida politicienii importanti din opozitie. Nu are nicio indoiala cine se afla in spatele tuturor acestor crime. De altfel, soarta sumbra a disidentilor este previzibila in contextul unui regim autoritar precum cel instituit de Putin.
Marina Litvinenko puncteaza ca sotul ei nu este singura victima. In ultimii 15 ani, o serie de figuri proeminente care militau impotriva coruptiei si a derivelor autoritare ale Rusiei au fost asasinate sau otravite:
- Boris Nemtov – un cunoscut politician care a criticat invazia Rusiei in Ucraina, impuscat in 2015 langa Kremlin;
- Alexander Litvinenko – ofiter FSB defector in Marea Britanie, otravit cu poloniu radioactiv in 2006;
- Alexei Navalnii – liderul opozitiei anti-coruptie, otravit in 2020 cu un agent neurotoxic si inchis ulterior. Asasinat in inchisoare in ianuarie 2023;
- Vladimir Kara-Murza – proeminent politician de opozitie, otravit de doua ori (2015 si 2017) si aflat acum in detentia autoritatilor ruse.
Acestea sunt doar cateva exemple ale persecutiilor la care sunt supusi cei care indraznesc sa critice regimul lui Putin. Lista este mult mai lunga si include jurnalisti, activisti si oricine pune la indoiala controlul de fier al presedintelui rus.
In opinia Marinei Litvinenko, lumea trebuie sa inteleaga ca opozitia din Rusia se confrunta cu un razboi constant pentru supravietuire. Acesti oameni sunt extrem de curajosi, mergand pana la sacrificiul suprem in numele unor idealuri.
Lipsa de reactie ferma din partea Occidentului
Un alt aspect evidentiat de Marina Litvinenko este lipsa de reactie adecvata din partea tarilor occidentale in fata violentei regimului Putin. Desi exista declaratii de ingrijorare si regret, acestea nu ajuta cu nimic opozitia din Rusia.
Ea considera ca este nevoie de sanctiuni mult mai dure impotriva Rusiei si de un sprijin activ pentru rezistenta anti-Putin. De asemenea, sustinerea Ucrainei in razboiul contra agresiunii rusesti este vitala. Doar printr-o infrangere decisiva in acest conflict ar putea fi afectata puterea actualului regim de la Moscova.
Insa Marina Litvinenko atrage atentia ca nici macar sanctiunile existente nu par a avea efectul scontat. Companiile occidentale continua sa mentina relatii economice apropiate cu Rusia in ciuda restrictiilor. Astfel, armata si complexul militar-industrial din Rusia au in continuare acces la tehnologii esentiale de la partenerii din Europa si SUA.
Acest lucru submineaza efortul de a slabi capacitatea de aparare a Rusiei prin izolare economica si permite continuarea atrocitatilor din Ucraina. De aceea, Occidentul ar trebui sa verifice constant daca sanctiunile sunt implementate cu strictete inainte de a le declara eficiente.
O alta critica adusa de Litvinenko vizeaza dependenta Europei de gazul si petrolul rusesc. Resursele energetice reprezinta principala sursa de venit pentru bugetul Rusiei si finantarea masinariei de razboi a lui Putin. Prin urmare, lipsa unor solutii pentru renuntarea treptata la aceste importuri diminueaza impactul sanctiunilor.
Curajul disidentilor rusi trebuie sustinut
In ciuda pericolelor evidente, multi rusi continua sa protesteze impotriva regimului Putin. Dovada cea mai elocventa este mobilizarea fara precedent dupa anuntarea razboiului din Ucraina. Mii de persoane au iesit in strada pentru a-si striga indignarea, in ciuda violentei politiei si a arestarilor in masa.
Aceasta rezistenta arata potentialul societatii ruse de a se ridica impotriva autoritarismului. Chiar si din exilul britanic, Marina Litvinenko nu inceteaza lupta, considerand ca este datoria sa morala sa denunte constant abuzurile lui Putin. Dar activistii din interiorul Rusiei au nevoie de sustinere pentru a putea continua.
De aceea, Litvinenko insista ca este imperios necesar ca lumea libera sa sprijine financiar si politic miscarile anti-Putin. Fara o solidaritate globala, curajul acestor oameni risca sa fie in van, iar speranta unor reforme democratice va disparea.
In special dupa asasinarea lui Navalnii, activistii aflati in inchisorile si lagarele de munca rusesti se confrunta curepresalii si tratamente degradante crescande. Detinuti precum Vladimir Kara-Murza, incarcerat pentru a doua oara in urma criticilor aduse Kremlinului, sunt supusi la tortura psihica si fizica. Avand si cetatenie britanica, cazul sau necesita o implicare speciala din partea Marii Britanii pentru a-i proteja macar viata, daca nu si a-l elibera.
Regimul Putin trebuie izolat complet
Este evident ca Rusia actuala reprezinta o autocratie gotica in care orice urma de opozitie este zdrobita cu brutalitate. Chiar si lideri charismatici precum Alexei Navalnii sunt eliminati fizic in inchisori prin ordinul direct al autoritatilor.
Pentru a curma acest sir al mortii si pentru a oferi o sansa societatii civile din Rusia, comunitatea internationala trebuie sa actioneze mult mai hotarat. Boicotarea economica totala a Rusiei, presiuni crescande pentru retragerea trupelor din Ucraina si implicare directa in apararea drepturilor omului in Rusia sunt obligatorii in acest moment.
Asadar, pozitia dura a Marinei Litvinenko in favoarea intensificarii sanctiunilor si a sprijinirii miscarilor anti-Putin este complet justificata. Daca vom continua sa toleram si chiar sa colaboram cu un regim criminal, nimic nu se va schimba in Rusia. Dimpotriva, represiunea impotriva celor care lupta pentru democratie si libertate civica va escalada.
Momentul este extrem de dificil pentru respiratia democratica din Rusia. Dar daca vom ramane indiferenti sau echivoci fata de atrocitatile regimului, nu va mai exista nicio speranta pentru regenerarea acestei tari. De aceea, este esential sa sustinem constant eforturile curajoase ale opozantilor politici rusi si sa cerem insistent democratizarea Rusiei.