Ultima actualizare: 2 august 2024
Marti, pretul aurului a atins un nivel record de 2.141,59 dolari pentru o uncie, depasind maximul anterior stabilit in urma cu aproape 10 ani. Aceasta crestere fara precedent vine pe fondul unor asteptari tot mai mari privind relaxarea politicii monetare in SUA, precum si a amplificarii riscurilor geopolitice la nivel global.
De ce creste atat de mult pretul aurului?
Exista mai multi factori importanti care stau la baza acestei cresteri spectaculoase a metalului galben:
- Relaxarea politicii monetare in SUA: Investitorii mizeaza pe noi reduceri ale dobanzilor cheie de catre Rezerva Federala in lunile urmatoare, ceea ce va duce la slabirea dolarului american si va sustine in continuare pretul aurului.
- Riscurile geopolitice tot mai mari: Disputele comerciale dintre SUA si China, tensiunile din Orientul Mijlociu sau incertitudinile legate de Brexit amplifica aversiunea fata de risc a investitorilor, ceea ce ii determina sa caute refugiu in aur.
„”Metalul galben este considerat de mult timp un activ de refugiu preferat de investitori in perioadele de criza si turbulente geopolitice” a declarat Alexander Zumpfe de la casa de brokeraj Heraeus.””
- Cerere puternica pentru aurul fizic: Piata este sustinuta de o cerere extrem de mare din partea Chinei si a altor state asiatice, unde se inregistreaza recorduri istorice ale importurilor de lingouri si monede din aur. De asemenea, achizitiile consistente ale bancilor centrale au contribuit la cresterea pretului.
Ce perspective exista pentru pretul aurului in perioada urmatoare?
Viitorul metalului pretios arata extrem de promitator, in opinia analistilor:
- Analistul Ross Norman estimeaza ca aurul ar putea ajunge la 2.300 dolari pentru o uncie pana la sfarsitul acestui an – ceea ce ar insemna o noua crestere cu aproximativ 8% fata de nivelul actual.
- Din perspectiva tehnica, urmatoarea tinta este de 2.180 dolari, potrivit casei de brokeraj Saxo Bank. Daca declaratiile presedintelui Fed raman in ton cu asteptarile pietei, aurul ar putea atinge acest prag in urmatoarele saptamani.
- Și argintul a atins la randul sau un nou maxim al ultimilor 7 ani, de peste 23 dolari pe uncie. Cresterea simultana a celor 2 metale pretioase confirma potentialul puternic de apreciere al pietei metalelor rare.
Pe de alta parte, metalele din grupul platinei (platina si paladiu) au mers in sens contrar – scazand cu aproape 2% fiecare, pe fondul unor lichidari de pozitii din partea speculatorilor. Totusi, raportul de pret extrem de scazut fata de aur ar putea atrage investitori pe termen lung catre aceste metale, odata ce aurul isi va tempera avantul.
In concluzie, perspectiva este extrem de favorabila pentru pretul aurului in lunile si trimestrele care urmeaza. Pe un termen mai lung insa, analistii recomanda diversificarea investitiilor cu expunere si pe alte metale pretioase, precum argintul, platina sau paladiu – care au un potential mare de crestere de la nivelurile actuale foarte scazute raportat la istoric.